Klasyczny sernik wiedeński, którego tradycyjnie nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć smakuje równie dobrze przez cały rok ; ) Przygotowany koniecznie z dobrej jakości twarogu (ser z wiaderka to zdecydowanie nie to samo), pieczony bez spodu. Najbardziej smakuje mi w towarzystwie lukru i skórki pomarańczowej lub polewy czekoladowej, choć nie wszyscy domownicy podzielają moje zdanie i tym razem przedstawiam Wam wersję z cukrem pudrem ; ) Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 1 kg twarogu półtłustego
- 8 jajek (wielkość L)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do dekoracji
Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas miksując. Masa serowa powinna być jednolita, bez „grudek”. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!