Sernik z pierniczkami

Czy możecie sobie wyobrazić Święta bez sernika lub pierniczków? : ) Jak wiecie kocham serniki, a zapach piernika i aromatycznych korzennych przypraw od razu przywołuje cudowne świąteczne wspomnienia. Mam, więc dziś dla Was połączenie idealne – sernik z pierniczkami, który jestem pewna, będzie hitem nadchodzących Świąt : ) Obłędny kruchy spód z piernikową nutą, masa serowa z dodatkiem pierniczków i przepyszna kruszonka, niezwykle aromatyczna za sprawą tajemnego składnika jakim jest cynamon Kamis, który świetnie podkręca jej kakaowy smak. Sernik jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak na pewno zachwyci Waszych gości i sprawi, że cały dom będzie pachniał Świętami : ) Polecam!!!


Świąteczny sernik przepis
Składniki na czekoladowy spód (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 75 g masła
  • 20 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 65 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Kamis
  • szczypta soli himalajskiej Kamis

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając i wyrównując łyżką. Im mocniej ugnieciemy ciasto, tym spód będzie bardziej kruchy po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do  200 C (góra-dół) przez 10 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Całkowicie przestudzony spód wysmarować powidłami.

Składniki na serową masę:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 220 g śmietanki kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania przyprawy do sernika Kamis
  • 100 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)

Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 C (góra-dół). Twaróg dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać jajka, kremówkę, cukry, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na ostudzony spód wysmarowany powidłami. Pierniczki pokroić w mniejsze kawałki, wcisnąć w masę serową. Wierzch posypać kruszonką i piec przez 60 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 20 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 szczypta cynamonu Kamis
  • 65 g cukru trzcinowego

Całość dokładnie rozetrzeć palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki.

Smacznego!

Jak zrobić sernik
kamis przyprawa do piernika
Sernik na święta
Sernik z pierniczkami
 


Sernik z piernikami
 

Dzięki uprzejmości marki Kamis przygotowałam również dla Was konkursową niespodziankę : ) Do wygrania są 3 zestawy przypraw Kamis wraz gadżetami. Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

„Jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto?”

Konkurs trwa do 22.12.2017r. włącznie. Powodzenia! Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski.

puszki kamis promocja
Pamiętajcie, że obecnie trwa promocja z marką Kamis i przy zakupie ich dowolnych produktów za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w Kolporter do odebrania są prześliczne puszki.  Promocja trwa do końca roku, do rozdania aż 30 000 puszek : )

 

*Wpis powstał przy współpracy z Kamis

 

Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczny udział w konkursie : ) Wybór zwycięzców był niezwykle trudny! Nagrody otrzymują:

Toffee – za krótką, zwięzła i jednocześnie zabawną odpowiedź, która nie pozostawia żadnych wątpliwości co do tego, że Król świątecznych wypieków może być tylko jeden ; )

an2405 – za apetyczny opis ciasta, (od razu  nabrałam na nie ochoty : ) ) które jest jednym z symboli Bożego Narodzenia i zawsze smakuje wyjątkowo

muchowa – za odpowiedź, która z miejsca przekonała moje pociechy i taka wersja sernika mogłaby zostać również naszym świątecznym hitem ; )

Serdecznie gratulujemy!!!

Komentarzy: 221

  1. Beacia1978
    17 grudnia 2017 / 16:19

    Na to pytanie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź – piernik. To prawdziwy król świątecznego stołu – bogaty, świetnie się prezentujący i smakujący wyśmienicie. Ja przygotowuję piernik staropolski, na który nastawiam ciasto już w listopadzie. Później dojrzewa ono w piwnicy i piekę je przed samymi świętami. Ciasto robione przez ponad miesiąc to nie byle co! Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i polewam grubą warstwą czekolady. W połączeniu z korzennym smakiem powstaje prawdziwy ideał.

  2. 17 grudnia 2017 / 17:30

    wspaniały sernik 🙂 ja dzisiaj zrobiłam korzenny sernik na urodziny małża, a patrzę, że u Ciebie taka propozycja 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:28

      Bardzo dziękuję 🙂 korzenny sernik brzmi równie apetycznie, najlepsze życzenia dla Męża 🙂

  3. Ewa
    17 grudnia 2017 / 18:08

    Super przepis też lubię serniki ale mój ulubiony wypiek na boże narodzenie to makowiec na kruchym spodzie z dużą ilością kruszonki 🙂

  4. AgaP
    17 grudnia 2017 / 19:52

    Koronę oddaję piernikowi z ogromną ilością bakalii. Orzechy włoskie, laskowe,suszone śliwki,żurawina i polewa czekoladowa sprawiają, że to ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka. Z dzieciństwa pamiętam smak piernika, który piekła teściowa ciotki Ali.Piekła ciasto kilka tygodni przed świętami, a potem obdarowywała rodzinę. Ciotka mieszkała na 11 piętrze, w wieżowcu, gdzie często obie windy były popsute. Z błyskiem w oku, rozpiętej kurtce i szaliku w ręce wbiegałam na górę. Obok piernika na stole postawię pachnący cynamonem jabłecznik i Stefanka z kremem z kaszy manny. A gdy zabraknie ciast sięgnę po kolorowe pierniczki z choinki.

  5. Katarzyna Balbierz
    17 grudnia 2017 / 20:00

    Nie przepadam za słodkościami. Kiepski początek, gdy pada pytanie o ulubione ciasto świąteczne. Myślę jednak, że nic straconego, bo moim ulubionym ciastem świątecznym jest CIASTO NA PIEROGI. To też ciasto prawda? W dodatku świąteczne! Kocham ciasto z pierogów i mogę je jeść kilogramami 😉 W dodatku znam przepis na idealne ciasto, które zawsze wychodzi. To te robione na „oko’.

  6. Marta
    17 grudnia 2017 / 22:04

    Zdecydowanie takim ciastem jest ciasto marchewkowe, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt. Składniki na ciasto:
    – 3 małe marchewki,
    – 2 łyżki płatków migdałowych,
    – 6 łyżek wiórek kokosowych,
    – 100g orzechów włoskich,
    – 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    – 1 łyżeczka cynamonu,
    – ¾ szklanki oleju,
    – 1/2 szklanki ksylitolu
    – olejek migdałowy.
    Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odsączamy nadmiar wody z marchewki. Marchewkę mieszamy z olejem. Jajka ubijamy z ksylitolem. Ubite jajka mieszamy ze startą marchewką z dodatkiem oleju. Do drugiej miseczki wsypujemy: mąkę, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i płatki migdałów-najlepiej zmielone, lub drobno pokrojone, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kilka kropli olejku migdałowego.

    Wszystkie suche składniki mieszamy, następnie składniki z obu miseczek mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Uzyskaną masę wylewamy do foremki i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.

    Składniki na krem:
    – 4 żółtka,
    – 1/3 szklanki ksylitolu,
    – 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
    – 0,5 szklanki mleka,
    – kilka kropel olejku migdałowego,
    – 2 łyżki masła,
    – śmietana 36%,
    – serek mascarpone.

    Żółtka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy mąkę i masło cały czas mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i olejek migdałowy. Uzyskaną masę wlewamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do uzyskania masy budyniowej.

    Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i czekamy aż ostygnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy po łyżce masę budyniową i serek mascarpone.

    Ciasto przekrawamy na 2 części smarujemy obie części kremem i dekorujemy według uznania.

  7. ewa
    17 grudnia 2017 / 22:19

    Ja uwielbiam szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną i lodami

  8. Monika
    17 grudnia 2017 / 22:36

    Choinki z piernika z przyprawą do ciasteczek korzennych Kamis ze dekoracją czekoladowo-lukrową. Składniki: 300 g mąki, 200 g masła, opakowanie przyprawy do ciasteczek Kamis, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki płynnego miodu, 4 łyżki kakao, 2 żółtka, 1 łyżeczka sody, szczypta soli. Z podanych składników zagnieść ciasto i na 1-2 do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać gwiazdki w 5 wielkościach. Piec w 180 stopniach przez około 15 min. Po wystudzeniu składać po 3 z każdej wielkości. Ja sklejałam marmoladą ale można lukrem. Dekoracja to rozpuszczona czekolada, lukier i jadalne perełki. Super nadają się na świąteczny prezent.

  9. Daria
    17 grudnia 2017 / 23:19

    Ja uwielbiam ciasto o nazwie miodownik zrobiony na bazie gotowanego z masłem miodu i czekolady a po roztopieniu i połączeniu składników dodaje się przyprawy i mąkę z mielonymi bakaliami. Jest cudnie pachnący jak piernik z mojego dzieciństwa. I drugie to taki mix miodownikowe babeczki nadziewane masą marcepanowo pomarańczową a w tej roli skórka pomarańczowa posiekana i wymieszana z marcepanem – dzieci były zachwycone

  10. Monia
    17 grudnia 2017 / 23:46

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika mojej Mamy 🙂 przygotowuje go oczywiście na oko z pamięci z przepisu który zna od zawsze, więc nie jest możliwe aby go jakoś odtworzyć. Sernik wydaje się być najprostszy na sklepie bez spodu, sama masa serowa a całość udekorowana lukrem. Nigdy nie jadłam nigdzie i u nikogo podobnego to po prostu nasz rodzinny hit 🙂

  11. KARLAJN
    18 grudnia 2017 / 3:10

    W święta nie może zabraknąć oczywiście pysznego, puszystego, delikatnego i lekkiego sernika domowego z bakaliami. To mój absolutny faworyt wśród serników. Dodatkowo polecam również sernik hiszpański z bezą i brzoskwiniami, mmm… prawdziwy rarytas 🙂

  12. Rado
    18 grudnia 2017 / 14:16

    Makowiec. Zawsze kojarzył mi się ze świętami. Tak go lubię, że nie przeszkadza mi jak nawet podeschnie:) W tym roku po raz pierwszy spróbuję zrobić go sam!

  13. Ala
    18 grudnia 2017 / 14:40

    Makowiec <3

  14. Pani_Rath
    18 grudnia 2017 / 15:30

    Moje ulubione bożonarodzeniowe ciasto to pożyczone z w Włoch panettone. Jednak nie wierna kalka, a takie nasze, domowe cudo: pełne kandyzowanej skórki pomarańczy, rodzynek, moreli i dla koloru żurawin. Górę oblewam białym lukrem i przystrajam cukrowym dekoracjami, jakie zostaną mi po pieczeniu pierniczków. Najbardziej lubię to ciasto maczać w jakimś gorącym napoju, np. herbacie z rumem lub w wersji dla dzieci, w gorącej czekoladzie.

  15. Anna
    18 grudnia 2017 / 18:28

    Makowiec to ciasto które uwielbiam i które kojarzy mi się z ukochaną babcią

  16. aplonczak
    18 grudnia 2017 / 18:35

    Najlepsze świąteczne ciasto to sernik mojej mamy… gładki, puszysty, aksamitny, bez rodzynek, z narysowanym wzorkiem choinki na wierzchu.

  17. Ja-nina
    18 grudnia 2017 / 21:21

    Ja może trochę przewrotnie, ale moim ulubionym świątecznym ciastem jest tort żurawinowo – bezowy przełożony marcepanem. To taka świąteczna „wariacja” na temat ulubionych smaków wszystkich domowników i kompromis z tradycją bożonarodzeniową.
    Delikatna beza (to dzieciaki), aromatyczny marcepan (to ja) i frużelina żurawinowa (to mąż) – to świąteczna „hybryda”, która króluje w naszym domu już kilka lat i z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że wpisała się już w naszą rodzinną, świąteczną tradycję.

  18. Adleri
    18 grudnia 2017 / 22:27

    Moim 'must have’ ze świątecznych wypieków jest również sernik, jednak w nieco innym wydaniu – SERNIK CHAŁWOWY. Przepyszna kombinacja smaków – ser, chałwa, migdały, czekolada, a czasem dla szaleństwa także żurawina do przybrania. Proste, smaczne i niezbyt czasochłonne, co w tym zabieganym okresie bardzo ułatwia życie. Zasmakuje każdemu amatorowi sernika, a przy tym dodatkowy smaczek dla lubujących się w chałwie jak mój mąż 😉

    Składniki na formę 27 cm:

    SPÓD:
    100 g mąki pszennej
    15 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g cukru pudru
    50 g mielonych mogdałów
    1 żółtko
    75 g masła
    50 g chałwy (smak według uznania)
    50 g czekolady deserowej

    Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, migdały, żółtko i masło aż do chwili gdy będą przypominać kruszonkę. Dodajemy pokruszoną chałwę i startą czekoladę. Mieszamy wszystko jeszcze raz i wysypujemy na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut bez termoobiegu. Studzimy.

    MASA SEROWA
    30 g żelatyny
    60 ml wody
    400 ml śmietanki 30%
    4 żółtka
    2 laski wanilii
    150 g cukru trzcinowego
    1 kg twarogu sernikowego
    200 g chałwy

    Żelatynę namaczamy w wodzie. W metalowej misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą mieszamy połowę śmietanki, żółtka, wanilie i cukier. Ubijamy dopóki nie uzyskamy puszystej masy, czekamy aż całość będzie dobrze podgrzana i ciągle ubijając dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż rozpuści się żelatyna i zdejmujemy z ognia. Dodajemy twaróg i ponownie mieszamy. Ubijamy pozostałą śmietankę. Do tężejącej masy dodajemy ubitą śmietankę i odstawiamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy. Całość wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

    Górę można ozdobić jak się przyśni – ja polewam czekoladą, na to dodaje pokruszoną chałwę i żurawinę. Wspaniale smakuje z gorącą kawą w Świąteczne południe.

  19. 19 grudnia 2017 / 0:56

    Moim ulubionym ciastem światecznym jest miodownik.
    Jak co roku obiecuję , że pozycze od mamy młynek żeby zmielić orzechy i kończy sie jak zawsze na tarce i obskubanych moich palcach .
    Ale to wlaśnie ten urok świątecznych przygotowań :))))

  20. 19 grudnia 2017 / 10:52

    Na Święta to tylko makowiec… z jabłkami i cynamonem! Dzięki jabłkom wychodzi super mięciutki, bo nienawidzę suchych ciast. Polecam spróbować a założę się, że się zakochacie! 😉

  21. J.
    19 grudnia 2017 / 15:06

    Sernik chałwowy. I więcej nic nie powiem, bo na samą myśl ślina cieknie 😉

  22. Marta
    19 grudnia 2017 / 18:10

    Moje ulubione ciasto to ciasto, którego latami nienawidziłam. Nie rozumiałam, po co mama w ogole przygotowuje to ciasto i jak to możliwe, że wszyscy w rodzinie się nim zajadają. Mowa o serniku, który w rodzinie miał liczne grono zwolenników, po czasie do ich grona dolączyłam również ja. Pierwszy raz miło pomyślalam o nim jakoś rok temu. Grudzień był niezwykle pracowity, a ja codziennie myślałam sobie „Jeszcze tylko parę dni i….”, i tutaj różnie, mówiłam sobie np. „Jeszcze parę dni i bedę ubierać choinkę z rodzeństwem!’ , „jeszcze parę dni i zobaczę jak mama cieszy się z prezentu”, „jeszcze parę dni i….zjem sernik”. Rzeczywiście, tego roku smakował mi jak nigdy 😉 Chyba z wiekiem nieco zmieniają nam się kubki smakowe.
    Ale przejdę już do przepisu- chociaż na oko. Spód robiony jest z herbatników zmiksowanych z niedużą ilością masła i soli. Potem ser zmielony z jajkami, mąką i skórką cytrynowy. ABSOLUTNIE BRAK ŻADNYCH RODZYNEK!!! Na to wszystko polewa karmelowa i orzechy pekan….

  23. 19 grudnia 2017 / 19:42

    OCZYWIŚCIE, ŻE TO RAFFAELLO!!!!! Ten cudowny smak, a jeszcze cudowniejszy klimat robienia tego przepysznego ciasta razem z mamą po prostu Szczęście ze smakiem 🙂 😀

  24. Magdalena
    19 grudnia 2017 / 21:42

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez piernika – jego smaku i aromatu. Przyprawy korzenne, miód i powidła śliwkowe to dla mnie bezkonkurencyjne smaki Wigilii!

  25. Edyta
    19 grudnia 2017 / 23:42

    Przepis jest idealny ciacho petarda 🙂 nie chcę się podlizywać ale to na pewno będzie już nasz ulubieniec w tym roku 🙂 bo na święta to moim zdaniem właśnie sernika nie może zabraknąć i skoro już Twoją pozycję przetestowałam to chętnie powtórzę rodzinka będzie zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2017 / 22:21

      Bardzo mi miło, cieszę się, że sernik tak posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  26. KAsia
    20 grudnia 2017 / 10:17

    Magia Świąt Bożego Narodzenia to niezwykły czas. Nie tylko dla rodziny ale również dla wypieków. W tym szczególnym czasie nie wyobrażam sobie mojego domu bez ciasta marchewkowego z dużą ilością przyprawy do piernika, cynamonu oraz orzechów. Na wierzchu króluje pyszna polewa z białej czekolady. Największym smakoszem tego ciasta jest moja 2-letnia córka, która de facto urodziła się 27 grudnia.

  27. pasibrzuch
    20 grudnia 2017 / 10:18

    najlepszym ciastem na Boże Narodzenie jest oczywiście piernik, przekładany marmoladą i białą masą

  28. Magdalena
    20 grudnia 2017 / 10:21

    Jako że nie przepadam za sernikaki to moim świątecznym wyborem jest „Domek Baby Jagi. Robimy go od lat. Już nie wyobrażam sobie świątbez tego ciasta. Masa w „Domku” jest podobna do masy z sernika na zimno więc jest to trochę jest namiastka 😁 Pozdrawiam, Wesołych, smacznych Świąt Bożego Narodzenia

  29. 20 grudnia 2017 / 10:22

    Uwielbiam ciasto marchewkowe. Można je zmodyfikować o tyle, że dodajemy sporo przypraw korzennych. Jest zdrowe, słodkie a przy tym idealnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

  30. Paula
    20 grudnia 2017 / 10:30

    Świątecznie? Bajecznie!
    Zdrowo? Bezglutenowo!

    Moim ulubionym ciastem świątecznym jest bezglutenowe brownie z fasoli 🙂 Brzmi dziwnie? Nic bardziej mylnego! Fasola jest tutaj całkowicie niewyczuwalna, ciacho jest mokre, ale puszyste. Ma teksturę tradycyjnego brownie, ale jest dużo zdrowsze i znacznie mniej kaloryczne. Fasolowe brownie przekładam domową konfiturą ze śliwek. Polewa? Oczywiście! Czekoladowa! Mocno czekoladowa 🙂 A na koniec posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi.

    Słodkich Świąt 🙂

  31. Sylwia
    20 grudnia 2017 / 10:31

    W Święta mamy istne namnożenie wypieków z nazwami kończącymi się na -ernik: sernik, piernik… które zresztą bardzo lubię.

    Jednak moim osobistym number one jest pyszna, słodka, pachnąca cynamonem i soczystymi jabłkami szarlotka na kruchym cieście.

    W mojej rodzinie to bez niej nie ma Świąt.

    Zresztą, czy jakiekolwiek inne ciasto lepiej pasuje na zimę, niż to z pysznymi, prażonymi jabłkami, przyprawione świątecznie pachnącym, rozgrzewającym cynamonem?

  32. Katarzyna K
    20 grudnia 2017 / 10:46

    Najlepszym ciastem ja święta jest sernik z rodzynkami mojej Cioci 🙂 ma zawsze puszystą piankę, na której znajdują się słodkie kropelki „Rosy”, zawsze wygląda i smakuje wyśmienicie 🙂

    Smacznych Świąt 🙂

  33. NataliaWalcz
    20 grudnia 2017 / 10:54

    Miłość do degustacji ciast rozbudziła we mnie moja mama, która jest zdecydowaną królową wypieków, szczególnie tych świątecznych. Jej ciasta zachwycają delikatnością i kruchością, wierzcie mi są cudowne. Szczególnie jedno skradło moje serce i jego smak zostanie w nim na dłużej… Ciasto nosi szlachetną nazwę – biała dama. To połączenie standardowej wersji rozpływającego się w ustach sernika z delikatnym kremem kokosowym. Całość zwieńczona jest nutą dodanych bakalii orzechów włoskich, laskowych i wiórków kokosowych. Mama podaje ciasto zawsze na talerzyku z połową mandarynki co jeszcze bardziej potęguje we mnie magię Świąt. 🙂 Ciasto jest obłędne, delikatne i kruche. I jeżeli uda mi się wygrać konkurs z pewnością nagrodą obdaruję moją królową wypieków – mamę Danusię. To jej należą się brawa! Wesołych Świąt Kochani!

  34. Paulina
    20 grudnia 2017 / 10:57

    Zapach pieczonego w domu ciasta pamięta się przez całe życie,
    dlatego też chcąc zachować miłe wspomnienia, spisałam skrupulatnie babcine receptury w swoim ,,ciastowym” skoroszycie. 🙂
    Piernik staropolski to mój ulubiony świąteczny wypiek, który najczęściej przygotowuję dla swojej rodziny, a przepis jest oczywiście babciny.
    Przekazywany z pokolenia na pokolenie,
    wywołuje u wszystkich miłe wspomnienie.
    Podobnie do mnie, lubi on sobie poleżakować,
    dlatego też kilka tygodni przed planowanym podaniem należy upiec placki i dać im możliwość trochę pofolgować.
    Obowiązkowo przełożony własnoręcznie przyrządzonymi powidłami śliwkowymi,
    których zapas w spiżarni wystarczy na dwie lub trzy zimy!
    Słodycz miodu z dziadziusiowej pasieki,
    nutka cynamonu i kardamonu,
    od razu czuję się jak w rodzinnym domu!
    Unoszący się w powietrzu korzenny zapach sprawia,
    że humor wszystkim od razu się poprawia.
    Oblany sowicie czekoladą i posypany orzechami,
    mmm….jak dla mnie i moich bliskich ten wypiek jest doskonały.
    Bez względu na to, czy łasuch mały czy duży,
    palca w czekoladowej polewie zawsze zanurzy!
    Tak to się zawsze dzieje w moim domu,
    że staropolski piernik znika ze stołu po kryjomu,
    ale ciiii…., nie mówcie proszę o tym nikomu:).

  35. Andrej23
    20 grudnia 2017 / 11:01

    To nie są sztuczki, to nie są triki
    Najlepsze ciasto to pierniki.
    Bo wiedzą to chłopcy i wiedzą dziewczęta,
    I każde z nich do następnych świąt o tym pamięta

  36. Ann
    20 grudnia 2017 / 11:02

    Moje ulubione świąteczne ciasto to…ciasteczka 😀
    A konkretnie PIERNIKI! Obowiązkowo z dodatkiem aromatycznego espresso i kandyzowaną skórką pomarańczową.
    Co roku pieczemy około 100 pierników – gwiazdki, choinki, serduszka i tylko jednego piernika w kształcie…KONIA 😀
    Każdego roku jest walka o to kto zje najbardziej wyjątkowego pierniczka. Oczywiście – moglibyśmy upiec ich więcej, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez kłótni o to kto najbardziej zasłużył na wyjątkowego konika 😉

  37. Grażyna
    20 grudnia 2017 / 11:33

    Moje ulubione świąteczne ciasto to bezglutenowa figa z makiem z pasternakiem!
    Jest pyszne, zdrowe i kolorowe,
    puszystym kremem z serka mascarpone przełożone.
    Stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu,
    nikt nie może się mu oprzeć w takim okazałym wydaniu.
    Dzieci chętnie po nie sięgają
    i kolejnym kawałkiem w ukryciu się zajadają
    Dodaję do ciasta pokrojone orzechy i migdały,
    które jak wiadomo są bogate w witaminy i minerały.
    Tarty pasternak (ewentualnie marchewka) sprawia,
    że ciasto jest wilgotne i ogromne ilości z łatwością się pochłania.
    Ten wyborny wypiek zawiera obowiązkowo mak – czyli symbol dostatku i obfitości,
    dlatego chętnie obdarowuję nim swoich świątecznych gości.

  38. Alicja
    20 grudnia 2017 / 11:34

    Moim ulubionym ciastem wszystkich czasów jest sernik. Nie dziwi więc, że sięgam po sernik również podczas świąt. Stosuję jednak urozmaicenia, bo sernik jest tak wdzięcznym ciastem, że można z niego zrobić wielkanocną paschę, letnie sernikowe lemon pie, dla przyjaciół zwierząt – sernik wegański na bazie tofu, dla amatorów kuchni włoskiej – sernik tiramisu, a w sezonie dyniowym natomiast sernik o smaku kultowej już kawy Pumpkin Spice Latte. Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który zasługuje na najbardziej wyjątkową wersję sernika: czekośliwkę! Piekę go tak jak tradycyjny sernik, ale przygotowaną masę serową dzielę na dwie części: do jednej dodaję kakao, do drugiej kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarna łaski wanilii. Tworzę z niego zeberkowy wzór: na środek dwóch łyżek jasnej masy kładę dwie łyżki masy zabarwionej kakao. Tradycyjny spód nasączam kompotem z suszu i podpiekam, dzięki czemu nie będzie zbyt miękki, a za to bardzo aromatyczny. Polewę przygotowuję z suszonych śliwek, gorzkiej czekolady oraz niearomatyzowanego oleju kokosowego. Taki sernik smakuje nieco jak pierniczki z nadzieniem śliwkowym w czekoladowej polewie – nimi zresztą jest inspirowany. 🙂

  39. Magdalena Ś
    20 grudnia 2017 / 11:37

    moje ulubione ciasto na świeta – piernik . zapach przypraw korzennych , magia świąt

  40. 20 grudnia 2017 / 11:39

    Są dwa. Pierwszy to Sernik mojej mamy. Oczywiście na kruchym cieście, tradycyjny, z rodzynkami, skórką pomarańczy i prawdziwą czekoladową polewą. Drugi, to moje ukochane ciasto marchewkowe. Robię długo przed Świętami, wkładam do zamrażalnika i wyciągam godzinę przed przyjściem gości. Pychota!!!!

  41. Paulinawe
    20 grudnia 2017 / 11:45

    Moje i mojej rodziny ulubione ciasto to kostka toffi bez pieczenia. Słodycz trzech warstw: budyniowej, śmietankowej i kajmakowej, przełamana słonymi krakersami. Coś pysznego!

  42. Beata
    20 grudnia 2017 / 12:00

    Piernik staropolski. Dzięki niemu atmosferę Świąt mogę poczuć już kilka tygodni wcześniej:) zaczynam od zakupu składników potrzebnych do zrobienia domowej przyprawy do piernika, ich zmielenie w ręcznym młynku kosztuje sporo czasu i wysiłku, ale naprawdę warto:) Cały dom pachnie piernikiem, a smak gotowego wypieku zawsze zachwyca wszystkich gości. Co roku domownicy już na początku listopada zastrzegają, że piernik obowiązkowo ma się pojawić na świątecznym stole:)

  43. Angelika
    20 grudnia 2017 / 12:15

    Zawsze od kąd pamiętam serniczek ! Oj pamietam jak mama robiła sernik zawsze czekałam by móc wyjeść trochę masy serowej 🙂 Dziś już jak sama jestem matką dwójki maluchów kontynuję tą tradycję robienia Bożonarodzeniowego serniczka z dodatkiem cynamonu ten zapach sprawia że święta są cudowne. Oczywiście nie obeszło by się bez pomocy mojego 3 letniego synka 🎄🎅🎄

  44. Szymek2212
    20 grudnia 2017 / 12:48

    Może mało oryginalnie ale dla mnie jest jedna odpowiedź – piernik mojej mamy. Pyszny, aromatyczny, korzenny. Wypełniający swoim zapachem cały dom, taki, który wonią orientalno-korzennych przypraw muska i zniewala zmysły. Piernik zajmuje wyjątkowe miejsce w moim sercu, ponieważ pamiętam z lat dzieciństwa, że mama zawsze umieszczała w tym cieście jeden orzech laskowy i na osobę, która znalazła
    w swoim kawałku orzeszek czekała niespodzianka:)

  45. AgnieszkaM
    20 grudnia 2017 / 13:07

    od kilku lat moim ukochanym ciastem na Boże Narodzenie jest piernik staropolski,który zaczynam robić już w listopadzie a piekę przed samymi świętami,tak że atmosferę świąteczną zaczynam dość wcześnie …zapach i smak obłedny….pelecam

  46. Mała
    20 grudnia 2017 / 13:11

    Rurki z kremem to smak mojego dzieciństwa 🙂 Od zawsze Mama przygotowywała je specjalnie dla mnie i mojego brata. W domu mogło nie być tradycyjnego sernika, makowca lub piernika, ale nigdy nie mogło zabraknąć pysznych, cudownie pachnących, złocistych rurek posypanych cukrem i nadzianych delikatnym kremem budyniowym. Mimo to, że mamy już po te dwadzieścia kilka lat, to Mama wciąż przygotowuje je dla nas z wielka radością. w tym roku również ich nie zabraknie na naszym świątecznym stole 🙂 Dla nas to jest i zawsze będzie niebo w gębie i cudowne wspomnienie naszych dziecięcych lat 🙂

  47. Beata
    20 grudnia 2017 / 13:24

    Moje ulubione świąteczne ciasto to cynamonowe ciasto marchewkowe z pomarańczami i mandarynkami, polane gorzką czekoladą. Ciasto marchewkowe przygotowuję z mąki pełnoziarnistej, ksylitolu, proszku do pieczenia, startej marchewki, oleju roślinnego i mleka sojowego. Przyprawiam szczyptą soli, imbiru i większą ilością cynamonu. Dokładnie mieszam składniki i wstawiam do pieczenia w 2200 stopniach. Gdy ciasto stężeje i ładnie się zarumieni, dodaję do niego pomarańcze, mandarynki i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Jest śliczne, świąteczne i przepyszne!

  48. 20 grudnia 2017 / 13:29

    Świąteczna atmosfera jest wiele warta gdy gotuje Marta .Ona polskie przepisy z czeluści wydobywa czym wielu fanów zdobywa .Dobrze ,że takie stare przepisy od Naszych babć mamy bo kierujemy się podczas świąt polskimi tradycjami .Czasami z tych niezwykłych smaków aż się gubię a ja w rodzinie ze śląską krwią w żyłach zawsze na święta przygotowuje Apfelstrudel czyli strudel .Fajnie gdy ze stolnicy się wyłania masło o 90 gramach oraz 240 mąki najlepiej pszennej a te składniki w kuchni są wręcz niezbędne .Przyda się również jedno jajko oraz szklanka mleka ,które ucieszą swym smakiem każdego człeka .Dobrze mieć zadowolonych wszystkich członków familii a ja dodaje do ciast również szczyptę wanilii .My się w rodzinie bardzo lubimy a w strudlu z jabłkami nie może zabraknąć również skórki ze startej cytryny .W mojej rodzinie śląską tradycję się docenia a w cieście nie może braknąć nigdy proszku do pieczenia .Zwierzęta w wigilijną noc zaczynają o północy swe gadanie a ja wzbogacam również ciasto o garść rodzynek sułtanek .Bułka tarta i cynamonu odrobina a z Apfelstrudelu zadowolona jest moja rodzina .Cieszę się ,że nadal żyje moja 90 letnia babuszka w cieście nie może zabraknąć siedmiu sztuk jabłuszka .W okresie świąt pełne świateł stają się polskie miasta a teraz przechodzą do wyrabiania ciasta .Czasu spędzanego w kuchni nigdy sobie nie żałuje a z mojego ciasta wyrabiam kule .Z jabłka zaś pestki wydobywam bo ja w kuchni nigdy nie wydziwiam .Piekarnik do 180 C rozgrzewamy bo dobry wypiek wtedy uzyskamy .Szybko ciasto rozwałkowujemy a na pewno zadowoleni będziemy .Na środku kładziemy nadzienie później smarujemy jajkiem a po 45 minutach pieczenia będziemy mieć smakową bajkę .

  49. Ewelina
    20 grudnia 2017 / 13:42

    Makowiec z duuuuuuużą ilością maku 🙂

  50. Katarzyna
    20 grudnia 2017 / 13:51

    Zdecydowanie jako świąteczny przysmak wygrywa piernik. Z racji, że nie lubię rodzynek, piernik wypełniony namoczonymi orzeszkami i kawałkami żurawiny…. Obowiązkowo zasypany białym puchem (cukrem pudrem).
    Palce lizać…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 26 =