Sernik z białą czekoladą, intensywnie kremowy, o konsystencji przypomninającej mus z białej czekolady. Czy są tu fani bistro Charlotte ? : ) Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie, bo jest to sernik z przepisu dziewczyn Ewy i Justyny, które kultowe receptury spisały w książce „Francuskie przepisy z bistro Charlotte”. Polecam!
Składniki (tortownica 24-26 cm):*
- 130g herbatników maślanych
- 60 g orzechów włoskich
- 15 g gorzkiego kakako
- 15 g miodu lipowego
- 200 g masła
*Według książki tortownica 21-22cm, ale przy takiej formie zostaje sporo niewykorzystanej masy serowej, więc wg mnie należy użyć większej.
W blenderze zmielić na jednolitą masę herbatniki, orzechy, kakao, miód i masło. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem masy serowej. Przełożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu w wiaderku dobrej jakości (np. „Mój Ulubiony” z Wielunia, lub Piątnica)
- 5 jajek (wielkość L)
- 5 żółtek
- 1 l śmietanki kremówki
- 300 g białej czekolady
- 100 g cukru
Śmietankę przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu. Stopniowo dodawać cukier, ser i połamaną czekoladę, cały czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą, a masa będzie jednolita, zestawić garnek z ognia i całkowicie przestudzić. Żółtka i całe jajka przełożyć do miski i lekko rozbić widelcem, po czym cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać do ostudzonej masy czekoladowo-serowej. Ostrożnie przelać masę na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzać do 120 C (góra-dół). Tortownicę ustawić w większej foremce i wlać do niej tyle wody, by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy. Całość ustawić na środkowej półce piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 3 godziny, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Uwaga! Sernik kroić na kawałki dopiero, gdy będzie całkowicie schłodzony.
Smacznego!
Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.
Pyszny serniczek 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
wystarczy 500 g sera tylko?pozdrawiam
Autor
Tak 🙂
Sernik wygląda apetycznie i jeśli polecasz to na pewno jest smaczny, ale… czy tylko mnie tak wkurza kiedy w książkach kucharskich są takie podstawowe błędy jak wielkość blachy? No naprawdę, czy tak modna knajpa nie wie jakiego rozmiaru blaszki używa do zrobienia sernika, od takich akcji aż mi się odechciewa zaglądać do reszty przepisów…
Autor
Może to wyprowadzić z równowagi, ale błędy się zdarzają 😉 Książka jest ciekawa, przepisy interesujące, na pewno nie będzie to ostatni, który wypróbuję 🙂
Wygląda pięknie 😍
Autor
Dziękuję <3
Kolejne cudeńko ❤️
Autor
<3 <3 <3
Serniczek super pachnie, już się chłodzi jutro dam znać jak smakuje 🙂
i jak ? dobry warto ?
Autor
Bardzo się cieszę, czekam na wiadomość 🙂
Rewelacja ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Jadłam dużo rodzajów sernika, ale w wersji z białą czekoladą nigdy! Dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam.
Autor
Będzie mi bardzo miło i koniecznie podziel się wrażeniami 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jak bardzo trzeba ubić masę serowa z jajkami?
Autor
Tylko do połączenia się składników 🙂 Bardziej wymieszać, niż ubijać.
Czy masę ze śmietanką twarogiem i czekoladą można przygotować wieczorem i zostawić na noc do całkowitego przestudzenia i rano upiec sernik?
Autor
Jeśli w chłodnym miejscu to myślę, że tak 🙂
a to masło ubic blenderem czy dodać rozpuszczone?
Autor
Dodać do blendera bez rozpuszczania 🙂
Sernik nie ma nic wspólnego z tym co jest w Charlotte, przepis jest bardzo nieprecyzyjny. Nie polecam!!!!
Autor
Nie umiem się ustosunkować odnośnie podobieństwa, przepis pochodzi z książki dziewczyn, które są właścicielkami Charlotte, więc przypuszczam, że podały ten, z którego same pieką 😉
A zrobiła go pani ?
Bo jest obłędny 😂😂😂😂😂
Autor
🙂
Zmieniłam trochę proporcje i jest pyszny jak w Charlotte.
Do masy dodaję tylko 500ml śmietanki, 450 sera Wieluń, dwie białe czekolady, 4 jajka i 3 żółtka, trochę cukru. Do masy na koniec dodaję jeszcze 250gr Philadelfia. Jest przepyszny.
Autor
Super, do wypróbowania 🙂
Zaintrygował mnie ten komentarz 😉
Czy zamiast Philadelfii mogę dać mascarpone?
Wygląda wspaniale! Czy jeśli nie mam jajek wielkości L (mam wielkość M) to dodać o 1 jajko więcej? Czy przy takiej ilości cukru jaka podana jest w przepisie (cukier + czekolada i miód) – sernik nie jest zbyt słodki?
Autor
Tak, przy mniejszym rozmiarze jedno jajko więcej będzie ok 🙂 Sernik jest słodki, można zmniejszyć liczbę cukru, choć to oczywiście kwestia względna 😉
Sernik smaczny bardziej jak sernik na zimno przez tą „inną” konsystencję, mi serce bliżej bije do pieczonych więc nadal numerem jeden jest twój sernik z mascarpone i białą czekoladą ale rozumiem zachwyty 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Czy zamiast kąpieli wodnej można użyć funkcji pary w piekarniku? Obecnie producenci piekarników oferują 3 poziomy pary
Autor
Tak 🙂
Śmietanka 30% czy 36%?
Autor
Użyłam 30% 🙂
Zrobiłam ostatnio ten serniczek i wyszedł doskonale – aksamitny, kremowy, nie za słodki. Dla mnie nr 1 jeśli chodzi o ciasta.
Wprowadziłam parę modyfikacji – na spód dałam po prostu pokruszone 200g biszkoptów kakaowych zmieszanych ze 100g masła nie zapiekając tego, do masy serowej nie dodawałam tych dodatkowych 100g cukru, a całość polałam klasycznym sosem truskawkowym własnej roboty. Bardzo polecam w tej wersji.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Witam, czy można sernik upiec w prostokątnej blaszce?
Autor
Witam, tak, tylko należy dopasować odpowiedni rozmiar 🙂
Witam, właśnie zrobiłam spód. Po podpieczeniu masa jest miękka, właściwie rzadka. Widać wytrącone masło. Tak ma być? Nie wiem czy to zostawić.
Autor
Witam, masa może być miękka – później twardnieje, gdy ostygnie, ale nie rzadka.
A czy na górze jest jakaś polewa? bo tak wygląda a nic w przepisie nie ma 🙂
Autor
Nie, to po prostu wypieczenie sernika 🙂 Zawsze od góry robi się „skorupka” podczas pieczenia 🙂
Dziękuję, bedzie próbowany w te święta 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Zrobiony już dwa razy, najlepszy jaki jadłam.
Goście również się rozpływali nad nim 😄
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Sernik z Pani przepisu zrobiłam ok rok temu i jest to najlepszy jaki jadłam. Jest moim popisowym wypiekiem. Jest na każdej imprezie . Dziękuję i polecam .
Autor
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam świątecznie i życzę cudownych Świąt 🙂
3 godziny? To nie jest błąd?
Autor
Nie, tak podano w książce i tyle właśnie piekłam 🙂
Witam, a jak Pani piecze go w kąpieli wodnej? Umieszcza Pani pod sernikiem pojemnik z wodą (jeśli tak, to jaki, ile wody – ciepła czy zimna,) czy wkłada Pani tortownicę do pojemnika z wodą?
Autor
Witam, tortownicę owijam folią aluminiową, umieszczam w większej foremce, do której wlewam tyle ciepłej wody, by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy 🙂
Czy ten twaróg można zamienić na serek śmietankowy? Czy uważa Pani że sernik smakuje jak z charlotte ?
Autor
Zostawiłabym w takiej formie, bo sernik nawet z twarogiem ma musową konsystencję i przy zmianie na serek mógłby się rozpłynąć. Odnośnie podobieństwa w komentarzach zdania są podzielone 😅 Przepis pochodzi z książki właścicielek, więc zakładam, że podały ten z którego autentycznie jest w knajpie pieczony 🙂
Zrobiłam i to teraz mój ulubiony sernik. Przebił baskijski i dolce de leche. Pyszota🤤🤤🤤
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ten sernik jest moim ulubionym, to jest faktyczny przepis Charlotte bo robiliśmy identyczny na kuchni, pozdrawiam
Autor
Dobrze wiedzieć! 🙂 Bez dwóch zdań ten sernik jest inny niż wszystkie 🙂 Pozdrawiam 🙂