Sernik prosty i szybki, czyli sernik z książki Ewy Chodakowskiej. To jeden z tych wypieków, które zawsze się udają, świetnie smakują i na dodatek możemy je jeść bez wyrzutów sumienia, bo jedna porcja to zaledwie 175 kcal : ) Polecam!!!
Składniki 6 porcji (tortownica o średnicy 18 cm):
- 200 g twarogu półtłustego
- 200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (1 szklanka)
- 2 jajka (wielkość L)
- 40 g ksylitolu (4 łyżki)
- 35 g budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie)
- 50 g gorzkiej czekolady (powyżej 80% kakao)
- 70 g malin lub truskawek (garść)
Żółtka dokładnie zmiksować z twarogiem i ksylitolem. Dodać jogurt i budyń, ponownie zmiksować, masa nie powinna mieć grudek. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30-40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekorować startą czekoladą i owocami.
Smacznego!
Rozkład makroskładników:
białko 11 g, tłuszcze 7 g, węglowodany 21 g, błonnik 1 g
Wygląda jak chmurka 🙂
Autor
I tak właśnie smakuje 🙂
A czy można dać na spod jakieś herbatniki albo coś w tym stylu?
Autor
Tak 🙂
Pycha tez piekłam 😁
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pyszny serniczek 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Idealna propozycja na szybki i zdrowszy serniczek 😋
Autor
Zdecydowanie, można szybko zaspokoić apetyt na słodkie 🙂
Pyszny sernik 🙂
Autor
Miło mi, ze posmakował 🙂
Czy mogę użyć miodu zamiast ksylitolu?
Autor
Tak 🙂
Ile węglowodanów ma jeden kawałek?
Autor
Pod przepisem podany jest rozkład makroskładników 🙂 W jednym kawałku jest 21 g węglowodanów.
Sernik wygląda baaardzo zmacznie, muszę spróbować i dam zmać jak smakowało Rodzince 🙂 🙂 🙂
Autor
Bardzo mi miło, czekam na wiadomość 🙂
Hej, miałam już 2 podejścia do sernik z tego przepisu i obydwa razy ciasto w ogóle nie wyrosło zostało całkiem surowe mimo pieczenia przez 50 min na 180 stopniach.
Może masz pomysł gdzie popełniam błąd?
Pozdawiam serdecznie
Autor
Cześć, szczerze mówiąc nie bardzo wiem, co tu może się nie udać 🙁 Gdyby sernik był lekko niedopieczony zawsze można wydłużyć czas pieczenia, bo piekarniki różnie działają, ale jeśli jest całkiem surowy po 50 minutach raczej się nie dopiecze…
Czy do sernika użyć twarogu mielonego czy takiego zwykłego?
Autor
Użyłam zwykły twaróg w kostce 🙂
Wygląda super! 🥰
Jedna porcja to 175 kcal, a ile porcji ma cały (lub ile kcal ma cały sernik z podanych składników)?
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pani Marto, ile kcal ma cały sernik?
Autor
Jedna porcja ma 175 kcal, wystarczy więc pomnożyć przez 6 porcji z których składa się sernik i mamy kaloryczność całości 😉
(6 x 175 kcal = 1050 kcal)
Mój pięknie urósł nawet pękł na środku a na koniec oklapl i ma jakieś pół centymetra ale w smaku dobry mogłabym jeszcze raz spróbować z mniej kwaśnym jogurtem
Autor
Sera nie ma dużo, dlatego jest niski choć pół centymetra brzmi niepokojąco 😉 Może miałaś sporo większą formę? Fajnie, że smak przypadł do gustu 🙂
Mnie niestety też upadł i to mocno … zrobiłam wszystko jak w przepisie.
Moja tortownica ma wymiar 21cm średnicy, może zbyt duża?
Autor
Tak jak opisałam piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm 🙂 Dlatego wybierając większą sernik na pewno będzie niższy 😉
Pyszny i łatwo sie robi zapisuje do ulubionych 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy budyn ma byc ugotowany czy tylko dodac proszek?
Autor
Sam proszek 🙂
pomimo długiego miksowania masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?. Czekam aż się upiecze, nie wiem czy wyszło 🙁
Autor
Twaróg już na etapie miksowania z żółtkami i ksylitolem powinien być gładki, jeśli nie jest wcześniej zmielony lepiej sprawdzi się tu blender, szybciej uzyskamy pożądany efekt niż tradycyjnym mikserem. Nawet jeśli ciasto miało grudki nie wpłynie to na smak 🙂
Masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?. Dodam , że dlugo miksowalam. Czekam aż się upiecze, nie wiem czy wyszło 🙁
Masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?.
dodam, że długo miksowalam.
Ciasto wlasnie się piecze, nie wiem czy wyszło
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Czy mogę zastąpić olej kokosowy np. Olejem rzepakowym? Pozdrawiam.
Autor
W przepisie nie używamy oleju kokosowego? 🙂
Czesc
Marta jak zrobilas ze od gory twoj serniczek nie jest opieczony? Moze cos nalozylas na gore?
Autor
Cześć 🙂 Niczym nie przykrywałam, w ciągu podanego czasu pieczenia wierzch nie zdążył się mocniej przyrumienić 🙂
Czy do sernika można użyć bananów np. Zmielis jeden z masa twarogowa ? Czy próbowała tak pani ?
Autor
Nie próbowałam, ale brzmi super 🙂
Mi kompletnie nie wyszedł. Zrobił się płaski jak naleśnik (opadł strasznie). Niestety był tez bez smaku.
Użyłem twarogu sernikowego z Piątnicy, budyniu waniliowego Winiary a posłodziłem erytrolem.
Zrobiłem.
Użyłem twarogu sernikowego z Piątnicy, jogurtu naturalnego, budyniu niesłodzonego, waniliowego Winiary, erytrolu do słodzenia i okrągłej formy 21 cm.
Klapa.
Masa wyszła gładka, chociaż w sumie bez smaku. Piekła się pięknie i ładnie zarumieniła. Po 35 minutach pieczenia uchyliłem drzwiczki do wystudzenia, a sernik opadł z 4 cm do pół centymetra. Smakuje (podobnie jak przed upieczeniem) słabo. Trochę jak upieczony twaróg, a trochę jak karton. Jest cienki jak naleśnik i ogólnie beznadziejny. Nawet nie próbuje przypominać sernika z cukierni, o babcinym nie wspominając.
Nie mam pojęcia w czym zrobiłem błąd.
Autor
Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jak masa mogła się skurczyć do 0,5 cm ? 😉 Nawet przy użyciu większej tortownicy niż podane w przepisie masa przecież nie wyparuje… 🙂 Przykro mi, że nie posmakował, jest to sernik fit, więc słodzik jest taki, a nie inny, ale zawsze można wypróbować tradycyjne przepisy, którym bliżej do serników z cukierni, czy od babci 🙂
Wspaniały sernik dzięki za przepis ❤️
Czy budyń trzeba wcześniej przygotować czy do sernika dodać prosto z opakowania?
Autor
Prosto z opakowania 🙂
Mega! Sernik rewelacja! <3 Bardzo nam posmakował, a znajomi byli w szoku, że można upiec tak dobre, zdrowe ciasto 🙂
Sernik upiekłem z podwójnych składników żeby było go więcej. Wpływ na użycie podwójnych składników miała też wielkość tortownicy 🙂
PYCHA! 🙂 🙂 🙂 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Sernik prosty i przepyszny. Następnym razem tylko z podwójnej porcji bo rozszedł się w momencie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Zrobilam dziś z twarogu chudego, wyszedł przepyszny, dziękuję za przepis🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Hej zrobiłam od razu dwa, jeden w wersji czekoladowej tzn zamieniłam budyń na czekoladowy 😊
Oba wyszły mega pyszne będę do nich wracać jak tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego 💙
Wszystkiego najlepszego w nowym Roku!
Autor
Bardzo się cieszę, super modyfikacja z wersją czekoladową 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Super przepis. Użyłam jogurtu wysokobiałkowej Skyr i jest wspaniały i wysoki! Będzie to mój ulubiony przepis od teraz!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
Robiłam i sernik wyszedł bardzo dobry 👍😊
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Prosty i pyszny jestem zadowolona 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Witam 🙂
Sernik wyszedl pyszny, podwoilam porcje ze wzgledu na wieksza foremke (wystarczy troszke pomyslec.. :)) i wyszedl cudownie puszysty 🙂
Dodalam troszke miodu, odzywke bialkowa o smaku wanilii a jako spod uzylam plasterkow z bananow.
Cudo!
Slicznie Pani dziekuje za przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało i super pomysł z bananami na spodzie! 🙂
Niesamowity! Tak delikatnego sernika w zyciu nie jadlam. Zrobilam z podwojnych skladnikow bo mialam tortownice 24 cm. Wyrósł pięknie, puszysty jak chmurka i w smaku bardzo delikatny. Uzylam erytrytolu zamiast ksylitolu. Dalam troszke wiecej slodzidla, probowalam mase zanim wylałam na blaszke. Jedyne co mnie zastanawia to to, ze wlozylam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, ale po kilku minutach zaczal mi sie zbytnio rumienic. Zmienilam na nizsza polke, obnizylam temp. i dalam termoobieg. I nawet to go nie zniszczylo! Posiedzial troche dluzej w piekarniku i wyszedl idealny. Polecam wszystkim ten przepis.
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂
Pieczemy do suchego patyczka? Mam wrażenie że jest surowy w środku a piekę juz 1h
Autor
W przypadku serników test suchego patyczka nie ma zastosowania, prawie zawsze patyczek będzie mokry, taka uroda serników 🙂
czy moge do sernika wykorzystać ser z wiaderka?
Autor
Jeśli będzie dobrej jakości to myślę, że tak 🙂 W zależności od składu sera z wiaderka może też nie być już taki fit 😉
Pani Marto wlasnie upieklam pani sernik.Upiekl sie szybciej i sie zarumienil z gory tez pekl w jednym miejscu lekko opadl l.Ale to w niczym nie przeszkadza.A co do sera zbledowalam go i wogle nie ma grudek.Jutro beda go smakowac…Przepis mega jestem wlansie na diecie i tez beda mogla go zajadac…
Autor
Bardzo mi miło, że się przyda, pozdrawiam serdecznie 🙂
Sernik przepyszny bardzo polecam nie tylko na diete 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
czy mogę do sernika dodać winogron?
Autor
Tak 🙂
ten sernik mi zawsze wychodzi i jest pyszny. Polecam a przede wszystkim dziękuje za przepis
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy mozna go upiec w takiej formie aluminiowej jak do pasztetu? I czy budyń można czymś zastąpić? Mam insulinoopornosc i chciałabym tego unikać 🙂 Jestem bardzo początkująca 🙂 za odpowiedź z góry dziękuję 🙂
Autor
Można, ale nie wiem jakiej wielkości ma Pani foremkę, być może trzeba będzie przeliczyć składniki 🙂 Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną i dodać odrobinę aromatu/ekstraktu z wanilii 🙂
A może to być np mąka kokosową?
Autor
Oj niestety nie wiem, trzeba by spróbować 🙂 Kokosowa wydaje mi się mało „wiążąca” ciasto, może bezpieczniejszym wyborem byłaby mąka ryżowa?
Pyszny serniczek 😊
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂