Obłędny sernik pistacjowy, kremowy, nie za słodki, zawsze się udaje! Niskiej temperaturze pieczenia zawdzięcza nie tylko swoją idealną konsystencję, ale również fakt, że nie pęka i nie opada. Smakuje każdemu, nie tylko fanom pistacji. Polecam!!!
Sernik pistacjowy przepis
Spód (tortownica o średnicy 26cm):
- 130 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
Jak zrobić sernik pistacjowy
Masa serowa:
- 1 kg twarogu w wiaderku, dobrej jakości
- 250 g serka mascarpone
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 300 ml słodkiego mleka zagęszczonego
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 100 g pasty pistacjowej*
*Użyłam domowej pasty, powstałej ze zmiksowania obranych pistacji. Najlepiej użyć w tym celu blendera o silnej mocy lub thermomixa, miksowanie może potrwać nawet ok 7 min.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z mascarpone i pastą pistacjową przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać mąkę, następnie jajka, jedno po drugim. Dalej mleko zagęszczone i kwaśną śmietanę. Zmiksować do połączenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Polewa:
- 100 g pistacji
- 35 g cukru pudru
- 50 g mleka 3,2%
- 100g białej czekolady
75 g pistacji zmiksować na proszek, pozostałe 25 g drobno posiekać. Do zmiksowanych pistacji dodać cukier puder i mleko, gotować na małym ogniu. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Smacznego!
Sernik Pistacjowy jak zrobić – film z przygotowania
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki.
Rewelacja 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pysznie wygląda 😊
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Mniam mniam!
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Super serniczek 👍🏻
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂
Rewelacja sernik jest pyszny !!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Wow jak to wygląda pysznie muszę to zrobić aaaaaa pyszności 🤤
Autor
Polecam 🙂 🙂 🙂
Upiekłam bez problemu. Bardzo dobry polewa przepyszna ,prezentuje się idealnie ,smak wspaniały. Dziękuję za przepis
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Kolejny sernik z tej strony który mi się udał, nie jest za słodki, więc polewa to taka kropka nad i 🙂 Ja zrobiłam z kupnej pasty i był trochę bardziej jaskrawy, ale również nie opadł jak u Ciebie 🙂
Autor
Super, że smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jeśli chciałabym upiec ten sernik w formie kwadratowej/ prostokątnej to ile na ile blacha będzie w porządku i czy zmienia się wtedy sposób/czas pieczenia?
Autor
Forma kwadratowa 23×23 cm będzie ok bez przeliczania składników 🙂 Sposób i czas pieczenia również pozostanie bez zmian 🙂
A czy pokruszone kakaowe herbatniki z rozpuszczonym masłem nadają się na spód zamiast zaproponowanego spodu?
Autor
Tak 🙂