Sernik stracciatella

Ostatnio znów nabrałam ochoty na serniki ; ) A czy może być bardziej idealne połączenie niż biały ser i czekolada (?), aż trudno uwierzyć, że wcześniej o tym nie pomyślałam… Sernik najbardziej smakował nam drugiego dnia, niestety nie do końca byłam zadowolona z czekoladowej polewy, choć oczywiście nie można jej pominąć ; )


Sernik stracciatella
Składniki na spód:

  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g mąki pszennej

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml kremówki 30 %

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy, ale nie ugniatać.

Składniki na masę serową, trzymamy w temp. pokojowej i  poza czekoladą miksujemy na gładki krem. Nie powinno to trwać zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Czekoladę rozkruszamy na drobne kawałki i delikatnie mieszamy z masą serową.  Następnie masę wylewamy delikatnie na spód i pieczemy w 180 C około 1 godziny.

Sernik studzimy najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjmujemy.  Przygotujemy polewę.  Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy na małym ogniu z kremówką cały czas mieszając.  Kiedy polewa zacznie błyszczeć, zdejmujemy z ognia.  Delikatnie studzimy, a następnie wylewamy na przestudzony sernik.  Wstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego : )

Komentarzy: 11

  1. antosia!
    13 listopada 2011 / 0:17

    Mój ulubiony sernik ( w wersji sklepowej zwą go Pierrotem). Nareszcie będę mogła sama go zrobić. Oby mi wyszedł taki piekny jak Tobie!

  2. mis_merigold
    13 listopada 2011 / 22:51

    Piękny! W sam raz na Święta:)

  3. 14 listopada 2011 / 23:10

    Ale cudo, ślinka aż mi cieknie:)

  4. 15 listopada 2011 / 18:30

    Mmmmmmm uwielbiam serniki!!!!!!! 🙂

  5. Lidka
    17 listopada 2011 / 15:49

    Marto, kilka praktycznych zapytań:
    1) Czy ser trzeba uprzednio zmielić w maszynce?
    2) Jaka średnica tortownicy będzie odpowiednia?
    3) Dlaczego jesteś niezadowolona z polewy? Sugerujesz zrobić inną?

    Przepraszam za te pytania, ale mocno 'napaliłam’ się na ten pysznie wyglądający serniczek i zamierzam go upiec.
    Ps. Nie będzie to pierwszy przepis od Ciebie, szarlotka na kruchym na ciepło jest jednym z naszych ulubionych niedzielnych ciast! A gości wprost rozbraja zapachem i pięknym wyglądem.

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2011 / 16:08

      Lidko nie ma problemu, lepiej zapytać w razie wątpliwości 😉
      1) Osobiście sera nigdy nie mielę, choć koleżanka, która dała mi przepis na pewno tak zrobiła 😉 Jeśli lubisz bardzo kremowe serniki to na pewno lepiej zmielić.
      2) Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, jeśli zdecydujesz się na większą to ciasto będzie niższe ale czekoladowego spodu powinno wystarczyć.
      3) Polewa była dla mnie za słodka, następnym razem mleczną czekoladę zastąpiłabym gorzką, albo w ogóle z niej zrezygnowała, choć wtedy sernik straci wizualnie:) Ale znajomym smakowała, więc jest to tylko moje odczucie…
      Trzymam kciuki, żeby sernik też Wam zasmakował! 🙂

  6. Kamila
    25 marca 2012 / 12:18

    Sernik wygląda pięknie, mam jednak pytanie,
    – czy białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę?
    – czy śmietanę ubijamy, czy dolewamy w płynnej postaci?
    – czy użyłaś sera w kostkach, czy z wiaderka?
    Sernik jadłam w wersji sklepowej, jest pyszny.

    • Marta
      Autor
      25 marca 2012 / 15:16

      Kamilo białek nie oddzielałam od żółtek i dodałam śmietanę prosto z kubeczka w postaci płynnej. Dodałam twaróg półtłusty w kostkach, bo lubię mocno zbite serniki 🙂

  7. Gosia
    1 czerwca 2012 / 19:55

    Marta, czy sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni? Czy do lekko podgrzanego?

    • Marta
      Autor
      4 czerwca 2012 / 16:06

      Do rozgrzanego do 180:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 29 =