Sernik z mango to połączenie idealne! Owocowy, kremowy na obłędnym czekoladowym spodzie zyska uznanie wszystkich sernikowych miłośników : ) Przepis pochodzi z poznańskiej kawiarni Ruina i wg autorki cieszy się on niezmiennie największym uwielbieniem, jeśli mieliście okazję go próbować, pewnie wiecie dlaczego : ) Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 28cm):
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- większa szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, najlepiej dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (użyłam w wiaderku, dobrej jakości)
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (wielkość L)
- 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 450 g pulpy mango
- szczypta soli
Twaróg przełożyć do misy miksera. Krótko zmiksować. Dodawać kolejno składniki, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka i sól. Następnie jajka, jedno po drugim. Potem mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa z mango. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Klajdra śmietanowa:
- 400 g kwaśnej śmietany (18%)
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki pulpy mango
Cukier puder przesiać do śmietany, wymieszać. Wylać na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić okręgi na śmietanie. Przełożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.
Obłędny 🥰 Robiłam już sernik z mango z dwóch różnych przepisów, czas na tę trzecią wersję 🙂
Autor
O to jestem bardzo ciekawa jak wrażenia 😀
Wspaniały ❤
Autor
Super, że posmakował <3
Pani Marto, gdzie szukać tej pulpy z mango? W Lidlu, Biedronce, czy Kauflandzie?
Moje doświadczenia z pieczeniem sernika są marne. Czy dla osoby nie umiejącej piec, nie jest to zbyt trudne zadanie? Będę robiła ściśle w/g przepisu, więc mam nadzieję, że podała Pani dość szczegółowo przepis.. Czy sernik rosnie podczas pieczenia? Co zrobić jak mi „wykipi”?
Autor
Z tego co pamiętam kupiłam akurat w Auchan lub w Carrefourze, ale wydaje mi się, że w Kauflandzie też jest. Jest to prosty przepis, więc na początek w sam raz, wszystko jest szczegółowo opisane 🙂 Sernik nie rośnie, nic się z nim nie dzieje podczas pieczenia 😉
Boski, kocham mango, więc musi być mój 😋
Autor
Polecam! 🙂
Bardzo apetyczny 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wspaniały 😍
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
A jaki ser?
Ja zawsze używam piatnicy albo moj ulubiony 😊
Autor
U mnie również Mój Ulubiony 🙂
Autor
Im „prostszy” skład tym lepiej 😀 użyłam Mój Ulubiony z Wielunia 🙂
A co to jest pulpa z mango czy to surowe, obrane i bez pestki mango?
Autor
Pulpa to forma musu, użyłam takiej z puszki 🙂
Wspaniały ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszny wcale się nie dziwie że jest hitem 😁
Autor
Super, że posmakował 🙂
Ląduje w ulubionych ❤️
Autor
Bardzo mi miło 😀
Wspaniały serniczek i szybko się robi 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Czy składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki i czy to leżakowanie w nocy w lodówce jest konieczne?
Autor
Składniki można wcześniej wyjąć z lodówki, leżakowanie w nocy jest kluczowe do nabrania odpowiedniej konsystencji 🙂
Bardzo bardzo dobry 🙂
Autor
Cieszę się i pozdrawiam 🙂
Wygląda pysznie 🙂 szkoda, że nie można się poczestować przez ekram komputera, do kawki by mi się przydał 🙂
Autor
Również żałuję 😉
Sernik jest pyszny rodzinka myślała ze z cukierni 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepszy sernik nie tylko jaki upiekłam ale jaki w ogóle jadłam 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Zrobiłam na urodziny siostrzenicy i jedna tortownica to zdecydowanie za mało, rozszedł się w mig 🙂
Autor
Super <3
Czy na wierzch można dać jogurt naturalny zamiast śmietany?
Autor
Niestety nie 🙁
Czy sernik mam pięć w 160 stopniach?
Autor
Tak 🙂
Nie mam tortownicy 28 cm , ale za to mam 30 albo 22. Myśli Pani że w której z tych mogę zrobić ? Albo w kwadratowej tylko o jakich wymiarach by Pani proponowała ? Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Autor
Wybrałabym tortownicę 30 cm, sernik będzie delikatnie niższy 🙂 Z prostokątnym blach najbliższa wymiarom będzie 20×30 cm 🙂
Robiłam kilka razy i za każdym razem wyszedł idealnie pyszny. To moje ulubione ciasto z Pani blogu oprócz kostki wiśniowej🌹🌹🌹
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać kaszę manną? 🙂
Autor
Można, choć osobiście zamieniłabym na zwykłą mąkę pszenną lub budyń. Ten sernik jest bardzo aksamitny i kasza manna może być za mocno wyczuwalna 🙂
Super, bardzo dziękuję za sugestię 🙂 Już się zabieram za pieczenie 🙂
Autor
Życzę smacznego 🙂
Sernik jest wspaniały bardzo polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Dzień dobry 🙂
Mleko zagęszczone jakie najlepiej? I czy można ew. zastąpić cukrem pudrem, w jakiej proporcji?
Pozdrawiam,
Ania
Autor
Dzień dobry 🙂 z tego co pamiętam użyłam gostyńskie 🙂 Niestety nie można go zastąpić cukrem pudrem. Pozdrawiam 🙂
Bardzo dobry sernik. Tylko ja za krótko trzymałam. Dla mojego piekarnika 55minut to za mało. Następnym razem potrzymam dłużej.
Autor
Niestety różne piekarniki trochę inaczej pieką, ale cieszę się, że posmakował 🙂
Robiłam kilka razy. Ostatnio to mój sernikowy faworyt. Na imprezę walentynkową mus mango na górze zastąpiłam musem truskawkowym, też było super:)
Autor
Cieszę się, że tak przypadł do gustu. Super pomysł z truskawkowym musem, fajne połączenie 🙂
Super sernik 😊
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Czy pulpa mango powinna być słodzona ?
Spotkałam się z wersją słodzoną i niesłodzoną
Autor
Niesłodzona 🙂
Jak mam pulpę mango słodzoną to muszę użyć mleka zagęszczonego słodzonego? Czy można zastąpić go niesłodzonym?! Boję się, że sernik będzie wtedy zbyt słodki..
Autor
Można spróbować z niesłodzonym, niestety nie wiem jak mocno słodka jest ta słodzona pulpa mango.
witam,
kupiłam mango w plastrach w puszce. Czy mogę zmiksować i będzie to samo co pulpa?
Chyba też mniej cukru trzeba dać?
Czy zamiast śmietany można dać maskarpone?
Autor
Tak, można zmiksować, jeśli jest dosładzane to ilość cukru zmniejszyć, pulpa jest bez dodatku cukru 🙂 Niestety mascarpone ma inną konsystencję niż śmietana, więc nie bardzo można je tu wymienić 🙂
Rewelacja sernik jest przepyyyyszny! zrobiłam na wizytę teściowej i nawet ona chwaliła 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Cudowny serniczek 😊
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Czy sernik z tej porcji zmiesci sie w tortownicy 26 cm?
Autor
Tak 🙂