Sernik z czekoladowymi truflami

Postanowiłam, że zamiast systematycznie podjadać czekoladowe trufle, znajdujące się w zasięgu mojego wzroku, wykorzystam je do przygotowania sernika ; ) Dodałam do niego masę ganache, żeby było jeszcze bardziej czekoladowo i to słodkie połączenie zdecydowanie mi odpowiadało : ) Idealne do popołudniowej herbaty! 


Sernik z czekoladowymi truflami
Składniki (na tortownicę o wymiarach 25 cm):

  • 550 ml śmietanki 30 %
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 200 g ciasteczek (użyłam migdałowych)
  • 65 g masła
  • 750 g twarogu
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 łyżki olejku waniliowego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 300 g posiekanych trufli czekoladowych

250 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy połamaną, mleczną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i chowamy do lodówki (najlepiej na 2 godziny).

Ciastka miksujemy dokładnie blenderem, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Zmielony ser miksujemy na gładką masę z pozostałą śmietanką (300 ml), jajami, olejkiem, mąką i cukrem. Dodajemy trufle, mieszamy. Przelewamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku (grzałki góra i dół) przez 60 min. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Z lodówki wyjmujemy czekoladową masę, ubijamy na sztywno, wykładamy na sernik. Przekładamy do lodówki i ponownie chłodzimy.

Smacznego : )


Sernik z ganache

Komentarzy: 35

  1. 29 kwietnia 2013 / 10:46

    Wygląda bardzo smakowicie! Z chęcią zjadłabym kawałeczek 😉 Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2013 / 11:05

      Jest bardzo smaczny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2013 / 11:05

      Monika dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2013 / 11:55

      Bardzo proszę się częstować:)

  2. 29 kwietnia 2013 / 11:37

    Wyglada na ciezki i zbity – takie lubie najbardziej!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2013 / 11:55

      Maggie jest dokładnie taki jak piszesz 🙂 Ja też najczęściej mam ochotę na mocne serniki 🙂

  3. 29 kwietnia 2013 / 13:26

    obrus genialny! Ciacho jeszcze bardziej, zwłaszcza wierzch…no i estetyka jak zwykle bez zastrzeżeń;)

  4. Marta
    Autor
    29 kwietnia 2013 / 14:16

    Ola bardzo dziękuję 😀

  5. 29 kwietnia 2013 / 14:27

    moja mama już by się zakochała w tym serniku:)

  6. Marta
    Autor
    29 kwietnia 2013 / 14:36

    Dzień matki blisko, więc polecam na niespodziankę 😀

  7. Marta
    Autor
    29 kwietnia 2013 / 16:35

    Dziękuję 😀

  8. 29 kwietnia 2013 / 22:23

    Wow, wygląda przepięknie i ślinka aż cieknie…

  9. Marta
    29 kwietnia 2013 / 22:29

    Bardzo dziękuję:)

  10. Marta
    Autor
    30 kwietnia 2013 / 15:10

    Zapraszam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2013 / 17:49

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Marta
    4 maja 2013 / 11:52

    Dziękuje i polecam:)

  12. Aneta
    4 maja 2013 / 16:27

    Sernik wyglada super chcialam go zrobic ale mam forme kwadratowa i nie mam pojecia ile skladnikow potrzebnych bedzie

    • Marta
      Autor
      4 maja 2013 / 17:29

      A jakie wymiary ma Twoja blachy? 21×21 cm? 🙂

  13. Aneta
    4 maja 2013 / 17:54

    24 na 24

  14. Marta
    Autor
    4 maja 2013 / 18:14

    Po przeliczeniu wyszło mi ok 1,17 porcji, więc robiąc z podanych tutaj proporcji, ale na swojej blasze powinnaś otrzymac tylko niewiele niższy od mojego 🙂

  15. Aneta
    4 maja 2013 / 18:37

    Ok dzieki

  16. Aneta
    4 maja 2013 / 18:38

    Dam znac jaki wyszedl

  17. Marta
    Autor
    4 maja 2013 / 19:01

    Super, będę czekać na informację:)

  18. Aneta
    6 maja 2013 / 19:29

    Wyszedl super, wszyscy zachwycali sie. Polecam

  19. Marta
    Autor
    6 maja 2013 / 20:06

    Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  20. Meggan
    11 lutego 2017 / 17:41

    Sernik jest przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2017 / 1:33

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  21. OLA
    1 października 2020 / 18:30

    Czy można piec ten sernik w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut? Na której półce piec sernik na dolnej czy środkowej? 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2020 / 10:48

      Tego sernika nie piekłam nigdy w ten sposób, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować 😀 Piekę na środkowej półce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 13 =