Site icon marta-gotuje.pl

Sernik stracciatella

Ostatnio znów nabrałam ochoty na serniki ; ) A czy może być bardziej idealne połączenie niż biały ser i czekolada (?), aż trudno uwierzyć, że wcześniej o tym nie pomyślałam… Sernik najbardziej smakował nam drugiego dnia, niestety nie do końca byłam zadowolona z czekoladowej polewy, choć oczywiście nie można jej pominąć ; )


Składniki na spód:

Składniki na masę serową:

Składniki na polewę:

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy, ale nie ugniatać.

Składniki na masę serową, trzymamy w temp. pokojowej i  poza czekoladą miksujemy na gładki krem. Nie powinno to trwać zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Czekoladę rozkruszamy na drobne kawałki i delikatnie mieszamy z masą serową.  Następnie masę wylewamy delikatnie na spód i pieczemy w 180 C około 1 godziny.

Sernik studzimy najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjmujemy.  Przygotujemy polewę.  Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy na małym ogniu z kremówką cały czas mieszając.  Kiedy polewa zacznie błyszczeć, zdejmujemy z ognia.  Delikatnie studzimy, a następnie wylewamy na przestudzony sernik.  Wstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego : )

Exit mobile version