Aksamitnie kremowy, limonkowy sernik z kokosową nutą na pewno dołączy do grona Waszych ulubieńców. Sernik wprost rozpływa się w ustach, a za sprawą przepysznej limonkowo-maślanej klajdry jest bardzo orzeźwiający, idealny na wiosnę i lato. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 130 g mąki
- 70 g roztopionego masła
- 60 g cukru
- szczypta drobno posiekanej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- większa szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i mocno zagnieść między palcami (nie łączą się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno i równomiernie rozgnieść na całej powierzchni spodu, nie szczędząc siły, dzięki czemu spód będzie chrupiący (można użyć łyżki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (termoobieg).
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka – dobrej jakości)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 350 ml słodkiego mleka zagęszczonego
- szczypta soli
- 6 jajek (wielkość L)
- 400 ml mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa)
Twaróg krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki, mieszając tylko do ich połączenia w jednolitą masę. Najpierw mąka, potem zagęszczone mleko i sól. Następnie po kolei 6 jaj i na sam koniec mleczko kokosowe. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) na 45 minut. Sernik powinien urosnąć, a jego boki lekko zarumienić. Po upieczeniu pozostawić w zamkniętym piekarniku na 30 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krem limonkowy:
- 125 ml soku z limonki (skórkę startą z limonki zostawić do dekoracji)
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
Sok z limonki, cukier, masło w kawałkach oraz sól włożyć do miski umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. (Dno miski nie może stykać się z wodą). Mieszać składniki trzepaczką, aż połączą się w jednolitą masę. W osobym naczyniu robić jajka. Stopniowo, ciągle mieszając, wlewać ciepłą masę do jajek. Całość przelać z powrotem do miski i mieszać na parze trzepaczką, nie przerywając, aż krem zacznie gęstnieć. Gotowy krem przykryć folią spożywczą (tak by dotykała powierzchni kremu), aby nie utworzyła się skorupa. Odstawić do wystudzenia. Następnie rozsmarować na serniku i oprószyć skórką startą z limonki.
Smacznego!
Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak