Uwielbiam dyniowe wypieki i w tym roku obiecałam sobie w pełni wykorzystać sezon na to niezwykłe warzywo : ) Dyniowy sernik na spodzie z ciasteczek oreo w towarzystwie polewy z białej czekolady pięknie się prezentuje i do tego jest przepyszny. Idealnie kremowy, nie za słodki, posmakuje nawet osobom, które za dynią nie przepadają. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
- 300 g ciasteczek Neo lub Oreo
- 70 g masła
- 1 kg pełnotłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 350 g puree z dyni
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 jajka (wielkość L)
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
Ciasteczka zmiksować blenderem (wraz z nadzieniem) w drobny pył. Dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć większą część ciasteczkowej masy, pozostałą częścią wylepić boki tortownicy. Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie rozetrzeć robotem kuchennym. Dodać mascarpone, dyniowe puree oraz skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach tarki. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier trzcinowy, wanilinowy, skrobię ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować. Serową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Przez kilkanaście minut studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć tortownicę, całkowicie ostudzić sernik i schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Powoli dodawać niewielkie ilości jogurtu cały czas mieszając. Udekorować schłodzony sernik. Sernik można przechowywać w lodówce nawet do kilku dni choć u nas zniknął błyskawicznie : )
Smacznego!