Sernik z ciasteczkami to zdecydowanie jeden z moich faworytów : ) Od czasu , gdy znalazłam przepis u Dorotus, czekałam, aż ciastka pojawią się w Polsce . Na szczęście dotarły szybciej, niż się spodziewałam. Bardzo nam zasmakował, więc na pewno powtórzę ten wypiek. Polecam!
- 160 g ciasteczek Oreo (bez masy)
- 60 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć na piasek, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na spód, wyrównać.
Składniki na masę serową:
- 600 g twarogu (2-krotnie zmielonego) lub twarogu śmietankowego
- 250 ml creme fraiche *(lub śmietany kremówki)
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki cukru
- 70 g ciastek oreo do posypania (bez masy)
* Creme fraiche to rodzaj kwaśnej śmietany, aby zrobić ją w domowych warunkach należy zakwasić śmietanę kremówkę (36%) niewielką ilością maślanki, pozostawić w temp. pokojowej na kilka godz., aż bakterie „przetrawią” kremówkę.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, a następnie wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 60 minut.
Sernik powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Można piec w kąpieli wodnej, ale ja piekłam tradycyjnie.
Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać pokruszone ciastka.
Smacznego : )