Sernik kajmakowy na pewno skradnie Wasze serca! Idealnie kremowy, na pysznym chrupiącym spodzie pokrytym warstwą kajmaku i białej czekolady, wprost rozpływa się w ustach. Na pewno zostanie hitem na Waszych Wielkanocnych stołach. Jak wiecie jestem ogromną fanką serników, więc z największą przyjemnością dołączyłam do współpracy z marką Mój Ulubiony z Wielunia, z której na co dzień korzystam i ręczę całym sercem. Jeśli śledzicie blog wiecie, że twarożek ten polecam Wam od zawsze, idealnie sprawdza się w wypiekach i ma super skład – wyłącznie śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Jeśli jeszcze go nie znacie koniecznie wypróbujcie : )
Przepis na sernik kajmakowy
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno i równomiernie ugnieść (łyżką lub palcami) całą powierzchnię, dzięki czemu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa czekoladowo-kajmakowa:
- 260 g kajmaku
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony z Wielunia
- 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g masy kajmakowej
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Twaróg krótko zmiksować, dodać mąkę, cukier i sól. Ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać kolejno jajka, jedno po drugim, ponownie zmiksować do połączenia. Następnie dodać masę kajmakową i kwaśną śmietanę. Ostatni raz wymieszać mikserem wyłączenie do połączenia się składników. Serową masę przelać do formy ze spodem pokrytym kajmakiem z czekoladą. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Opcjonalnie do dekoracji:
- 1-2 łyżki masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- małe beziki
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z marką Mój Ulubiony
Sernikowe love ❤
Autor
<3 <3 <3
Cudowny sernik !!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Uwielbiam serniki zrobię na święta jedynie mam pytanie czy na gore zamiast takich ozdób bo nie mam moze być polewa lub lukier?
Autor
Tak dla polewy, lukier moim zdaniem nie pasuje 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Zrobiłam bardzo dobry, polecam
Autor
Super, że posmakował 🙂
Sernik zrobiłam na Wielkanoc przepyszny goście chcieli przepis
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniały sernik bardzo kremowy i delikatny inny niże te które znałam 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto pyszne! Nie wiem tylko dlaczego mi delikatnie pękło?
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 Pęknięcie może wynikać ze zbyt szybkiej zmiany temperatur, można spróbować wyjąć składniki z lodówki przed pieczeniem, aby były w temp. pokojowej 🙂
Pomocy, za każdym razem mi opada 😞
Autor
Może masa była zbyt długo miksowana? nic innego nie przychodzi mi do głowy, to jeden z tych serników, które nie opadają 🙁
Jaka średnica formy ?
Autor
Tak jak w opisie – 26 cm 🙂
Pyszny sernik, piekłam już drugi raz na imieniny do pracy i wszyscy zachwalali 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Bardzo polecam ten przepis, pycha.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacjny! bardzo dziekuje za pani przepisy
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂