Sernik Rosa – pysznny lekki sernik z mlekiem i bezową pianką. Sernik zawdzięcza swoją nazwę małym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni kilka godzin po upieczeniu i przypominają rosę. Przepis na sernik rosa jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Możemy użyć zarówno tradycyjnego twarogu jak i sera z wiaderka, ten sernik zawsze się udaje. Polecam!!
Sernik rosa przepis
Spód (blaszka 36×25 cm):
- 250 g mąki
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125 g masła
Wszystkie składniki przełożyć do misy, zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (góra-dół) przez 20 minut. Wyjąć i wystudzić.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka dobrej jakości)
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 120 g oleju
- 650 g mleka
- 80 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka. Wylać ją na przygotowany spód i przełożyć do piekarnika. Piec przez 50 minut w temp. 180 C (góra-dół). 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezową piankę.
Bezowa pianka:
- 5 białek
- 100 g cukru
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony, a piana gładka i lśniąca. Pianę przełożyć na podpieczony sernik. Włożyć ponownie do piekarnia i piec kolejne 10 minut.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki.