Po wielu prośbach przedstawiam Wam słynny sernik ciasteczkowy Lotus (Biscoff). Wszyscy fani tych pysznych, korzennych ciasteczek będą zachwyceni! Sernik jest delikatny, kremowy i bardzo prosty do przygotowania. Na ciasteczkowym spodzie, który dodaje całości korzennej nuty i masą serową z dodatkiem kremu Lotus, dzięki czemu jest aromatyczna i lekko karmelowa. Polecam!!
We wpisie znajdziecie przepis na sernik biscoff Lotus krok po kroku, wskazówki jak zrobić sernik Lotus np. jaki twaróg użyć do sernika z kremem Lotus i jak najlepiej go upiec, aby sernik miał kremową konsystencję. Zapraszam do lektury.
Przepis na sernik z ciasteczkami i kremem Biscoff (Lotus)
Ciasteczkowy spód (tortownica 22 cm):
- 150 g ciasteczek Lotus Biscoff
- 45 g masła
Ciasteczka zmiksować blenderem na drobny proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć i schłodzić w lodówce, na czas przygotowania masy.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (np. Mój Ulubiony lub Piątnica)
- 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 g kremu Lotus Biscoff*
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Twaróg krótko zmiksować, dodać mąkę, cukier i sól. Ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać jajka, krótko zmiksować. Dodać śmietanę i krem Lotus. Wymieszać mikserem, do połączenia się składników. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.
*Krem kupiłam w Dealz, znajdziecie go również w sklepach internetowych i na Allegro.
Dodatkowo:
- 100 g kremu Lotus
- 6 ciasteczek Lotus
Krem Lotus podgrzać na parze lub w mikrofalówce, aby był bardziej płynny. Polać nim wierzch schłodzonego sernika. 4 ciasteczka pokruszyć, posypać brzegi, pozostałymi ciasteczkami udekorować sernik Lotus.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie
Rewelacyjnie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Jak tylko dorwę ten krem na pewno upiekę 🙂
Autor
Polecam, jest pyszny 🙂
Cudowny sernik ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Sernik przepyszny! godny następca mojego ulubieńca karmelowego 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Jestem najwieksza fanka 😊
Autor
Super <3
Przepiękny ❤️
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Super serniczek 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Sernik ideał, przyznaję zbierałam się i zbierałam do niego bo mam dwie lewe do pieczenia, ale no kusił okrutnie 🙂 i dobrze bo jest obłędnyyy bije na głowę wszystkie inne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy jeśli użyje malutkiej blaszki to czas pieczenia powinien być krótszy? Jutro specjalnie lece po krem 😍
Autor
Na tortownicę 16 cm wypadałaby połowa porcji, wtedy na wysokość wyszedłby taki sam i czas pieczenia nie ulegnie zmianie 🙂 Jeśli masa będzie bardziej rozlana na blaszce (będzie niższy) wtedy można skrócić czas 🙂
Czy w masie można zrezygnować z kremu ciadteczkowego ,? Ilość składników i czas pieczenia nie ulegną wtedy zmianie ?
Autor
Można zrezygnować, ale trzeba dodać więcej cukru do masy serowej 🙂 Czas pieczenia i reszta bez zmian 🙂
Sernik pycha, polecam znajomi już prosili o przepis 👍🏻
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Poprostu niebo w gębie i nic więcej nie trzeba chyba dodawać
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało, pozdrawiam 🙂
Upiekłam sernik i wyszedł przepyszny. Tylko pękł mi na środku. Zastanawiam się dlaczego…
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂 Pękanie wynika z różnicy temperatur (zbyt szybkie wyjęcie z piekarnika, lub otwarcie piekarnika od razu po upieczeniu zamiast bardzo delikatnego uchylenia drzwiczek) lub zbyt długiego miksowania, może to było przyczyną?
Czy wyjdzie na tortownicy o średnicy 26cm?
Autor
Tak, ale będzie niższy, aby był porównywalny można zrobić z 1,5 porcji 🙂
Czy mogę zastąpić śmietanę 18 na 36?
Autor
Tak 🙂