Jako miłośniczka serników często eksperymentuję na tym polu, choć tym razem miałam ochotę na najzwyklejszy sernik waniliowy : ) W związku z tym przedstawiam Wam klasyczny przepis na pyszny sernik o świetnej konsystencji. Na pewno na jednym kawałku się nie skończy… ; ) Polecam!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
- 160 g ciasteczek typu digestives
- 50 g masła
Składniki na masę serową (temp. pokojowa):
- 750 g twarogu z wiaderka (lub tłustego trzykrotnie zmielonego)
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj (wielkość L)
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Składniki na polewę:
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki drobnego cukru
Ciasteczka pokruszyć blenderem na drobny piasek, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
Twaróg, mascarpone, cukier i mąkę zmiksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (ok. 2 minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać śmietankę, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać na przygotowany spód i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (góra-dół). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut, do czasu aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i posmarować kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić po czym zdjąć obręcz i chłodzić przez całą noc w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja.