Sernik z mlekiem w proszku – delikatny, lekki, wprost rozpływa się w ustach. Szybki do przygotowania, najtrudniejszym zadaniem jest oczekiwanie aż ostygnie : ) Ze względu na swoją delikatną konsystencję to jeden z tych serników, które można przygotować bez spodu, ale jeśli nie przepadacie za taką opcją, sprawdzi się tu również spód z herbatników. Polecam!!
Składniki (blaszka 25×36 cm):
- 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 jajek (wielkość L)
- 2 opakowania (80 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
Twaróg, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę, a następnie cienkim strumieniem wlewać stopniowo olej, cały czas miksując. Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec ubijania cukier. Piana powinna być lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Do ubitej piany dodawać na zmianę masę serową i zimne mleko. Za każdym razem mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się przypiekać, przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis – źródło, więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj.
Pyszności 🥰
Autor
Bardzo mi miło 🙂
A jaaakie piękne zdjęcia 😍
Autor
Dziękuję !!! <3
Super serniczek ❤️
Autor
Super, że posmakował 🙂
Pyszny sernik robi sie szybko i tak samo szybko go pózniej nie ma 😊
Autor
Dokładnie 🙂
Bardzo dobry!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Polecam zrobiłam z polewa czekoladowa ❤️
Autor
Super <3
Delikatny i pyszny 😊
Autor
Super, że smakował 🙂
Przy 160 stopniach po 40 minutach brązowy 🤔
Autor
A przy jakim ustawieniu piekarnika? Góra-dół, termoobieg? Serniki zawsze piekę w 180 C (grzałki góra-dół) i pomimo, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, zadziwia mnie to mocne spieczenie przy 160 C 😱