Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z brzoskwiniami i makiem

Obłędny świąteczny sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą idealnie sprawdzi się podczas nadchodzącego Bożego Narodzenia. Przepis jest świąteczną modyfikacją lubianego przez Was tradycyjnego sernika z brzoskwiniami i makowo-kokosowej bezy z przepisu na ciasto biskup . Wszystkie smaki idealnie się łączą i tworzą wspólną całość, to jeden z tych wypieków, który zasmakuje każdemu bez wyjątku. Ciasto wydaje się skomplikowane, ale z przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu ciast. Polecam!!!

.
Sernik z makiem i brzoskiwniami

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem

Ciasto (blacha 32 x 23cm): 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć folią spożywczą i przełożyć na co najmniej godzinę do zamrażarki (można też dłużej lub krócej, jeśli ciasto będzie wystarczająco twarde, aby zetrzeć je na tarce). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie docisnąć palcami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 20 minut. Przestudzić.

Owoce: 

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie odsączyć z syropu, ułożyć na cieście. 

Masa serowa:

Ser utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie budyń. Zmiksować do połączenia.

Beza kokosowo-makowa:

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać suchy mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na na masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Seromakowiec
Sernik z brzoskwiniami

Przepisy na Boże Narodzenie

Sernik na Boże Narodzenie – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Exit mobile version