Site icon marta-gotuje.pl

Sernik Dubajski (bez glutenu)

Pistacjowy sernik na cieście czekoladowym bez glutenu inspirowany dubajską czekoladą. W wersji bezglutenowej zamiast ciasta kataifi najprościej użyć płatków kukurydzianych, które również pasują idealnie. Sernik dubajski jest pyszny i na pewno podbije Wasze serca. Polecam!!

Sernik Dubajski

Przepis na dubajski sernik

Ciasto czekoladowe (tortownica 21 cm):

Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować, przelać na czekoladowy spód. Piec w 160° C (góra- dół) ok. 40 min.

Warstwa pistacjowa:

Białą czekoladę roztopić ze śmietanką, wymieszać z kremem pistacjowym i pokruszonymi płatkami. Przełożyć na upieczony sernik.

Smacznego!

.
Sernik Dubajski bez glutenu
Dubajski sernik
Dubajski sernik bez glutenu

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Exit mobile version