Sernik kajmakowy na pewno skradnie Wasze serca! Idealnie kremowy, na pysznym chrupiącym spodzie pokrytym warstwą kajmaku i białej czekolady, wprost rozpływa się w ustach. Na pewno zostanie hitem na Waszych Wielkanocnych stołach. Jak wiecie jestem ogromną fanką serników, więc z największą przyjemnością dołączyłam do współpracy z marką Mój Ulubiony z Wielunia, z której na co dzień korzystam i ręczę całym sercem. Jeśli śledzicie blog wiecie, że twarożek ten polecam Wam od zawsze, idealnie sprawdza się w wypiekach i ma super skład – wyłącznie śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Jeśli jeszcze go nie znacie koniecznie wypróbujcie : )
Przepis na sernik kajmakowy
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno i równomiernie ugnieść (łyżką lub palcami) całą powierzchnię, dzięki czemu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa czekoladowo-kajmakowa:
- 260 g kajmaku
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony z Wielunia
- 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g masy kajmakowej
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Twaróg krótko zmiksować, dodać mąkę, cukier i sól. Ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać kolejno jajka, jedno po drugim, ponownie zmiksować do połączenia. Następnie dodać masę kajmakową i kwaśną śmietanę. Ostatni raz wymieszać mikserem wyłączenie do połączenia się składników. Serową masę przelać do formy ze spodem pokrytym kajmakiem z czekoladą. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Opcjonalnie do dekoracji:
- 1-2 łyżki masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- małe beziki
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z marką Mój Ulubiony