Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!
Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
- 250 g serka mascarpone
- 300 g białej czekolady
- 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
- 6 jajek (wielkość L)
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Cudowny 😍 Z chęcią bym skosztowała 😉
Autor
Polecam, jest super 🙂
Ooooo mamooo! Jak on pięknie wygląda! 🙂 Smakuje pewnie też obłędnie! Serniki to jedne z moich ulubionych ciach!
Autor
Bardzo dziękuję i zdecydowanie polecam wypróbować 🙂
Już czuję miłość! tylko pytanie czy nie dodajemy cukru?
Autor
Miło mi! 🙂 Cukru nie dodajemy, dzięki czekoladzie i śmietance jest wystarczająco słodki 🙂
Moim zdaniem za mało słodki jednak. 3 czekolady to zdecydowanie mało jak na tyle sera i jajek.
Autor
To już oczywiście rzecz gustu 🙂 dla mnie jest idealnie, a lubię słodkie wypieki 🙂
Jak dobrze że dziś piątek to od razu po pracy piekę 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
twarog prawdziwy czy ten mielony z wiaderka?
Autor
Twaróg sernikowy z wiaderka, ale ważne aby nie miał żadnych dodatków 🙂
Wygląda rewelacyjnie a uwielbiam Twoje serniki więc na pewno też tak smakuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam i polecam 🙂
czy to twarog prawidziwy? nie taki z wiadereczka mielony?
Autor
Twaróg sernikowy z wiaderka, ważne aby nie miał zbędnych dodatków 🙂
czy to twarog prawidziwy? nie taki z wiadereczka mielony?
Autor
Użyłam twarogu sernikowego z wiaderka, ważne aby w składzie nie miał zbędnych dodatków 🙂
sernik idealny!
Autor
Dziękuję 🙂 miło mi, że przypadł do gustu 🙂
pycha !
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Czy ten sernik można upiec w kąpieli wodnej? Zależy mi, aby sernik był bardzo kremowy i aksamitny.
Autor
Sernik jest bardzo kremowy i aksamitny dzięki niskiej temp. pieczenia 🙂 Osobiście nie próbowałam piec go w kąpieli wodnej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetestować 🙂
Piec w papierze do pieczenia? Pani taki piękny wyszedł obawiam się że przez papier będzie taki nierówny
Autor
Wystarczy dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia 🙂
Upieklam jest rewelacyjny 👍
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Czy piec z termoobiegiem?
Autor
Tak jak opisałam w przepisie piekę w opcji góra-dół 🙂
Wyszedł rewelacyjnie bardzo dziękuję za kolejny super przepis czesto korzystam z Pani stronki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo dobry przepis wyszedł mi równie kremowy jak na zdjęciu i bałam sie trochę tej niskiej temp ale bede kombinować zrobić tak inne serniki bo efekt jest super 🙂
Autor
Super, że posmakował, pieczenie w niskiej temp. ma swoje uroki 🙂
Niestety mój sernik po wyciągnięciu z pieca już wychłodzony – wypłynął. Nie do końca wierzę w zabawę z niskimi temperaturami🤔
Autor
Co ma Pani na myśli pisząc wypłynął? Po wyjęciu z piekarnika, czy z lodówki? Pieczenie w niskiej temperaturze powoduje kremową konsystencję i przy sernikach sprawdza się idealnie 🙂
Wygląda pysznie, chyba zrobię
Autor
Polecam i proszę dać znać jak posmakowało 🙂
Przepyszny sernik i łatwo się robi 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Sernik wyszedł wyśmienity, natomiast w związku z tym, że nie jest zbyt słodki polukrowałam go i posypałam prażonymi migdałami. Trzeba przyznać, że wyszedł po prostu doskonały, a upiekłam już mnóstwo serników. Na pewno na stałe u mnie zagości . Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę! 🙂 Dziękuję za wiadomość i również pozdrawiam 🙂
SERNIK REWELACJA BARDZO POLECAM
Autor
Super, że posmakował 🙂
Pani Marto…Właśnie się wystudził 🙂 jest super…wierzch zrobiłam z musem owocowym z dodatkiem soku z cytryny…
Również polecam👍
Pozdrawiam
Autor
Brzmi super, bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
robiłam wszystko jak w przepisie (dałam mniej czekolady), piekłam tak jak napisane, a sernik wyrósł sporo ponad formę (użyłam 26cm), popękał, a przy studzeniu opadł. Co mogło pójść nie tak? 🙁 i z góry jest brązowy, może to wina starego piekarnika?
Autor
A czy odpowiednia temperatura została zachowana? z zachowania sernika, wydaje się jakby była zbyt wysoka, być może Twój piekarnik mocniej grzeje, choć 120 C w żadnym piekarniku nie powinno być zbyt mocne 🙂
Mam stary piekarnik na pokrętła, więc pewnie nie trafiłam dokładnie w temp. Będę jeszcze próbować, bo smak sernika super!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Wspaniały sernik. Wczoraj upieklam. Podałam dzisiaj z frużelina wiśniowa.
Autor
Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂
Dzień dobry. Proszę mi powiedzieć czy sernik wyjdzie jeśli pominę dodanie mascarpone i użyje dwóch tabliczek czekolady?
Autor
Tak, dwie tabliczki w zupełności wystarczą 🙂 sernik będzie mniej słodki 🙂
Sernik wygląda obłędnie
Czy na wierzchu on też polany jest białą czekoladą?
Autor
Dziękuję 🙂 Nie, na górze nie ma już dodatkowej warstwy czekolady 🙂
Sernik wygląda obłędnie
Czy na wierzchu on też polany jest białą czekoladą?
Mój pierwszy w życiu sernik ! Nie jest zbyt słodki, jest meeega 🥰 błąd który zrobiłam, to temperatura składników była zbyt niska.. dlatego podczas miksowania nie rozbiła się do końca czekolada. Ale pyyyszne i tak ! Dziękuję 🥰
Autor
Super, gratuluję 🙂 cieszę się, że posmakował 🙂
Mój pierwszy w życiu sernik ! Nie jest zbyt słodki, jest meeega 🥰 błąd który zrobiłam, to temperatura składników była zbyt niska.. dlatego podczas miksowania nie rozbiła się do końca czekolada. Ale pyyyszne i tak ! Dziękuję 🥰
Przepyszny ❤️
Przepis sprawdzony kilkukrotnie – rewelacja! Sernik wręcz niebiański, rozpływający się ustach. Poezja.
Mam jednak pytanie przed kolejnym pieczeniem – czy jego można mrozić? Miałam w planie zamrozić połowę w razie niespodziewanych gości, czy ma Pani bądź ktoś inny jakieś doświadczenie w tym temacie?
Autor
Super, że smakuje 🙂 Osobiście nie mroziłam, ale moja Mama zawsze po większych imprezach tak 🙂 Szczelnie zapakowane w pojemnik lub specjalne torebki do mrożenia, choć w przypadku sernika, aby nic się nie przyklejało bezpieczniejsze jest pudełko 🙂 Jedyne ciasta, których nie mrozimy to z galaretką, bezą lub bitą śmietaną 🙂
Czy mozna go upiec na podluznej blaszce 24×30?
Autor
Tak, trzeba tylko przeliczyć składniki, jeśli ma wyjść tak samo „wysoki” 🙂
Na jakim poziomie należy piec sernik, na środkowej czy dolnej półce? 🙂
Autor
U mnie na dolnej 🙂
Witam, a jeśli przetrzymam go trochę dłużej w piekarniku to może się coś wydarzyć? 🙂 Właśnie go piekę 😊😊
Autor
Czas pieczenia zawsze należy dostosować do swojego piekarnika, ale jeśli przesadzimy z długością pieczenia zmieni się jego konsystencja, będzie mniej kremowy 😉
Cześć, robilam go juz kilka razy ale nigdy nie wyszedl mi taki idealny wierzch jak tu na zdjeciu. rosnie a potem opada i mam zapadniety srodek. co moge zmienic?
Autor
Cześć 🙂 czy pamiętałaś, aby zmniejszyć temp.? Pieczenie w niskiej temperaturze jest tu kluczowe 🙂 Ważne też, aby składniki miksować tylko do połączenia, nie dłużej, aby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.
Przepyszny taki super gładki i do tego nie opada więc idealnie równy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Czy jeśli podwoje składniki ( tak żeby zrobić sernik na tradycyjnej blaszce) czas pieczenia będzie taki sam ? 🤔
Autor
Tak, jeśli wysokość sernika pozostanie podobna czas się nie zmieni 🙂
Czy zamiast herbatników można poukładać biszkopty na spód?
Autor
Tak, ale uzyskamy inny efekt, nie będzie tej kruchości spodu, biszkopty na pewno nasiąkną od masy serowej 🙂
Piekłam, istne szaleństwo, jeden z najlepszych serników ever. Dziś zamierzam popełnić po raz drugi 🥰 mam nadzieję, że tym razem też się uda 👌
Autor
Jak super! <3 Bardzo się cieszę 🙂
W którym momencie łączenia składników można dodać trochę cukru?
Autor
Już na początku przy łączeniu sera z czekoladą 🙂
Witam. Robiłam już podobny Ale piekłam w kąpieli wodnej. Czy jak ten też tak upiekę to wyjdzie? Pół godz w 165° i 60-70 min w 130°
Autor
Niestety nie próbowałam 🙂 mogę polecić sposób opisany w przepisie, bo sernik wychodzi super 😉
Dzien dobry, chciałabym zapytać jakiej wielkości tortownicy Pani użyła?;)
Autor
Tak jak podałam w przepisie – 24 cm 🙂
Najlepszy serniczek jaki jadłam, nie za słodki sam sie w buzi rozpływa, rodzinka też zachwycona więc powtarzamy na święta 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Właśnie sernik jest w piecu, piekę (jestem facetem) 3 raz. Sernik rewelacja! Kremowy itd. Ach … na górę robię zygzaki z gorzkiej czekolady a na to maliny i borówki 🙂 dzisiejszy będzie z zygzakami z gorzkiej czekolady oraz musem z malin na cieplo. 🙂
Autor
Super 🙂 a mus z malin na ciepło brzmi rewelacyjnie!
Dzień dobry! 🙂 co by się stało jakbym dodała 750 g mascarpone i 500 g sera? Chciałabym go jutro rano upiec, ale nigdzie nie mogę dostać już sera na sernik, mam tylko 500 g 😀 będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam
Autor
Przepraszam, że nie zdążyłam odpowiedzieć na czas 🙁 można użyć proporcji, które Pani opisała 🙂
Rewelacyjny bardzo polecam !!!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Dziś zrobiłam, jest smaczny ale z przykrością muszę stwierdzić, że w niczym nie przypomina tego ze zdjęcia. Wyszedł bardziej jak sernik japoński. Niestety nie jestem zadowolona.
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂 Przykro mi, że wygląd nie spełnił Pani oczekiwań, sernik na zdjęciu odzwierciedla ten upieczony przeze mnie 🙂
Dziś piekę z Pani przepisu sernik na syna urodziny, mam nadzieję że jutro gościa posmakuje.
Autor
Również mam taką nadzieję 🙂
Przepyszny bardzo dziękuję za kolejny super przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Witam, a czy mogę użyć 1kg normalnego twarogu półtłustego (oczywiście wcześniej zmielonego przez maszynkę)??
Autor
Tak 🙂
Dzień dobry, a ile to będzie ml śmietanki? 🙂
Autor
Nigdy nie sprawdzałam, bo daję cały kubeczek, który ma akurat 200g 😉 Znalazłam przelicznik wg którego 250 ml śmietanki odpowiada 270 g 🙂