Sernik Nowojorski to idealny wybór jeśli uwielbiacie kremowe, maziste serniki. Idealną konsystencję otrzymujemy przez pieczenie w kąpieli wodnej, która nadaje mu niezwykłego charakteru. Podczas pieczenia nie rośnie i nie opada, więc jest perfekcyjnie równy : ) Delikatnie śmietankowy z cytrynową nutą na kruchym ciasteczkowym spodzie, jest jednym z najpopularniejszych serników na świecie. Polecam!!
Przepis na sernik nowojorski
Składniki na spód (tortownica o średnicy 21 cm):
- 150 g herbatników petit beurre
- 70 g masła
Herbatniki zmiksować w blenderze na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wylepić dno tortownicy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce co najmniej przez czas przygotowywania serowej masy.
Polewa ze śmietany:
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka (wielkość L)
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
Twaróg dokładnie zmiksować blenderem lub zmielić co najmniej 3 krotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temp.180 C (opcja grzałek: góra-dół). Na najniższym poziomie piekarnika ustawić blachę z wrzącą wodą, a poziom wyżej wstawić przygotowaną tortownicę i piec sernik przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (grzałki: góra-dół) i piec kolejne 80-90 minut do momentu aż będzie lekko ścięty i sprężysty. Wyjąć blachę z gorącą wodą oraz sernik i szybko nałożyć polewę ze śmietany, podwyższyć temp. piekarnika do 140 C, włożyć tortownicę ponownie i piec kolejne 10 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przełożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!