Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Klasyczny sernik z brzoskwiniami i czekoladową kruszonką, pyszny, zawsze każdemu smakuje i szybko znika ze stołu. Sprawdzi się również z innymi owocami. Polecam!!

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami – przepis

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24-25 cm):

  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (wielkość L)

Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Połowę ciasta przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 25 minut, wyjąć, przestudzić. Drugą połowę ciasta owinąć folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 140 g cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 400 g brzoskwiń

Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier puder i budyniowy proszek, wymieszać. Dodać jajka, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy. Całość przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

Sernik z brzoskwiniami i kruszonka

Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 39

  1. Aga
    24 sierpnia 2022 / 10:06

    CUDOWNY!!!!

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2022 / 23:11

      Dziękuję 🙂

  2. Ania
    24 sierpnia 2022 / 12:52

    Pyszny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2022 / 23:11

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  3. Isia
    24 sierpnia 2022 / 21:02

    Wspaniałe połączenie zrobię jutro do kawusi 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2022 / 23:12

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

      • Isia
        26 sierpnia 2022 / 16:45

        Pyszniutki 😊

        • Marta
          Autor
          7 września 2022 / 0:27

          Bardzo mi miło 🙂

  4. Majka
    25 sierpnia 2022 / 15:01

    Wygląda wspaniale 🥰 Oj, kusi.

    • Marta
      Autor
      7 września 2022 / 0:25

      Polecam 🙂

  5. Ania
    26 sierpnia 2022 / 22:39

    Sernik bardzo dobry podobny w smaku do królewskiego ale mascarpone dodaje twista 👍🏻

    • Marta
      Autor
      7 września 2022 / 0:27

      Super, że posmakował <3

  6. Celine
    27 sierpnia 2022 / 11:13

    Ideał ❤️ Pięknie wyrósł i nic nie opadł ❤️

    • Marta
      Autor
      7 września 2022 / 0:28

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

  7. Basia
    27 sierpnia 2022 / 16:20

    Fajny przepis krok po kroku sernik wyszedł super a piekłam pierwszy raz dziękuję 😊

    • Marta
      Autor
      7 września 2022 / 0:28

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Kasia
    23 września 2022 / 17:32

    Witam. Czy twaróg ma być z wiaderka czy zwykły może być?

    • Marta
      Autor
      23 września 2022 / 21:41

      Użyłam zwykłego twarogu, półtłustego 🙂

  9. Paula
    1 października 2022 / 16:52

    Super sernik polecam

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Miło mi, że posmakował, pozdrawiam 🙂

  10. Monika
    27 stycznia 2023 / 17:16

    Chciałabym jutro upiec ten sernik ale nie wiem czy mogę użyć do tego sernika brzoskwiń w puszcze? I czy wystarczy jedna puszka?? Czy mascarpone i ser trzeba wyjąć wcześniej z lodówki ?? Dziękuję bardzo za odpowiedź.

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:42

      Można użyć brzoskwiń w puszce, jedna wystarczy 🙂 Ser można wcześniej wyjąć z lodówki, ale uda się i bez tego 🙂

  11. Mushek
    22 marca 2023 / 17:38

    Pyszny serniczek ❤️

    • Marta
      Autor
      23 marca 2023 / 17:52

      Super, że posmakował 🙂

  12. Ewa
    30 lipca 2023 / 8:59

    Super przepis smak z dawnych lat odtworzony dziękuję 😊

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:28

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. 30 września 2023 / 17:47

    Zrobiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny 😘
    Ciężko znaleźć sprawdzone przepisy a tu jestem bardzo zadowolona, ogólnie pieczony sernik robiłam pierwszy raz i właśnie znalazłam Pani przepis i wyszedł 10/10 idealny 🫶👏🏽

    • Marta
      Autor
      1 października 2023 / 11:13

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  14. Pati
    25 marca 2024 / 23:14

    Czy zamiast twarogu z marcarpone mogę użyć samego twarogu sernikowego? Serek z wiaderka mam już kupiony 🙈

    • Marta
      Autor
      26 marca 2024 / 0:09

      Tak, o ile serek z wiaderka będzie zwarty i miał dobry skład 🙂 Niektóre niestety są „luźne”, co wpływa na konsystencję sernika.

  15. Magda
    6 grudnia 2024 / 9:42

    Dzień dobry, czy można w cieście zastąpić cukier , cukrem waniliowym oraz dodać przyprawę do piekarnika? Jeśli tak to w jakiej ilości.

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2024 / 13:01

      Tak i tak 🙂 1 łyżeczka przyprawy do piernika powinna wystarczyć 🙂

      • Magda
        6 grudnia 2024 / 13:08

        A cukier waniliowy tyle samo co cukru czyli 50g? 🙂
        Z tego co widzę po komentarzu wyżej, 1 kg twarogu półtłustego i 250 g serka mascarpone można zastąpić Twarogiem sernikowym mielonym np. z Piątnicy? 🙂

        • Marta
          Autor
          6 grudnia 2024 / 13:56

          Jeśli jest to cukier waniliowy z wanilią, a nie wanilinowy to tak, można dać taką samą ilość czyli 50 g 🙂 Twaróg z wiaderka z Piątnicy również się sprawdzi 🙂

          • Magda
            6 grudnia 2024 / 14:18

            A jeśli jest to zwykły cukier waniliowy to jaka ilość ? 🙂

  16. Magda
    6 grudnia 2024 / 16:32

    *zwykły cukier wanilinowy

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2024 / 23:30

      Przyznam szczerze, że rzadko go używam, bo nie przepadam za jego smakiem 🙂 Dałabym pewnie 1 łyżkę, a resztę zostawiła zwykłego cukru 🙂

  17. MB
    23 grudnia 2024 / 10:21

    Witam, czy jajka i masło mają być w temp.pokojowej , jaj ser?

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2024 / 14:56

      Składniki na ciasto nie, a składniki na masę serową można wyjąć z lodówki w czasie przygotowania ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 6 =