Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!
Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
- 250 g serka mascarpone
- 300 g białej czekolady
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Pyszny sernik bardzo kremowy i lekki, fajnie słodki od czekolady 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Sernik przepyszny 🙂
Chciałbym uzyskać jeszcze bardziej aksamitny smak czy dodatkowa czekolada zrobi swoje, czy może mąka ziemniaczana ?
Autor
Super, że posmakował 🙂 jeśli chodzi o aksamitność można spróbować dodatkowo upiec go w kąpieli wodnej choć wydaje mi się to zbędne, bo dzięki niskiej temp. pieczenia jest już super kremowy 🙂
A jeżeli w kąpieli wodnej to temperatura i czas ten sam ? 🙂
Dzień dobry 🙂 Sernik zrobiłam wczoraj – Wielkanoc 22. Trzymałam się przepisu , a ponieważ wydał mi się za mało słodki , dodałam do masy trochę cukru pudru. Na drugi raz dodam więcej ( resztkę) białej czekolady . Na spód użyłam czarnych herbatników – są w sieci Kaufland ku mojemu zaskoczeniu . Po schłodzeniu w lodówce przepyszny :)))
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
Śmietanę ubijamy, czy wlewamy płynną? 🙂
Autor
Płynną 🙂
Sernik prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny. Każdy kto spróbował pytał o przepis 😉
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Sernik naprawde pyszny, szybko się skończył i nikt nie chciał jeść innych ciast 😀
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy na wierzchu robi się taka a’la polewa? Miękka? Twarda?
Autor
Hmmm nie bardzo rozumiem, sernik jest bez polewy 😉 Na zdjęciu wierzch ma delikatnie inny odcień ze względu na to, że jest bardziej „narażony” na działanie piekarnika, tak jak przy każdym cieście, ale konsystencja ta sama 🙂
Czy do sernika można użyć cytrynowy aromat?
Autor
Tak 🙂
Sernik wspaniały, ale musiałam go polukrować, bo jak dla mnie mało słodki. Dzisiaj znowu piekę 😉. Polecam
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dokładnie, mało słodki. Zrobiłam na święta i jestem niestety zawiedziona.
Autor
To oczywiście rzecz gustu, można dosłodzić 🙂 Dla mnie jest idealnie, a lubię słodkie wypieki 🙂
Potwierdzam, sernik świetny, ale trochę mało słodki. Polewa uratowała sytuację 😊
Dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Czy na tortownicę o średnicy 21 cm będzie ok? Czy wyleci?
Autor
Może być na granicy 🙁 Na tortownicę o średnicy 21cm wychodzi ok. 3/4 porcji podanych składników 🙂
A na prostokątna patelnie?
A jeszcze pytanko czy można go piec w kąpieli wodnej?
Autor
Wydaje mi się to zbędne ze względu na niską temp. pieczenia 🙂 Dzięki temu sernik jest już bardzo kremowy 🙂
Przepyszny sernik, mój ulubiony przepis. Ten sernik zawsze robi furorę na stole podczas każdych świąt. Długo szukałam przepisu na idealny sernik. Ten właśnie taki jest. Dziękuję 🤍
Autor
Ogromnie mi miło, bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂
Pytanie do sera, czy może być z wiaderka, president?
Autor
Jeśli Pani normalnie z niego korzysta i się sprawdza to myślę, że tak 🙂 osobiście do tej klasycznej wersji nie jestem przekonana jest dla mnie zbyt „wodnisty”. Mogę polecić np. „Mój Ulubiony” z Wielunia 🙂
Czy mozna dodac wiecej bialej czekolady aby byl slodszy?:)
Autor
Oczywiście 🙂
A mój sernik pękł z góry dlaczego ?
Autor
Może zbyt szybko wyjęła Pani z piekarnika? Sernik często pęka przy gwałtownej zmianie temp.
Czy sernik po upieczeniu mocno wyrasta ? Bo zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i jest ponad tortownicę (24 cm) i nie wiem co jest nie tak..
Autor
Niestety nie wiem co mogło się stać, sernik wyrasta kiedy dodajemy oddzielnie ubite białka, a tutaj jajka są w całości 🙂
Wyjęłam z piekarnika, wyszedł ogromny plus troszkę mnie martwi fakt że się środek trzęsie. Wszystko zrobiłam wg. Przepisu. Czy możliwe że jest w środku jeszcze mokry nie upiekl się do końca?
Autor
Czy brzegi były już wypieczone? Jeśli środek jest lekko trzęsący, będzie ok, bo dopiecze się przy studzeniu w piekarniku, a po schłodzeniu w lodówce będzie kremowy 🙂
Dzień dobry, po 20 minutach pieczenia w 175 stopniami, jeden z brzegów sernika mi się mocno przypiekł. Czy mam piec troszkę krócej w 120 stopniach?
Autor
Dzień dobry, można skrócić czas pieczenia w razie potrzeby. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc warto obserwować 🙂 Sernik będzie się jeszcze dopiekał podczas studzenia i „zwiąże się” w czasie chłodzenia w lodówce 🙂
Dzień dobry, czy spód może być z ciasteczek oreo?
Autor
Tak, oczywiście 🙂
Śmietanę nie ubijamy tylko wlewamy do składników?
Autor
Dokładnie tak 🙂
Czy mozna pominąc albo czymś zastąpić śmietankę 30%?
Autor
Niestety nie 🙁
a czy śmietanka moze byc 30%?
Autor
Takiej właśnie użyłam 😉
Której dokładnie śmietanki Pani użyła ?
Autor
Z tego co pamiętam to Łaciata 😀
Sernik przepyszny. Zawsze się udaje. Dziękuję ❤
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam a nie przepadam za sernikami
Autor
Ogromnie się cieszę! dziękuję za wiadomość 🙂
Sernik w piekarniku- bardzo prosto się go robi. Widzę tylko, że co jakiś czas jakby trochę wody wykrapiało się z formy i spadało na dno piekarnika. Masa była dość rzadka- czy to ok. Użyłam tłustego sera sernikowego z Piatnicy. Ogólnie konsystencja inna niż przy serniku gdzie ubijamy białka. Mam nadzieje, że będzie dobrze. 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakował 🙂
Jeśli mi wyszedł to wszystkim wyjdzie. Nigdy nie jadłam lepszego 😮😍❤️
Autor
Ale super! bardzo się cieszę 🙂
Próbował ktoś może opcji z brzoskwiniami na wierzchu i delikatną bezą?
Autor
Nie próbowałam, ale jeśli będzie Pani testować proszę dać znać jak wyszło 🙂
Sernik pyszny zrobiłam z dodatkiem malin 👌🏻👌🏻👌🏻
Autor
Super, że posmakował 🙂
Dobry wieczór,
Czy spod może być z obojętnie jakich ciasteczek kruchych?
Autor
Kruche powinny się sprawdzić, choć najbardziej polecam ciasteczka typu herbatniki 🙂
Super przepis ! Dziekuje ! Teraz to nie boje się robić sernika 🙂 jest cudowny wilgotny aksamitny i super smak! Pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, super, że posmakował 😀
Robiłam już kilka razy – zawsze wychodzi piękny 😍
Jedynie według moich smakoszy jest za mało słodki więc albo na wierzch daje kajmak, albo pół szklanki cukru.
Nie licząc tego braku słodyczy (co jest subiektywne), to nadal mój ulubiony przepis 🥰
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 z kajmakiem musi być pyszny, fajny pomysł 🙂
Niestety sernik opada…
Autor
Czy składniki były w temp. pokojowej i piekła Pani w podanej temperaturze? Tak jak opisałam w przepisie należy również pamiętać o krótkim miksowaniu, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy 🙂 Robiłam ten sernik dziesiątki razy i nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja 🙂
Czy dodanie cukru nie spowoduje opadnięcia ciasta?
Potwierdzam, sernik zdecydowanie za mało słodki, uratowała go rada kogoś z komentarza zwby położyć na górę kajmak:) dla mnie smaczny ale bez szału:)
Autor
O słodyczy trudno dyskutować, ale kajmak to zawsze fajna opcja 🙂
Rewelacyjny sernik ❤️ Nigdy nie udało mi się upiec tak idealnego na święta powtórka nawet mama stwierdziła ze przebija ten tradycyjny ❤️
Autor
Bardzo się cieszę <3
Zachęcona pozytywnymi komentarzami upiekłam i chylę czoła! Przepis jest świetny 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Rewelacyny sernik, fajną ma konsystencję, odpowiednio słodki , ideał! Do środka dodałam maliny 🙂
Autor
Mmmm z malinami musiał być pyszny 🙂
Jesuuu jaki pyszny, to jest najlepszy sernik jaki w życiu jadlam! Moje pytanie tylko, czy jak chce go zrobić na dużą blachę to podwoić wszystkie skladniki czy beda jakies inne proporcje? I czas pieczenia jak wtedy? Pozdrawiam serdecznie!
Autor
Dzień dobry 😊 Bardzo się cieszę <3 po przeliczeniu foremek na blachę 36x25 cm wychodzi 1,99 porcji, więc praktycznie idealnie, aby podwoić składniki 😊 czas pieczenia pozostanie wtedy bez zmian, bo ciasta będzie więcej, ale na odpowiednio większej powierzchni 😊 pozdrawiam 😊
Czy mozna dodać do środka brzoskwinie lub wiórki kokosowe?
Autor
Tak 🙂
Pyszny jest 🙂
Jest przepyszny i prosty w wykonaniu. Zawsze myślałam, ze serniki to moja pięta achillesowa. Ale ten wychodzi dokładnie taki, jak lubię. Co prawda za każdym razem lekko pęka w tym samym miejscu, ale myślę, że to wina mojego piekarnika. Poza tym w ogóle mi to nie przeszkadza. 🙂
Autor
Super, że tak przypadł do gustu, pozdrawiam serdecznie 🙂
Świetny sernik – użyłam twarogu w wiaderku z Piątnicy i śmietany 36, nie miałam 30tki 😉 Wyszedł delikatny i nie za słodki – idealny na nasze gusta. Troszkę mi wyrósł, bo zdecydowałam, że jednak go bardziej napowietrzę i użyłam rózgi do zmieszania składników, ale opadł niewiele i równomiernie. Z tym, że mimo wskazanej temperatury zbrązowiał, i myślę, że mogłam polać go białą czekoladą. Niestety, nie zdążyłam 😂 Cały zjedzony! Dzięki za przepis!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Eh coś musiałam złe zrobić sernik opadł i pękł 😩 a poprzednie dwa razy tak pięknie wszystko wyszło .
Super jest przepis ale coś sknociłam 🙁
Sernik przepyszny. Zrobił furorę w święta 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Witam. Czy jajka musza być w takiej wielkości jakie są w przepisie podanym przez Panią? Nie ukrywam, ze używam swojskich i jak każdy wie są one rożnej wielkości😊
Autor
Zawsze podaję wielkość, aby przepis był jak najdokładniejszy 🙂 Te swojskie zazwyczaj są sporo mniejsze, więc można dołożyć jedno więcej lub wybierać spore okazy 🙂
Dziekuje bardzo . Dzisiaj akurat naszła mnie ochota na Pani sernik . Wyglada obłędnie i bardzo apetycznie😊👌
Mam jeszcze jedno pytanie, czytając komentarze poprzedniczek. Co zrobić by sernik nie opadł i wyszedł?
Autor
Dziękuję 😀 mi osobiście ten sernik nigdy nie opada i na blisko 200 komentarzy chyba tylko kilka takich przypadków było 😉 Proszę trzymać się przepisu i będzie ok! 🙂
Czy można zamienić mąkę pszenna na ziemniaczana?
Autor
Tak 🙂
Dzień dobry, czy można upiec ten sernik bez spodu z ciasteczek?
Autor
Dzień dobry, tak można bez 🙂 może być też inny rodzaj spodu 🙂
Czy zamiast tortownicy można zrobić na blaszcze prostokątnej? Bo boje się że się nie wypiecze albo wypadnie z blachy 🙁
Autor
Sernik na pewno się wypiecze i nie wypadnie, bardzo często piekę serniki w tortownicach i nigdy nic się z nimi nie dzieje 🙂 Można upiec na prostokątnej, ale trzeba przeliczyć składniki w zależności od rozmiaru blachy 🙂
Jakiej białej czekolady najlepiej użyć? Robiłem sernik 2 razy i przy takich proporcjach nie czuć czekolady – zastanawiam się czy to przez to, że jest jej za mało, czy może niektóre marki są bardziej intensywne? Próbowałem na czekoladzie Wedel oraz lidlowej
Przepis świetny, zrobiłam i wszystkim smakował. Dodałam szczerze mówiąc 3,5 tabliczki czekolady i pozostałą połówką polałam z góry. Cukru pudru dodałam z 2-3 łyżki.
Czy mogę zamieć mąkę i pszenną na mąkę orkiszową?
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Mona zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową 🙂
Wszystko Ok, rodzina zadowolona. Szczerze to nigdy nie wyszedł mi tak aksamitny sernik 🙂
Mam tylko pytanie- po wyciągnięciu sernika (studził sie w piekarniku) wypływało mi masło ze spodu. Po nocy w lodowce okazało się,ze spod nie jest zbity a miękki. Rozpada się. Użyłam proporcji jak w przepisie. Czy mam dodać mniej masła/więcej ciastek?
Autor
Super, że posmakował 🙂 Można popróbować z proporcjami, jest to zależne od użytego rodzaju ciastek 🙂 Super chrupiący (nawet po dwóch-trzech dnia) spód polecam z tego sernika: https://www.marta-gotuje.pl/sernik-dacquoise-daklas/
Sernik robiłam na roczek córki i wszyscy byli zachwyceni,ja też 😊Pięknie wyrósł i wybornie smakował 🤗Nigdy nie piszę komentarzy,ale w tym przypadku po prostu musiałam 😁 Dziękuję za przepis i pozdrawiam! 🤗
Autor
Ogromnie się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jak to możliwe, że wyjątkowo (!) trzymałam się przepisu ale wykorzystałam formę 26cm i masa wypełniła ja na styk?
Autor
Na to pytanie nie znam niestety odpowiedzi 🙂 U mnie była 24 cm i został mały zapas 🙂
Piekę drugi raz. Pierwszy był w tortownicy 26 i była pełna. Teraz piekę w 28 i też pełna. Z 24 by wyszedł na zewnątrz. 🙂 Wszystko wg przepisu. Może za długo miksowałam, ale tylko do połączenia składników. Gdyby krócej – masa nie byłaby jednolita. Poza tą wysokością jest świetny. Najlepszy, jaki kiedykolwiek upiekłam.
Autor
Super, że posmakował 🙂 U mnie 24cm spokojnie daje radę, ale szkoda by było jakby uciekał 😀
Sernik jest serio pyszny. Właśnie robię kolejny ale już z dodatkiem cukru 🙂 czy wyjdzie jeśli zamiast czekolad dodamy krem pistacjowy?
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂 Niestety nie znam kremu pistacjowego, jaką ma konsystencję?
Coś jak nutella 🙂 Serniki pistacjowe są obłędne więc czekam na taki od Pani. Albo lawendowy ? Omommmm
Autor
Do pistacjowego się już od dawna przymierzam, pora działać 🙂 Lawendowy chyba na razie wśród najmłodszych u nas nie przejdzie 😉
Czy spód można zastąpić ciastem kruchym? Czy wtedy należy podpiec sam spód czy odrazu zalać serem?
Autor
Można zastąpić 🙂 osobiście wolę podpiec, ale nie jest to konieczne 🙂
Mam pytanie dot.jajek 🙂 Czy lepiej dodawać całe? Czy osobno żółtka a na koniec ubitą pianę?
Autor
Ja zawsze dodaje w całości 🙂
Świetny sernik. Robi furorę. Niejedna osoba prosiła o przepis i wracała z informacją, że ciasto wyszło i kolejne osoby poprosiły o przepis. Dziękuje serdecznie 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam!!! 🙂
Najlepszy sernik jaki jadłam w życiu, zaczynam dopiero przygodę z wypiekami a tu każdy taki zachwycony serniczkiem. Ale fakt, ja dodaje 50 g cukru pudru, jest zdecydowanie lepszy wtedy.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂