Site icon marta-gotuje.pl

Sernik krówkowy

Sernik krówkowy to obowiązkowa pozycja dla wszystkich ulubieńców masy krówkowej : ) Należy do tych wilgotnych, aromatycznych z delikatnym posmakiem karmelu, a do tego jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Inspiracja. Polecam!


Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 100 g masła (temperatura pokojowa)
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%

Z podanych składników krótko zagnieść ciasto, po czym przełożyć do miksera, zmiksować w celu uzyskania kruszonki. Wysypać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie dociskać.

Składniki na masę serową:

  • 50 g masła (temperatura pokojowa)
  • 800 g sera na sernik (zmielony twaróg lub jeśli wolicie delikatniejsze wypieki twaróg z wiaderka dobrej jakości, bez dodatków) – temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 4 jajka (wielkość L, temperatura pokojowa)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
  • 250 g masy krówkowej (gotowej, z puszki)

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać masło, mąkę i ser, do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę krówkową, wymieszać. Na spód tortownicy dodawać na przemian po jednej łyżce masy jasnej i karmelowej. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (góra- dół) i piec przez ok. 70 minut (kiedy poruszymy tortownicą ciasto nie może być galaretowate). Po tym czasie studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie oddzielić od brzegów formy i wyjąć do calkowitego ostygnięcia na kratce.

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g masy krówkowej
  • orzechy włoskie do ozdoby

Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Dodać masę krówkową i rozpuścić na parze. Udekorować wierzch sernika, ozdobić orzechami.

Smacznego : )



Exit mobile version