Przepyszny i lekki sernik z masłem orzechowym to prawdziwa gratka dla miłośników orzechowych smaków. Inspiracją do jego przygotowania były praliny z kremem orzechowym w białej czekoladzie NUTLOVE PROTEIN PRALINES, które od razu przywiodły mi na myśl pomysł na ten nowy wypiek ; ) Co prawda są tak pyszne, że trudno im się oprzeć, ale na szczęście każda z nich pakowana jest osobno, więc jest szansa, że zdążycie nimi udekorować Wasz sernik. Pralinki nie zawierają oleju palmowego i cukru, za to proteinowy, orzechowy krem ma aż 33% białka. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica 18 cm):
- 85 g płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- szczypta cynamonu
- 20 g masła (opcjonalnie oleju kokosowego)
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Pozostałe składniki podgrzać w małym garnku, wymieszać z płatkami. Przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, wyjąć, przestudzić.
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 100 g masła orzechowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 85 g cukru trzcinowego
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 60 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Dodatkowo:
- Pralinki z kremem orzechowym NUTLOVE PROTEIN PRALINES
- cukier puder z ksylitolu
Przed podaniem udekorować sernik pokrojonymi pralinkami i pudrem z ksylitolu.
Smacznego!
Uwaga! Zamiast cukru trzcinowego można użyć ksylitolu lub erytrytolu.
Poziom trudności: łatwy
Cały sernik to 8 porcji. 1 porcja zawiera: 300 kcal, Białka 19,1 g; Tłuszcze 13,3 g; Węglowodany 27,6 g;
*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z ALLNUTRITION