Klasyczny sernik wiedeński, którego tradycyjnie nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć smakuje równie dobrze przez cały rok ; ) Przygotowany koniecznie z dobrej jakości twarogu (ser z wiaderka to zdecydowanie nie to samo), pieczony bez spodu. Najbardziej smakuje mi w towarzystwie lukru i skórki pomarańczowej lub polewy czekoladowej, choć nie wszyscy domownicy podzielają moje zdanie i tym razem przedstawiam Wam wersję z cukrem pudrem ; ) Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 1 kg twarogu półtłustego
- 8 jajek (wielkość L)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do dekoracji
Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas miksując. Masa serowa powinna być jednolita, bez „grudek”. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobry sernik zawsze jest mile widziany na stole 🙂
Autor
Dokładnie tak 🙂 dobry sernik nie jest zły 😀
wygląda po prostu idealnie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
jak bez lukru to dla mnie:)
kiedyś lukier mi nie przeszkadzał, a teraz nawet wygląd mnie odrzuca 🙁
Autor
Aniu u mnie na odwrót 🙂 za lukrem kiedyś nie przepadałam, a teraz mi się odmieniło na tak 🙂
Ha! Kto by pomyślał, moja mama robi identyczny, tylko jajka rozdziela i ubitą na sztywno pianę z białek dodaje na koniec. W każdym razie polecam, receptura jest niezawodna 🙂
Autor
Też kiedyś rozdzielałam żółtko z białkiem, ale raz z braku czasu poszłam na skróty i tak już zostało, bo nie zauwżyłam różnicy w smaku :):)
Czasem prostota to klucz do sukcesu. Super przepis, jak każdy od Ciebie, dzięki 🙂
Autor
Dziękuję za miłe słowa 🙂 cieszę się, że sernik smakował 😉
żeby był choć jedne taki post, że ci coś nie wyszło, spaliłaś, przypaliłaś, to nieeee, musi być fantastycznie;p;p Oczywiście żartuję, wiesz za co lubię Twojego bloga, Ciebie w sumie, więc nie będę się rozpisywać…;)) Jak zwykle udany post, post, zdjęcia, ech;)
Autor
Oj zdarza mi się, ale jak przypalam to nie fotografuję…;) i wiesz, że mam ogromne serce do słodkości, więc czesto czuwam przy piekarniku :):)
To prawda taki jest najlepszy i wygląda imponująco. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Koniecznie musze wyprobowac !
Autor
Koniecznie!:)
Ja w tym samym czasie piekłam ten sernik 🙂 Niestety zniknął zanim zdążyłam sfotografować, a smak obłędny 🙂
Autor
Nam rownież bardzo smakował 😉
Mój ulubiony sernik, dzięki temu przepisowi wszyscy myślą, ze niezła ze mnie cukierniczka.. polecam każdemu, bo tak naprawdę rzadko coś mi się udaje 😀
Autor
Bardzo mi miło, że sernik przypadł do gustu 🙂
Najlepszy sernik, moja Babcia tez taki piekła i zawsze znika jako pierwszy ze stołu 🙂
Autor
O tak u nas też sernik zawsze ma najwięcej zwolenników 🙂
Najlepszy sernik jaki zrobiłam a przyznaję, że z pieczeniem ciast nie jestem zaznajomiona 🙂 super przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że rozpocznie Pani wspaniałą przygodę z wypiekami 🙂 Jak zawsze najtrudniejsze są początki 🙂
Najlepszy sernik, taki jak u Babci…
Autor
Bardzo mi miło, nie jest łatwo odtworzyć babcine przepisy 🙂
Klasyczny pyszny dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Najlepszy sernik ever!!!!
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Tak wlasnie smakowal sernik u mojej Buni! dziekuje dziekuje dziekuje za ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował i przywołał miłe wspomnienia 🙂
Przepyszny!!!
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Klasyka <3 smakuje zupełnie jak u mojej Babci a nie łatwo było odtworzyć ten przepis :))))
Przepis jest wspaniały 🙂 nic bym nie zmieniła i nawet okruszki u nas nie zostały 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Sernik ideał 🙂 zawsze wychodzi i super smakuje a nie ma wiele pracy 🙂
Autor
Super, że tak mocno przypadł do gustu 🙂
Przepyszny serniczek wyszedł:)
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszny i prosty nawet dla początkującej 🙂
Autor
Super 🙂
Nie znam lepszego 🙂 ale obowiązkowo z polewą czekoladową zrobiłam i posypałam płatkami z migdałów 🙂
Autor
To bardzo miłe 🙂
Wyszedø super 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny wyszedł!!! Jak na zdjęciu 🙂
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Hello plzcanu translate it in english? Thx u
Autor
Hello 🙂 you can try online 🙂
Na Wielkanoc punkt obowiązkowy jest pyszny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂
Moj ulubiony sernik z Pani strony 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
PRZEPYSZNY 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo dobry,jednak jak się piecze z twarogu z wiaderka to jest bardzo słodki.
Teraz dodaję 3/4 szkl. cukru i jest ok.
Autor
Dziękuję za sugestię 🙂 U mnie z twarogu w kostce, więc będzie to cenna wskazówka przy ewentualnej zamianie na twaróg z wiaderka 🙂
Witam serdecznie 🙂
Chcę w tym roku upiec ten serniczek (chociaż jeszcze poważnie zastanawiałam się nad tym „najlepszym castingowym”) i mam dwa pytania. Po pierwsze który serniczek Pani bardziej poleca : wiedeński czy castingowy :)? A po drugie czy mogę do tego serniczka dodać skórki z pomarańczy kandyzowane albo świeżej skórki z cytryny ?
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i pozdrawiam cieplutko 🙂
Autor
Oba pyszne, ale osobiście mojemu sercu bliższy jest wiedeński :))) Jak najbardziej można dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny 🙂
Dziękuję za odpowiedz 🙂 Postanowione, będzie wiedeński :)) Już ser zakupiony czeka :-)))
Autor
Super, smacznego 🙂
Pani Martusiu mam pytanie,nie chce mi się ser połączyć z jajkami,cały czas są grudki 😩 czy mogę upiec z takimi grudkami czy bez sensu i zacząć od nowa robić sernik 😳?
Autor
Proszę upiec, szkoda marnować składników, na pewno będzie smaczny mimo to 🙂 A może ma Pani taką drewnianą kulę do ucierania ciasta, żeby ewentualnie spróbować pozbyć się tych grudek?
Moja Mamusia robi dokładnie taki sam jest pyszny 🙂
Autor
Super <3
Witam
Dlaczego roztopione masło ? 😉 Nigdy nie robiłam w ten sposób 😉
Autor
U mnie z kolei zawsze jest roztopione 😉 Łatwo uzyskać wtedy gładką konsystencję 🙂
czy jeśli w składzie sera twarogowego (Piątnica) jest masło, mogę pominąć te 100g?
Autor
Niestety nie wiem, nie używam serów z dodatkami, więc trudno mi powiedzieć, czy masło w jego składzie „wystarczy” 🙁
Uwielbiam ten sernik! zawsze wychodzi 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Sernik pyszny dziekuje za przepis!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂