Sernik z mango to połączenie idealne! Owocowy, kremowy na obłędnym czekoladowym spodzie zyska uznanie wszystkich sernikowych miłośników : ) Przepis pochodzi z poznańskiej kawiarni Ruina i wg autorki cieszy się on niezmiennie największym uwielbieniem, jeśli mieliście okazję go próbować, pewnie wiecie dlaczego : ) Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 28cm):
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- większa szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, najlepiej dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (użyłam w wiaderku, dobrej jakości)
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (wielkość L)
- 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 450 g pulpy mango
- szczypta soli
Twaróg przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować. Dodawać kolejno składniki, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka i sól. Następnie jajka, jedno po drugim. Potem mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa z mango. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Klajdra śmietanowa:
- 400 g kwaśnej śmietany (18%)
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki pulpy mango
Cukier puder przesiać do śmietany, wymieszać. Wylać na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić okręgi na śmietanie. Przełożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.