Obłędnie pyszny, kremowy sernik z białą czekoladą i malinami na chrupiącym czekoladowym cieście. Prosty do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
- 50 g cukru
- 300 g roztopionej białej czekolady
- 4 jajka (wielkość L)
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 30 g mąki pszennej
- 250 g malin (mogą być mrożone)
Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę, wymieszać. Kolejno wbijać po jednym jajku, stale miksując. Dodać kremówkę, wymieszać. Dodać mąkę, ostatni raz krótko zmiksować. Przelać na zimny spód, na wierzchu ułożyć maliny, delikatnie dociskając do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Zapraszam po więcej inspiracji na serniki oraz na mój Instagram
Cudeńko pozdrawiam
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Dzień dobry, Pani Marto czy maliny wcześniej rozmrażamy czy dodajemy mrożone? pozdrawiam:))
Autor
Mrożone 🙂 Pozdrawiam 🙂
Piękny i jakie połączenie smakow ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Cudo 🩷
Autor
Dziękuję 🙂
Ślinka cieknie na sam widok 😊
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pięknie wygląda wyobrażam sobie jak smakuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Świetny przepis! Zastanawiam się czy można dać np. liofilizowane maliny? Na pewno spróbuję upiec! Dziękuję za pomysł 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 Można dać liofilizowane maliny 🙂
Świetny przepis, mam pytanie czy kremówkę ubijamy czy wlewamy płynna?
Autor
Wlewamy płynną 🙂
Przepyszny 👍
Autor
Super, że posmakował 🙂
Witam wyszedł mi dość rzadki ale jeszcze jest ciepły, czy za krótko pieklam czy tak powinno być i po nocy w lodowce będzie okej?
Autor
Po nocy w lodówce sernik się „związuje” i nabiera odpowiedniej konsystencji, ale po upieczeniu nie powinien być całkiem rzadki.
Kremówkę ubijamy ?
Autor
Nie 🙂
Witam. Czy śmietanki mą być 300 g czy 300 ml?
Autor
Witam, 300 g 🙂
Czy śmietana może być 36%?
Autor
Tak 🙂
Jutro robię ten sernik ,mam nadzieję że mi wyjdzie
Autor
Super:)
Najlepszy sernik na świecie, robiłam na święta niebo w gębie
Autor
Ale super! bardzo miło mi to czytać 🙂
Przepyszny nie zawiodłam się dzięki!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jakiego sera najlepiej użyć w wiaderku aby było pysznie
Autor
Polecam „Mój Ulubiony” z Wielunia 🙂
Dzień dobry,czy kremówka ma być wcześniej ubitą?
Pozdrawiam
Autor
Dzień dobry, nie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Rewelacyjny serniczek mniam mniam 🙂
Autor
Cieszę się, że smakował, pozdrawiam 🙂
Sernik, który robi furorę wśród gości. Jest pyszny, nie jest zbyt słodki, świetne połączenie smaków czekoladowego spodu z malinami w masie. Najciekawsze jest to, że robi się go ekspresem, a wygląda i smakuje wykwintnie. Dziękuję za przepis.
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Również go uwielbiam 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Robię od jakiegoś czasu ten sernik i wychodzi genialnie 🙂 Jedyny problem, który może nie jest problemem, ale mnie drażni to spód, który podchodzi tłuszczem. Wytrąca się z niego masło i nawet jak zmieniam papier na dole, to zawsze tam jest. Też tak macie?
Autor
Cieszę się, że sernik smakuje. Odnośnie spodu, to nie powinno się tak dziać. To mój ulubieniec, który po upieczeniu jest chrupiący, a jeśli u Pani wytrąca się masło, to raczej nie ma opcji, aby tą chrupkość zachował. Kilka wskazówek: spód przed pieczeniem powinien być bardzo mocno „ubity” do dna, palcami lub łyżką. Po upieczeniu spodu, przed nalaniem masy serowej, spód musi być całkowicie ostudzony, podobnie po upieczeniu sernika, przed schowaniem go do lodówki, powinien być całkiem zimny (nie letni). Mam nadzieję, że to pomoże 🙂
Ja pokochałam ten spód z Twoich serników, jest genialny! Poznałam go przy serniku kajmakowym. Fakt, przez brak jajek jest ciężki do uformowania na spodzie, ale za to jaki chrupiący i pyszny! U mnie nigdy nie było problemu z oddzieleniem się tłuszczu, może faktycznie coś nie tak z temperaturą. A dziś właśnie zamierzam upiec pierwszy raz ten z białą czekoladą i malinami. 😊
Autor
Dziękuję, też go uwielbiam właśnie za tą chrupkość 🙂 Mam nadzieję, że sernik z białą czekoladą i malinami również przypadł Ci do gustu 🙂
Sernik pyszny! Ale również miałam jezioro pod sernikiem i już wiem dlaczego.. Niestety byłam w Lidlu na szybko a tam nie ma mojego ukochanego sera z Wielunia i wzięłam ten z Pilosa do sernika.. Wiedziałam, że nie jest on najlepszy, ale nie miałam już czasu jechać do innego sklepu a sernik tylko do kawy w domu, więc mówię co szkodzi.. A jednak szkodzi. Ser był strasznie wodnity, mimo odsączenia w samym serze sporo było jeszcze wody i stąd jest mega mokro. Spód stracił na chrupkości od wody. Ten wydzielający się tłuszcz u komentującej wcześniej to również mogła być woda z kiepskiej jakości sera, woda jest zabarwiona od kakao i kleista, więc mogło przypominać tluszcz. Sernik na pewno ze mną zostanie, ale nauczka dla mnie, że jak nie mam pod ręką sera z Wielunia to za serniki się nie zabieram! 😀 Twój kajmakowy robiłam właśnie na Wieluniu i było idealnie.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂 Mój Ulubiony z Wielunia to również mój pierwszy wybór, ma super skład i zwartą konsystencję, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, więc słuszna uwaga, że przyczyną nieudanego spodu mógł być ser, nie wpadłam na to 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję bardzo za przepis sernik wyszedł fantastyczny i pyszny
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Czy można na spód użyć ciasteczek? Jeśli tak – to jaki byłby przepis?
Autor
Tak, oczywiście 🙂 Na blogu są serniki na ciasteczkowym spodzie proszę zajrzeć 🙂