Sernik Izaura – czyli połączenie sernika z pysznym czekoladowym ciastem. Bardzo urokliwe, za każdym razem wygląda trochę inaczej, więc po przekrojeniu czeka nas niespodzianka. Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, ale można również udekorować je polewą czekoladową. Kluczowym składnikiem jest dobry twaróg, dlatego dzisiaj wybrałam Twaróg Garwoliński półtłusty. Przy wyborze warto kierować się znakiem „Jakość Tradycja”, który wyróżnia produkty żywnościowe wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Producent takich wyrobów deklaruje zachowanie wysokich standardów, produkcja podlega szczegółowej weryfikacji oraz kontroli jakości. Produkt powstaje z surowców, które można zidentyfikować i nie zawiera GMO. Taki certyfikat posiada właśnie Twaróg Garwoliński półtłusty. Z innych, certyfikowanych tym znakiem produktów nabiałowych, śmiało polecić mogę również Maślankę Garwolińską naturalną i Serek Homogenizowany waniliowy. Dla mnie wybór certyfikowanych produktów to gwarancja udanych wypieków i smacznych potraw, dlatego polecam zwrócić na to szczególną uwagę : )
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek wody
- 3 pełne łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (wielkość L, oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
Masło, cukier, wodę, kakao rozpuścić w małym garnku – nie gotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie połączyć przy pomocy silikonowej szpatułki.
Masa serowa:
- 1 kg Twarogu Garwolińskiego półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (wielkość L, oddzielnie żółtka i białka)
- 100 g miękkiego masła
Żółtka, cukier i miękkie masło utrzeć do uzyskania puszystej masy. Następnie łyżka po łyżce dodawać ser, mąkę ziemniaczaną a na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć najpierw ciemne ciasto a na to łyżką wykładać keksy z masy serowej (zapadną się w ciasto). Piec około 60 minut temp. 170 C (termoobieg).
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Przestudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!