Site icon marta-gotuje.pl

Sernik pistacjowy – idealny przepis

Obłędny sernik pistacjowy, kremowy, nie za słodki, zawsze się udaje! Niskiej temperaturze pieczenia zawdzięcza nie tylko swoją idealną konsystencję, ale również fakt, że nie pęka i nie opada. Smakuje każdemu, nie tylko fanom pistacji. Polecam!!!

Sernik pistacjowy przepis

Sernik pistacjowy przepis

Spód (tortownica o średnicy 26cm):

Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Jak zrobić sernik pistacjowy

Masa serowa:

*Użyłam domowej pasty, powstałej ze zmiksowania obranych pistacji. Najlepiej użyć w tym celu blendera o silnej mocy lub thermomixa, miksowanie może potrwać nawet ok 7 min.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z mascarpone i pastą pistacjową przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać mąkę, następnie jajka, jedno po drugim. Dalej mleko zagęszczone i kwaśną śmietanę. Zmiksować do połączenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Polewa:

75 g pistacji zmiksować na proszek, pozostałe 25 g drobno posiekać. Do zmiksowanych pistacji dodać cukier puder i mleko, gotować na małym ogniu. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Smacznego!

Sernik Pistacjowy jak zrobić – film z przygotowania

.
Najlepszy sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy
Przepis na sernik pistacjowy
Kremowy sernik pistacjowy

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki.

Exit mobile version