Sernik Nowojorski to idealny wybór jeśli uwielbiacie kremowe, maziste serniki. Idealną konsystencję otrzymujemy przez pieczenie w kąpieli wodnej, która nadaje mu niezwykłego charakteru. Podczas pieczenia nie rośnie i nie opada, więc jest perfekcyjnie równy : ) Delikatnie śmietankowy z cytrynową nutą na kruchym ciasteczkowym spodzie, jest jednym z najpopularniejszych serników na świecie. Polecam!!
Przepis na sernik nowojorski
Składniki na spód (tortownica o średnicy 21 cm):
- 150 g herbatników petit beurre
- 70 g masła
Herbatniki zmiksować w blenderze na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wylepić dno tortownicy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce co najmniej przez czas przygotowywania serowej masy.
Polewa ze śmietany:
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka (wielkość L)
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
Twaróg dokładnie zmiksować blenderem lub zmielić co najmniej 3 krotnie. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temp.180 C (opcja grzałek: góra-dół). Na najniższym poziomie piekarnika ustawić blachę z wrzącą wodą, a poziom wyżej wstawić przygotowaną tortownicę i piec sernik przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (grzałki: góra-dół) i piec kolejne 80-90 minut do momentu aż będzie lekko ścięty i sprężysty. Wyjąć blachę z gorącą wodą oraz sernik i szybko nałożyć polewę ze śmietany, podwyższyć temp. piekarnika do 140 C, włożyć tortownicę ponownie i piec kolejne 10 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przełożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Wow! Sernik idealny ❤
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wyglada jak chmurka 👍🏻☁️
Autor
🙂 🙂 🙂
Piękny 😍 To sernik więc u nas będzie ma bank wypróbowany 💛
Autor
Super 🙂 u nas też sernikomania 🙂
Uwielbiam! Kawałeczek takiego sernika, i jestem w niebie… 🙂
Autor
Wcale Ci się nie dziwię 🙂 Pozdrawiam 🙂
Cudowny !!! Jak uda mi sie wysłać mężczyznę do sklepu bedzie jutro u nas 🙂
Autor
Mam nadzieję, że udało się wysłać? 🙂
Melduję wykonanie zadania! sernik pyszny !!!!!!!!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie 🙂 To ciasto do zrobienia na dzisiaj – bardzo dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂
Uwielbiam ten sernik ale sama nie piekłam bajka 🙂
Autor
Polecam, prosty i pyszny 🙂
Dosłownie jak z cukierni brawo!
Autor
Bardzo dziękuję :))
Pyszności.Bardzo mi smakował.Poleczam mojego bloga
Kometarz zmotuwuje mie do dawania cześciej przepisów.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepis wyglada swietnie! Ale o co chodzi z ta blacha ze na dole z wrzaca woda a na gorze ciasto? 🙂
Autor
Na najniższy poziom piekarnika wkładamy blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) i tam wlewamy wrzątek, a nad nią (na następnym poziomie) wyżej układamy kratkę z piekarnika wraz z tortownicą z sernikiem 🙂 Dzięki temu woda będzie parować i sernik będzie nam się piekł w kąpieli wodnej przez co będzie miał idealną konsystencję 🙂
ten sernik to prawdziwe cudo! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Wspaniały 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Wspaniały 🙂 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Wygląda przepięknie. Na pewno takie zrobię. Już zapisuję.
https://jaglusia.wordpress.com/
Autor
Polecam, pycha 🙂
O rety jaki rowniusienki na pewno przetestuje 🙂
Autor
Gorąco polecam 🙂
Mniam! Musi być pyszny 🙂
Autor
Oj tak, gorąco polecam wypróbować 🙂
Wyszedł idealny!!!!!
Autor
Bardzo się cieszę :)))
Sernik jest przepyszny 🙂 dokładnie jak ze zdjęcia <3
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Serniczek smakuje dokładnie jak wygląda czyli pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny udał się perfekcyjnie a to dopiero mój drugi sernik pieczony w życiu :))))
Autor
Gratuluję 🙂 ten nie mógł się nie udać 🙂
Super super i jeszcze raz super na dokładkę choć nie był w lodówce całej nocy 🙂 cóż może doczeka do jutra to sprawdzę czy konsystencja jeszcze się zmieni 🙂
Autor
🙂 Bardzo się cieszę, a jak już teraz smakuje nie ma co czekać z jedzeniem do jutra 😉
Wygląda niesamowicie elegancko i z klasą. Jeśli w ogóle można tak powiedzieć o cieście….:) Uwielbiam serniki, jako osoba trenująca często dodaje do takich przepisów odżywki białkowe lub inne białko roślinne (z lnu, z konopii).
Autor
Dziękuję 🙂 niestety o dodatkowej suplementacji nie mam pojęcia, ale osoby trenujące na pewno skorzystają 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Jest przepyszny świetny przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Serniczek pierwsza klasa polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Już od dawna za mną chodzi sernik nowojorski i mam dużą ochotę wypróbować ten przepis, mam jednak pytanie- czy sernik przez dodanie soku z cytryny nie jest dość kwaśny? Do tej pory do serników dodawałam jedynie skórkę z cytryny i nie wiem właśnie jak z tym sokiem. Będę wdzięczna za odpowiedz 😉
Pozdrawiam 🙂
Autor
Nie 🙂 poza sokiem jest też sporo cukru, więc smak się równoważy 🙂 Polecam, sernik jest pyszny 🙂
Zrobiłam 🙂 Naprawdę pyszny!
Autor
Super! Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Udał się!!!!!!! dziękuję!!!!!!!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 on nie może się nie udać 🙂
Wyszedł pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Idealny wszystkie przyjaciółki już obdarowane przepisem pozdrawiam 🙂
Autor
Super 🙂
Cudowny i bardzo bardzo kremowy 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Pyszniutki jest ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Cudowny serniczek i zdjęcia aż zapierają dech 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, super, że posmakował 🙂
Wspaniały sernik bardzo kremowy tak jak lubię 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Wyszedł idealnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
SERNIK JEST PYSZNY 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Właśnie kończy się piec, już się nie mogę doczekać 🙂
Autor
Super, teraz tylko wytrwać noc chłodzenia i mogę życzyć smacznego 🙂
Rewelacja dzieki za przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Jak dla mnie to jeden z najlepszych serników, aksamitny i kremowy 🙂
Autor
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂
Zawsze podziwiam te wszystkie idealne serniki i w koncu mam szczeście że znalazłam przepis który i mi pozwolił upiec równiusieńki 🙂 mąż woli „tradycyjne” ciężkie ale dla mnie ten jest idealny kremowy 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂
Ciasta nigdy nie były moją mocną stroną, chyba, że wszelkiego rodzaju tarty 😉 ale ten sernik to zmienił.
Przepis super łatwy, super szybki i super smakowity. Teraz jestem Mistrzynią Serników w rodzinie (no może tuż tuż po cioci, która robi klasyczny z brzoskwiniami).
Za pierwszym razem robiłam dokładnie jak Ty, wyszedł piękny i pyszny 😀 w kolejnych, zamiast warstwy śmietany na wierzch, po wystudzeniu, daje wysmażone jagody lub maliny (takie żelowate), rozmarowuje na wierzchu – naprawdę polecam 🙂
Dodatkowo zauważyłam, że nie należy przykrywać sernika w lodówce, gdyż zbiera się wtedy woda na tacy.
Pozdrawiam
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 warstwa owocowa brzmi super! uwielbiam takie dodatki, więc chętnie wypróbuję przy kolejnej okazji 🙂 pozdrawiam 🙂
A czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?
Autor
Nie 😀
sernik bezproblemowy w wykonaniu,
a co najważniejsze przepyszny!
zmniejszyłam tylko ilość cukru o połowę i wyszedł w sam raz jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich wypieków 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Witam, sernik wyglada bardzo smakowicie 😋
Mam nadmiar serka pfiladelfia myśli pani ze mogłabym zamienić?
Autor
Witam 🙂 W całości raczej nie, ma za dużą zawartość tłuszczu i inną konsystencję, ale można wymieszać z twarogiem 🙂
Wygląda świetnie. Chętnie zrobię na Wielkanoc, ale mam pytanko – można zamiast zwykłego twarogu użyć sernikowego z wiaderka z Piątnicy? 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Tak, można użyć twarogu z wiaderka z Piątnicy 🙂