Uwielbiam serniki w połączeniu z ciastem czekoladowym. Masa serowa jest lekko cytrynowa, jednak dla mnie kakaowe ciasto było za mało słodkie ; ) Nie mogę powiedzieć, abym od razu się w nim zakochała, ale następnym razem wzbogacę go również o kawałki brzoskwiń, być może wtedy podbije nasze serca ; ) Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość, jeśli przechowywujemy go w lodówce. Przepis wystarcza na kwadratową formę o boku 24 cm lub tortownicę o takiej samej średnicy.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki (typ 650)
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
Z podanych składników dokładnie zagnieść ciasto. Nie należy przejmować się tym, że jest trochę kruche i łamliwe. Podzielić je na dwie części i jedną z nich włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 40 g budyniu śmietankowego
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztapiamy i odkładamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną masę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i mieszamy. Dodajemy po łyżce sera, cały czas mieszając. Następnie wlewamy ostudzone masło, skórkę z cytryny, skrobię oraz proszek i dokładnie miksujemy.
Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem z lodówki. Na spód wylewamy masę serową, a na jej wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki, część ciasta wyjętą z zamrażarki. Pieczemy przez ok. 1 godz w temp. 200 C (wkładamy do zimnego piekarnika). Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego : )