Sernik snikers

W tym tygodniu zdecydowałam się na sernik z czekoladowym spodem, batonikami snikers i masą kajmakową : ) Spodziewałam się, że będzie bardzo słodki, ale całość bardzo dobrze się skomponowała, mocno wyczuwalny był smak orzeszków. Inspiracja znaleziona u Dorotuś.


Sernik snikers

Składniki na spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kwadratową formę 22 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią schłodzone ciasto, które następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 12 minut.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 snickersów (5 x 40 g)

Składniki na dekorację:

  • masa kajmakowa z puszki, dowolna ilość
  • batoniki snickers

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem (do białości). Dodajemy twaróg, dwa rodzaje mąki, ekstrakt z wanilii  i mieszamy.  Białka ubijamy na sztywną masę i w ostatniej kolejności dodajemy do masy serowej wraz  z pokrojonymi batonikami snickers, delikatnie mieszamy.

Wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy.

Smacznego : )


Sernik snickers

Komentarzy: 18

  1. 9 maja 2012 / 13:46

    Uwielbiam serniki! Twój wygląda pysznie 🙂

  2. mojetworyprzetwory
    9 maja 2012 / 13:46

    Wygląda wspaniale! pyszności!

  3. Marta
    Autor
    9 maja 2012 / 13:58

    Gorąco polecam 🙂 poza oczekiwaniem na schłodzenie jest bardzo szybki w wykonaniu:)

  4. Aga
    9 maja 2012 / 14:30

    Mniam! 😀 zrobię go na pewno… 🙂

  5. Marta
    Autor
    9 maja 2012 / 14:38

    Aga szkoda, że ostatnio Cię nie było, bo Michał się załapał 😀

    • Marta
      Autor
      9 maja 2012 / 14:57

      Dziękuję 🙂

  6. 9 maja 2012 / 16:09

    zawsze mi się wydaje, że takie ciasta są bardzo pracochłonne i z nich rezygnuję…

  7. Marta
    Autor
    9 maja 2012 / 16:17

    Z przygotowaniem nie ma problemu, najgorsze jest oczekiwanie jak ciasto jest w piekarniku, a później chłodzi się w lodówce 🙂

  8. Marta
    Autor
    9 maja 2012 / 20:24

    🙂

  9. gregory_@gmail.com
    9 maja 2012 / 21:24

    OMG! perfekcyjny przepis dla mnie! kcoham serniki, a mój ulubiony baton to snickers:)))

  10. Marta
    Autor
    9 maja 2012 / 21:28

    W takim razie to połączenie na pewno Ci zasmakuje:)

  11. Aga
    11 maja 2012 / 12:57

    Coo, załapał się? A to świnka, chciałam przyjechać do Was ale mi zabronił 🙁

    • Marta
      Autor
      11 maja 2012 / 13:11

      Następnym razem go nie sluchaj! zawsze jesteś mile widziana:)

  12. Aga
    12 maja 2012 / 15:08

    Dzięki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 12 =