Odkąd zobaczyłam ten sernik w programie Ewy Wachowicz, wiedziałam, że to coś dla mnie : ) Piekłam już serniki w podobnej wersji, ale te z czekoladowym ciastem należą do moich ulubionych, więc chętnie je próbuję, choćby z małymi modyfikacjami. Spód nie był mocno czekoladowy, ale mimo to bardzo przypadł mi do gustu, a masę serową zaliczyłabym do tych tradycyjnych, bo była wilgotna i dość ciężka : ) Polecam!
- 500 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- 50 g kakao
- cukier waniliowy
Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W mące zrobić wgłębienie, dodać tam jajka, żółtka, śmietanę oraz utarte masło z cukrami. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i jedną z nich wyłożyć dużą, standardową blachę, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, drugą schować do zamrażarki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 10 jajek
- 350 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki ucieramy mikserem na jednolitą masę. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany spód (jest bardzo rzadka). Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki, rozwałkowujemy na cienki kwadrat i kroimy w paski. Układamy z nich kratkę na masie serowej.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )