Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z jagodami

W mojej kuchni królują teraz jagody nie mogło więc zabraknąć sernika w jagodowej odsłonie. Bardzo delikatny, nie za słodki i do tego ten piękny kolor! Miłośnicy tych malutkich kuleczek na pewno będą zadowoleni ; ) Polecam!



Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

Masło posiekać nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i przełożyć do lodówki na ok. 20 minut. Po schłodzeniu piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Przestudzić.

Składniki na masę serową:

Składniki na polewę:

Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać na podpieczony i przestudzony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół), po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 80-90 minut do czas aż masa się zetnie. Przygotować polewę – kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i tak przygotowaną masą posmarować wierzch sernika. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Smacznego!







Exit mobile version