W mojej kuchni królują teraz jagody nie mogło więc zabraknąć sernika w jagodowej odsłonie. Bardzo delikatny, nie za słodki i do tego ten piękny kolor! Miłośnicy tych malutkich kuleczek na pewno będą zadowoleni ; ) Polecam!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i przełożyć do lodówki na ok. 20 minut. Po schłodzeniu piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego
- 4 pełne łyżki serka mascarpone (ok. 180 g)
- 150 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 150 g jagód
- 3 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na polewę:
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać na podpieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół), po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 80-90 minut do czas aż masa się zetnie. Przygotować polewę – kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i tak przygotowaną masą posmarować wierzch sernika. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Smacznego!