Uwielbiam dyniowe wypieki i w tym roku obiecałam sobie w pełni wykorzystać sezon na to niezwykłe warzywo : ) Dyniowy sernik na spodzie z ciasteczek oreo w towarzystwie polewy z białej czekolady pięknie się prezentuje i do tego jest przepyszny. Idealnie kremowy, nie za słodki, posmakuje nawet osobom, które za dynią nie przepadają. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
- 300 g ciasteczek Neo lub Oreo
- 70 g masła
- 1 kg pełnotłustego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 350 g puree z dyni
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 jajka (wielkość L)
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
Ciasteczka zmiksować blenderem (wraz z nadzieniem) w drobny pył. Dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć większą część ciasteczkowej masy, pozostałą częścią wylepić boki tortownicy. Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie rozetrzeć robotem kuchennym. Dodać mascarpone, dyniowe puree oraz skórkę z pomarańczy startą na drobnych oczkach tarki. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier trzcinowy, wanilinowy, skrobię ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować. Serową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Przez kilkanaście minut studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć tortownicę, całkowicie ostudzić sernik i schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Powoli dodawać niewielkie ilości jogurtu cały czas mieszając. Udekorować schłodzony sernik. Sernik można przechowywać w lodówce nawet do kilku dni choć u nas zniknął błyskawicznie : )
Smacznego!
Nie mogę uwierzyć chyba czytasz mi w myślach 🙂 mam akurat pełno dyni do przerobienia a pomysłów brak… serniczek idealnie się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 szczególnie jeśli chodzi o wypieki pomysłów na dynię będzie sporo 🙂
Dyniowego jeszcze niejadłam 🙂
Autor
Polecam wypróbować jest pyszny 🙂
I u nas by on się nie przechował kilka dni .. wygala cudnie i pewnie tak też smakuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 jest pyszny, polecam wypróbować 🙂
Ideał !
Autor
<3
Wygląda przepysznie za dynią nie przepadam ale kto wie moze ją w końcu odczaruję 🙂
Autor
Też nie jestem jej wielką miłośniczką, ale dyniowe wypieki wprost kocham 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂
Prezentuje się niebiańsko 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pożeram monitor…
Autor
🙂 🙂 🙂
Pięknie zaprezentowany i jak to sernik u Marty – musi być pyszny 😄 Myślę że jeden niemiłośnik dyni w domu nie zorientuje się że ją tam przemycę😉
Autor
Dziękuję 🙂 🙂 mam nadzieję, że przeciwnicy dyni się nie zorientują i będzie smakowało 🙂 nam zawrócił w głowie 😉
Ten sernik jest MEGA ! Też nam zawrócił w głowie 😊
Autor
To zasługa królowej dyni 😀
Ha…najpierw Twoja, bo czym jest dynia bez dobrego przepisu? 😉 I rzeczywiście króluje o tej porze roku. Nie mam jej ani trochę dosyć 😉
Autor
Dziękuję :* listopad zasługuje na pyszności w dużych dawkach, więc dynia na pewno będzie się jeszcze pojawiać 😀
Całą noc czekałam aż się schłodzi… no i pyszny jest!!! oj u nas nie doczeka do jutra a co dopiero kilka dni…
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 u nas też zniknął błyskawicznie 🙂
Przyciągnął mnie jego wygląd a smakuje jeszcze lepiej 🙂 naprawdę się nie spodziewałam aż takiego wow 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
To mój pierwszy wypiek z dynią i jestem mile zaskoczona jak fajnie wpływa na konsystencję ciasta zupełnie jakbym dodała więcej jajek, super sernik 🙂
Autor
O tak dynia idealnie nadaje się do wypieków i rzeczywiście może spokojnie zastąpić jajko 🙂
dopiero zaczynam szaleć z dynią w tym roku, bo kupiłam ją w ten weekend po raz pierwszy w tym roku. Podoba mi się ten sernik 🙂
Autor
Sernik jest pyszny polecam! u nas wypieki z dynią w pełni, bo w takiej wersji najbardziej ją lubię :)))
Przepyszny! chyba najlepszy jaki jadłam #zakochana
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Sernik wyszedł pyszny, bardzo kremowy delikatny nic nie opadł a dynia niewyczuwalna dla tych którzy się wahają 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszny !!!
Autor
😀
Cudowny smak! naprawdę przepyszny 🙂
Autor
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂
Witam, mam pytanie. Czy zamiast dyni można użyć puree z mango? Pozdrawiam
Autor
Myślę, że powinno się udać 🙂 Co więcej brzmi super 🙂
Wyszedł przepyszny polecam 🙂
Autor
Super, ogromnie się cieszę 🙂
Bardzo smaczny 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Sernik jest obłędny jak wszystkie Pani dyniowe propozycje 🙂 chyba będę musiała zrobić odwyk od Pani strony bo niedługo z kuchni nie wyjdę …
Autor
Bardzo mi miło, ogromnie dziękuję 🙂 ale proszę nadal do mnie zaglądać 😉
Dzień dobry,
chciałam zapytać czym można zastąpić budyń tak, żeby uniknąć dodawania takich „przetworzonych” składników? 🙂 Czy może być np. mąka kokosowa?
Pozdrawiam!
Autor
Dzień dobry 🙂 mąką kokosowa raczej tak nie zwiąże sernika jak budyń, więc proponuję dodać więcej ziemniaczanej plus ekstrakt z wanilii 🙂
Super, bardzo dziękuję za pomoc, jutro zabieram się za pieczenie! 😀
Autor
Smacznego 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂