Sernik krówkowy to obowiązkowa pozycja dla wszystkich ulubieńców masy krówkowej : ) Należy do tych wilgotnych, aromatycznych z delikatnym posmakiem karmelu, a do tego jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Inspiracja. Polecam!
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 24 cm):
- 100 g masła (temperatura pokojowa)
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao dobrej jakości
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
Z podanych składników krótko zagnieść ciasto, po czym przełożyć do miksera, zmiksować w celu uzyskania kruszonki. Wysypać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie dociskać.
Składniki na masę serową:
- 50 g masła (temperatura pokojowa)
- 800 g sera na sernik (zmielony twaróg lub jeśli wolicie delikatniejsze wypieki twaróg z wiaderka dobrej jakości, bez dodatków) – temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 4 jajka (wielkość L, temperatura pokojowa)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
- 250 g masy krówkowej (gotowej, z puszki)
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać masło, mąkę i ser, do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę krówkową, wymieszać. Na spód tortownicy dodawać na przemian po jednej łyżce masy jasnej i karmelowej. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (góra- dół) i piec przez ok. 70 minut (kiedy poruszymy tortownicą ciasto nie może być galaretowate). Po tym czasie studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie oddzielić od brzegów formy i wyjąć do calkowitego ostygnięcia na kratce.
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 150 g masy krówkowej
- orzechy włoskie do ozdoby