Po weekendzie spędzonym u mamy wracam z nowymi, trochę zapomnianymi przepisami : ) Pomimo, że za lekkimi sernikami nie przepadam, ten bardzo bardzo lubię! Masa serowa jest po prostu pyszna, a do tego bezowa pianka… mniam! Gorąco polecam : ) Przepis na dużą blachę ( 36 x 24,5 cm).
Składniki na spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera (może być z wiaderka lub twaróg półtłusty zmielony 1-2 krotnie)
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka! Wylać ją na przygotowany spód i włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp. 180 C (termoobieg). Przed końcem pieczenia przygotowujemy bezową piankę.
Składniki na bezową piankę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Pianę z białek układamy na podpieczony spód i sernik. Wkładamy ponownie do piekarnia na ok. 20 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki .