Site icon marta-gotuje.pl

Sernik snikers

W tym tygodniu zdecydowałam się na sernik z czekoladowym spodem, batonikami snikers i masą kajmakową : ) Spodziewałam się, że będzie bardzo słodki, ale całość bardzo dobrze się skomponowała, mocno wyczuwalny był smak orzeszków. Inspiracja znaleziona u Dorotuś.


Składniki na spód:

Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kwadratową formę 22 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią schłodzone ciasto, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 12 minut.

Składniki na masę serową:

Składniki na dekorację:

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (do białości). Dodajemy twaróg, dwa rodzaje mąki, ekstrakt z wanilii  i mieszamy.  Białka ubijamy na sztywną masę i w ostatniej kolejności dodajemy do masy serowej wraz  z pokrojonymi batonikami snickers, delikatnie mieszamy.

Wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy.

Smacznego : )


Exit mobile version