Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku – delikatny, lekki, wprost rozpływa się w ustach. Szybki do przygotowania, najtrudniejszym zadaniem jest oczekiwanie aż ostygnie : ) Ze względu na swoją delikatną konsystencję to jeden z tych serników, które można przygotować bez spodu, ale jeśli nie przepadacie za taką opcją, sprawdzi się tu również spód z herbatników. Polecam!!

Składniki (blaszka 25×36 cm):

  • 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 2 opakowania (80 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

Twaróg, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę, a następnie cienkim strumieniem wlewać stopniowo olej, cały czas miksując. Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając pod koniec ubijania cukier. Piana powinna być lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Do ubitej piany dodawać na zmianę masę serową i zimne mleko. Za każdym razem mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się przypiekać, przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Lekki sernik z mlekiem w proszku
Delikatny sernik z mlekiem w proszku

Przepis – źródło, więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 16

  1. Aga
    26 maja 2022 / 15:12

    Pyszności 🥰

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:36

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Majka
    26 maja 2022 / 16:29

    A jaaakie piękne zdjęcia 😍

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Dziękuję !!! <3

  3. Isia
    26 maja 2022 / 21:21

    Super serniczek ❤️

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Super, że posmakował 🙂

  4. Kate
    28 maja 2022 / 21:10

    Pyszny sernik robi sie szybko i tak samo szybko go pózniej nie ma 😊

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Dokładnie 🙂

  5. Monia
    30 maja 2022 / 4:03

    Bardzo dobry!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Super, że posmakował 🙂

  6. Sandra
    31 maja 2022 / 18:57

    Polecam zrobiłam z polewa czekoladowa ❤️

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Super <3

  7. Kasik
    1 października 2022 / 16:53

    Delikatny i pyszny 😊

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Super, że smakował 🙂

  8. Monika
    7 czerwca 2023 / 13:29

    Przy 160 stopniach po 40 minutach brązowy 🤔

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2023 / 23:59

      A przy jakim ustawieniu piekarnika? Góra-dół, termoobieg? Serniki zawsze piekę w 180 C (grzałki góra-dół) i pomimo, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej, zadziwia mnie to mocne spieczenie przy 160 C 😱

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 2 =