Obłędnie pyszny, kremowy sernik z białą czekoladą i malinami na chrupiącym czekoladowym cieście. Prosty do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
- 50 g cukru
- 300 g roztopionej białej czekolady
- 4 jajka (wielkość L)
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 30 g mąki pszennej
- 250 g malin (mogą być mrożone)
Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę, wymieszać. Kolejno wbijać po jednym jajku, stale miksując. Dodać kremówkę, wymieszać. Dodać mąkę, ostatni raz krótko zmiksować. Przelać na zimny spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram