Klasyczny sernik z brzoskwiniami i czekoladową kruszonką, pyszny, zawsze każdemu smakuje i szybko znika ze stołu. Sprawdzi się również z innymi owocami. Polecam!!
Sernik z brzoskwiniami – przepis
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24-25 cm):
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 250 g mąki
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (wielkość L)
Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Połowę ciasta przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 25 minut, wyjąć, przestudzić. Drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 140 g cukru pudru
- 40 g budyniu waniliowego (proszek)
- 4 jajka (wielkość L)
- 400 g brzoskwiń
Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier puder i budyniowy proszek, wymieszać. Dodać jajka, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy. Całość przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.