W tym tygodniu zdecydowałam się na sernik z czekoladowym spodem, batonikami snikers i masą kajmakową : ) Spodziewałam się, że będzie bardzo słodki, ale całość bardzo dobrze się skomponowała, mocno wyczuwalny był smak orzeszków. Inspiracja znaleziona u Dorotuś.
Składniki na spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kwadratową formę 22 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią schłodzone ciasto, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 snickersów (5 x 40 g)
Składniki na dekorację:
- masa kajmakowa z puszki, dowolna ilość
- batoniki snickers
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (do białości). Dodajemy twaróg, dwa rodzaje mąki, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną masę i w ostatniej kolejności dodajemy do masy serowej wraz z pokrojonymi batonikami snickers, delikatnie mieszamy.
Wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy.
Smacznego : )