Sernik Oreo

Pieczony sernik oreo dla wszystkich miłośników czarno-białych ciasteczek : ) Bardzo prosty do przygotowania, delikatny, lekki i przyjemnie kremowy, dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Polecam!!

Sernik Oreo

Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 150 g ciasteczek Oreo lub odpowiedników
  • 30 g masła

Ciastka zmiksować w całości, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno tortownicy równomiernie wyłożyć ciasteczkową masą.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego *
  • 250 g cukru
  • 4 białka (z dużych jajek wielkości L)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (używamy sam proszek, nie gotujemy : )
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 8-10 sztuk ciastek Oreo

Dodatkowo:

  • kilka sztuk ciastek Oreo do dekoracji

*Twaróg powinien być zmielony co najmniej 3 razy, tak aby był gładki. Opcjonalnie można użyć twarogu sernikowego dobrej jakości.

Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) krótko zmiksować, tylko do połączenia. Dodać połamane na dość duże kawałki ciastka, wymieszać. Przełożyć na przygotowany spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut, a następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przełożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.

Smacznego!

Sernik oreo przepis
pieczony sernik oreo
Sernik oreo pieczony
sernik czarno biały
Sernik oreo najlepszy przepis

Inspiracja-źródło

Komentarzy: 87

  1. Aga
    16 sierpnia 2019 / 10:19

    Pokazywanie takich pyszności od rana powinno być zakazane 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      🙂 🙂 🙂

  2. Milena
    16 sierpnia 2019 / 10:40

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  3. Mati
    16 sierpnia 2019 / 15:02

    Super dziś robię 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      Daj znać jak posmakowało 🙂

      • Mati
        23 sierpnia 2019 / 12:32

        Będę się powtarzać, ale masz dziewczyno dar do serników 🙂 jest wspaniały i na pewno nie ostatni raz pieczony u nas 🙂

        • Marta
          Autor
          24 sierpnia 2019 / 2:28

          Ogromnie mi miło, bardzo dziękuję 🙂 super, że posmakował 🙂

        • Patrycja
          16 lutego 2020 / 22:06

          Zakochałam się w fotkach, zrobiłam sernik – przepadłam 🙂 pyszności.
          Dałam co prawda dużo mniej cukru ale smakował obłędnie.

          Polecam i dziękuję za przepis

          • Marta
            Autor
            17 lutego 2020 / 0:13

            Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz 🙂

          • Mirella
            3 czerwca 2022 / 10:44

            Czy białka należy ubic osobno czy płynne białko zmiksować z pozostałymi składnikami ? Pozdrawiam 😄

          • Marta
            Autor
            9 czerwca 2022 / 0:38

            Płynne białko zmiksować z pozostałymi składnikami 🙂

  4. Kalhoe
    16 sierpnia 2019 / 18:43

    Czy z tych białek ubić pianę?

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:09

      Nie, wszystkie składniki razem krótko miksujemy 🙂

  5. Ewka
    17 sierpnia 2019 / 23:39

    Sernik wyszedł idealnie ❤️

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:00

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Malwina
    18 sierpnia 2019 / 11:10

    Przepyszny na wierzch dałam jeszcze polewę czekoladowa 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:00

      Super, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  7. Klara
    19 sierpnia 2019 / 0:16

    Mniam mniam i jeszcze raz mniam już rozumiem te wszystkie zachwyty nad tym sernikiem ❤️

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Super, ogromnie mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Olka
    19 sierpnia 2019 / 15:55

    Dajemy same białka bez żółtek?

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:02

      Tak 🙂

  9. Nina
    20 sierpnia 2019 / 12:07

    Przepyszny taki fajnie kremowy zrobiłam z sera z wiaderku więc zero grudek 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2019 / 22:03

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Basia
    24 sierpnia 2019 / 19:45

    Przepyszny sernik bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2019 / 16:13

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  11. Megan
    13 września 2019 / 8:20

    Rewelacyjny i łatwo sie robi 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:55

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  12. Maria
    25 września 2019 / 16:05

    Sernik jest obłędny bardzo polecam ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:36

      Miło mi, że posmakował, pozdrawiam 🙂

  13. Ilona
    28 października 2019 / 23:57

    Jakiej firmy twarog Pani uzywa do tego sernika?:) chciałabym zrobić ten sernik ale nie mam maszynki do mielenia i troche mam obawy , że moze coś nie wyjść przez twaróg 🙁

    • Marta
      Autor
      29 października 2019 / 12:09

      Używam twarogu z Czarnkowa 🙂 Z tych wiaderkowych bardzo lubię Wieluń Mój Ulubiony, ma super skład i smak 🙂

      • Ilona
        4 listopada 2019 / 20:53

        Dziękuje uprzejmie za odpowiedz:) uda się ten sernik bez mielenia twarogu czy lepiej nie ryzykować i dorobić się maszynki? Co Pani radzi?
        Pozdrawiam 🙂

        • Marta
          Autor
          5 listopada 2019 / 13:08

          Bardzo proszę i żadna ze mnie Pani – Marta jestem 🙂 Sernik się uda, będzie tylko miał bardziej zwartą konsystencję i być może miejscami grudki z sera 🙂 Polecam też super patent na mielenie sera blenderem – taki ręczny tzw. żyrafa świetnie się sprawdza i mamy gładki twaróg bez maszynki 🙂

          • Ilona
            7 listopada 2019 / 22:15

            Super! Bardzo dziękuje za podpowiedzi 🙂 Pozdrawiam 🙂

          • Marta
            Autor
            8 listopada 2019 / 0:42

            Również pozdrawiam 🙂

  14. Ada
    13 stycznia 2020 / 17:01

    Wychodzi na to ze ani białek ani śmietany osobno nie ubijac? 🙂 wole się upewnić

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2020 / 23:00

      Nie, wszystko razem krótko zmiksować 🙂

  15. Marta
    29 lutego 2020 / 10:57

    Czy zamiast samych bislek moga byc cale jajka?

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:04

      Zmieni się kolor i lekko konsystencja, ale nadal powinno się udać 🙂

  16. Karusia
    2 kwietnia 2020 / 13:39

    Najlepszy sernik jaki piekłam bardzo polecam nic nie opada 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2020 / 0:23

      Bardzo się cieszę 🙂

    • Klaudia1995
      29 sierpnia 2020 / 13:10

      Nie umiem piec ciast. Ale na to się skusiłam bo przepis wygląda na bardzo prosty. Właśnie wrzucam do piekarnika i czekam na efekty jutro ❤️

      • Marta
        Autor
        2 września 2020 / 11:10

        Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że posmakował 😀

  17. Aga
    7 kwietnia 2020 / 20:25

    Witam 🙂
    Czy taka sama ilość składników na tortownicę o średnicy 24cm? Czy wyjdzie minimalnie niższy i lepiej nic nie kombinować? 😀

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 22:48

      Witam 🙂 wyjdzie trochę niższy 🙂

      • Ania
        22 grudnia 2020 / 22:39

        Czy może być śmietana 36%?

        • Marta
          Autor
          24 grudnia 2020 / 0:31

          Tak 🙂

  18. Jagusia
    15 czerwca 2020 / 20:06

    Przepyszny mi wyszedł ❤️

  19. Ewelina
    6 października 2020 / 11:14

    Sernik pierwsza klasa! do tej pory mi się nie udawały ale ten jest po prostu boski siostra nie mogła się nadziwić że to moje dzieło 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2020 / 10:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  20. Izka
    15 listopada 2020 / 0:19

    Super♥️

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2020 / 12:31

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  21. Marta
    2 stycznia 2021 / 20:01

    Budyń gotować?

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2021 / 16:48

      Nie 🙂

  22. Ewelina z Krakow
    8 lutego 2021 / 22:58

    Dzien dobry. A może być uzyta smietanka do deserów 36%?

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2021 / 23:05

      Tak 🙂

  23. Damian
    26 marca 2021 / 9:04

    Dzień dobry,

    A piekarnik ustawiam na „góra-dół” czy może termoobieg?

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 10:00

      Dzień dobry 🙂 góra-dół 🙂

  24. Renata
    7 maja 2021 / 13:47

    Rewelacyjny i łatwy do zrobienia 🙂 podałam z bitą śmietaną i polewą czekoaldową i goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2021 / 14:42

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  25. Agnieszka
    26 listopada 2021 / 15:38

    Czy krem z ciasteczek przeznaczonych na spod usuwamy ?

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2021 / 16:38

      Nie, miksujemy w całości 🙂

  26. W
    5 grudnia 2021 / 12:00

    Witam czy jeżeli posiadam piekarnik elektryczny przenośny w którym brak regulacji temperatury (zawsze wynosi 180 stopni) to czy uda mi się wykonać ten sernik skracają czas pieczenia lub w inny sposób?

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2021 / 12:39

      Dzień dobry, często piekę tradycyjne serniki przez 60 minut w temp. 180 C (przy opcji góra-dół), więc i w Pani przypadku taki czas bym zastosowała. Choć jeśli piekarnik jest przenośny to pewnie mniejszy od standardowego, więc trzeba być czujnym i obserwować 🙂 Po 45 minutach warto sprawdzić czy sernik jest już „ścięty”, delikatnie zwiąże się również po nocy w lodówce. Jeśli uda się Pani zmieścić na niższym poziomie, pod blachą z sernikiem, naczynie żaroodporne z gorącą wodą, zapewniłoby to dodatkowo kąpiel wodną dla sernika, co pomoże uzyskać większą kremowość.

  27. G
    21 grudnia 2021 / 14:56

    A jak piec w piekarniku gazowym?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:06

      Niestety nigdy nie korzystałam z piekarnika gazowego 🙁

  28. MartaK
    1 lutego 2022 / 18:32

    Czy sernik bardzo wyrasta? Planuje zrobic z 1,5 porcji w blaszce o srednicy 26 cm

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2022 / 2:15

      Nie wyrasta 🙂

  29. S.B
    23 października 2022 / 11:57

    Sernik rewelacja, rodzina zachwycona. Smak rewelacja,
    Polecam

    • Marta
      Autor
      24 października 2022 / 0:07

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  30. Jarek
    24 grudnia 2022 / 10:21

    Zapomniałem dać budyn,czy się uda sernik?

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:20

      Budyń ma za zadanie „związać” sernik, więc zmieni się konsystencja.

  31. Aga
    22 września 2023 / 8:32

    Uwielbiam ten sernik i zawsze jak zrobię każdy się nim zajada 🙂
    Jednak z jakiegoś powodu zawsze mi pęka na wierzchu, czasem nawet baaardzo pęka 🙈 Co robię nie tak?

    • Marta
      Autor
      22 września 2023 / 23:26

      Być może Twój piekarnik piecze trochę „mocniej” i temperatura jest wyższa mimo ustawionej takiej jak w przepisie. To częsta przyczyna, każdy piekarnik piecze niestety trochę inaczej 🙂 Zamiast początkowych 180°C można wypróbować np. 160° 🙂

  32. Jaga
    4 listopada 2023 / 12:18

    Pyszny serniczek to mój pewniak na każdą imprezkę 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2023 / 0:44

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  33. Aleksandra
    22 marca 2024 / 15:49

    Czy składniki mają być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?

    • Marta
      Autor
      23 marca 2024 / 18:28

      Mogą być w temp. pokojowej 🙂

  34. Anna
    23 maja 2024 / 8:04

    Przeeeepyszny sernik! Ale nie wiem dla czego pęka mi na środku 😞 czy można upiec go w kąpieli widnej żeby temu zapobiec? Czy jest jakiś inny, lepszy sposób?

    • Marta
      Autor
      26 maja 2024 / 10:28

      Cieszę się, że smakuje 🙂 Kluczowe jest szybkie wymieszanie składników, tylko do połączenia, wtedy sernik się nie napowietrzy i nie będzie pękać 🙂 Pieczemy go w niskiej temperaturze, więc kąpiel wodna jest zbędna, można obniżyć temperaturę pieczenia w początkowej fazie, być może Pani piekarnik mocniej piecze i obniżenie temperatury pomoże 🙂

  35. Anna
    23 maja 2024 / 14:35

    Czy piekąc sernik z 500 gramów twarogu powinnam skrócić czas pieczenia? Czy piec przez całe 5+90 minut? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź

    • Marta
      Autor
      26 maja 2024 / 10:29

      Jeśli będzie Pani piekła z połowy porcji, ale w tej samej wielkości tortownicy, to sernik wyjdzie niższy i trzeba będzie skrócić czas pieczenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 18 =