Sernik pistacjowy – idealny przepis

Obłędny sernik pistacjowy, kremowy, nie za słodki, zawsze się udaje! Niskiej temperaturze pieczenia zawdzięcza nie tylko swoją idealną konsystencję, ale również fakt, że nie pęka i nie opada. Smakuje każdemu, nie tylko fanom pistacji. Polecam!!!

Sernik pistacjowy przepis

Sernik pistacjowy przepis

Spód (tortownica o średnicy 26cm):

  • 130 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 65 g cukru
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Jak zrobić sernik pistacjowy

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu w wiaderku, dobrej jakości
  • 250 g serka mascarpone
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 300 ml słodkiego mleka zagęszczonego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g pasty pistacjowej*

*Użyłam domowej pasty, powstałej ze zmiksowania obranych pistacji. Najlepiej użyć w tym celu blendera o silnej mocy lub thermomixa, miksowanie może potrwać nawet ok 7 min.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z mascarpone i pastą pistacjową przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać mąkę, następnie jajka, jedno po drugim. Dalej mleko zagęszczone i kwaśną śmietanę. Zmiksować do połączenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Polewa:

  • 100 g pistacji
  • 35 g cukru pudru
  • 50 g mleka 3,2%
  • 100g białej czekolady

75 g pistacji zmiksować na proszek, pozostałe 25 g drobno posiekać. Do zmiksowanych pistacji dodać cukier puder i mleko, gotować na małym ogniu. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Smacznego!

Sernik Pistacjowy jak zrobić – film z przygotowania

.
Najlepszy sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy
Przepis na sernik pistacjowy
Przepis na sernik pistacjowy
Kremowy sernik pistacjowy

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki.

Komentarzy: 20

  1. Aga
    6 czerwca 2024 / 15:12

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:00

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Natalia
    6 czerwca 2024 / 16:03

    Pysznie wygląda 😊

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:00

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Isia
    6 czerwca 2024 / 17:54

    Mniam mniam!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:00

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  4. Dax76
    6 czerwca 2024 / 23:11

    Super serniczek 👍🏻

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:01

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  5. Iwona
    9 czerwca 2024 / 9:13

    Rewelacja sernik jest pyszny !!!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:01

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  6. Gabson
    10 czerwca 2024 / 18:34

    Wow jak to wygląda pysznie muszę to zrobić aaaaaa pyszności 🤤

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:03

      Polecam 🙂 🙂 🙂

  7. Ania
    11 czerwca 2024 / 16:24

    Upiekłam bez problemu. Bardzo dobry polewa przepyszna ,prezentuje się idealnie ,smak wspaniały. Dziękuję za przepis

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:03

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. Milena
    12 czerwca 2024 / 19:22

    Kolejny sernik z tej strony który mi się udał, nie jest za słodki, więc polewa to taka kropka nad i 🙂 Ja zrobiłam z kupnej pasty i był trochę bardziej jaskrawy, ale również nie opadł jak u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2024 / 0:06

      Super, że smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Klaudia
    23 października 2024 / 18:19

    Jeśli chciałabym upiec ten sernik w formie kwadratowej/ prostokątnej to ile na ile blacha będzie w porządku i czy zmienia się wtedy sposób/czas pieczenia?

    • Marta
      Autor
      23 października 2024 / 22:08

      Forma kwadratowa 23×23 cm będzie ok bez przeliczania składników 🙂 Sposób i czas pieczenia również pozostanie bez zmian 🙂

      • Klaudia
        24 października 2024 / 18:21

        A czy pokruszone kakaowe herbatniki z rozpuszczonym masłem nadają się na spód zamiast zaproponowanego spodu?

        • Marta
          Autor
          25 października 2024 / 9:12

          Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 15 =