Każda pora jest dobra, aby upiec sernik : ) Zwłaszcza ten z malinami i dużą ilością czekoladowej kruszonki. To jeden z moich ulubieńców i nie znam nikogo komu by nie smakował : ) Prosty do przygotowania i zawsze się udaje, również z mrożonymi malinami. Polecam!!!
Składniki na czekoladowy spód (blacha o wymiarach 23×33 cm):
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej
- 50 ml lodowatej wody
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, można użyć robota kuchennego. Rozwałkować na prostokąt wielkości blachy i przełożyć na jej dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić w czasie przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 4 jajka (wielkość L)
- 330 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g malin
Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie rozdrobnić blenderem lub mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Przelać ją na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie docisnąć i całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut, a następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do wystudzenia. Po tym czasie przełożyć sernik do lodówki i chłodzić przez całą noc.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 80 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji kruszonki.
Smacznego!