Klasyczny sernik z brzoskwiniami i czekoladową kruszonką, pyszny, zawsze każdemu smakuje i szybko znika ze stołu. Sprawdzi się również z innymi owocami. Polecam!!
Sernik z brzoskwiniami – przepis
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24-25 cm):
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 250 g mąki
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (wielkość L)
Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Połowę ciasta przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 25 minut, wyjąć, przestudzić. Drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 250 g serka mascarpone
- 140 g cukru pudru
- 40 g budyniu waniliowego (proszek)
- 4 jajka (wielkość L)
- 400 g brzoskwiń
Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier puder i budyniowy proszek, wymieszać. Dodać jajka, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy. Całość przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.
CUDOWNY!!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszny serniczek 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Wspaniałe połączenie zrobię jutro do kawusi 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Pyszniutki 😊
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda wspaniale 🥰 Oj, kusi.
Autor
Polecam 🙂
Sernik bardzo dobry podobny w smaku do królewskiego ale mascarpone dodaje twista 👍🏻
Autor
Super, że posmakował <3
Ideał ❤️ Pięknie wyrósł i nic nie opadł ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂
Fajny przepis krok po kroku sernik wyszedł super a piekłam pierwszy raz dziękuję 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Witam. Czy twaróg ma być z wiaderka czy zwykły może być?
Autor
Użyłam zwykłego twarogu, półtłustego 🙂
Super sernik polecam
Autor
Miło mi, że posmakował, pozdrawiam 🙂
Chciałabym jutro upiec ten sernik ale nie wiem czy mogę użyć do tego sernika brzoskwiń w puszcze? I czy wystarczy jedna puszka?? Czy mascarpone i ser trzeba wyjąć wcześniej z lodówki ?? Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Autor
Można użyć brzoskwiń w puszce, jedna wystarczy 🙂 Ser można wcześniej wyjąć z lodówki, ale uda się i bez tego 🙂
Pyszny serniczek ❤️
Autor
Super, że posmakował 🙂
Super przepis smak z dawnych lat odtworzony dziękuję 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zrobiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny 😘
Ciężko znaleźć sprawdzone przepisy a tu jestem bardzo zadowolona, ogólnie pieczony sernik robiłam pierwszy raz i właśnie znalazłam Pani przepis i wyszedł 10/10 idealny 🫶👏🏽
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy zamiast twarogu z marcarpone mogę użyć samego twarogu sernikowego? Serek z wiaderka mam już kupiony 🙈
Autor
Tak, o ile serek z wiaderka będzie zwarty i miał dobry skład 🙂 Niektóre niestety są „luźne”, co wpływa na konsystencję sernika.
Dzień dobry, czy można w cieście zastąpić cukier , cukrem waniliowym oraz dodać przyprawę do piekarnika? Jeśli tak to w jakiej ilości.
Autor
Tak i tak 🙂 1 łyżeczka przyprawy do piernika powinna wystarczyć 🙂
A cukier waniliowy tyle samo co cukru czyli 50g? 🙂
Z tego co widzę po komentarzu wyżej, 1 kg twarogu półtłustego i 250 g serka mascarpone można zastąpić Twarogiem sernikowym mielonym np. z Piątnicy? 🙂
Autor
Jeśli jest to cukier waniliowy z wanilią, a nie wanilinowy to tak, można dać taką samą ilość czyli 50 g 🙂 Twaróg z wiaderka z Piątnicy również się sprawdzi 🙂
A jeśli jest to zwykły cukier waniliowy to jaka ilość ? 🙂
*zwykły cukier wanilinowy
Autor
Przyznam szczerze, że rzadko go używam, bo nie przepadam za jego smakiem 🙂 Dałabym pewnie 1 łyżkę, a resztę zostawiła zwykłego cukru 🙂
Witam, czy jajka i masło mają być w temp.pokojowej , jaj ser?
Autor
Składniki na ciasto nie, a składniki na masę serową można wyjąć z lodówki w czasie przygotowania ciasta 🙂