Sernik delikatny jak chmurka (bez glutenu)

Sernik delikatny jak chmurka w wersji bezglutenowej. Bardzo prosty i szybki do przygotowania. Sernik jest pyszny i nie za słodki. Dla miłośników więszej ilości słodyczy można podać sernik z dodatkiem bitej śmietany i malin. Polecam!!

Delikatny sernik bez glutenu

Przepis na sernik bez glutenu

Składniki (tortownica 18cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 450 g serka twarogowego dobrej jakości
  • 60 g mąki migdałowej
  • 40 g cukru (można zastąpić słodzikiem: ksylitolem lub erytrytolem)

Jak zrobić sernik lekki jak chmurka

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Twarożek zmiksować z żółtkami, mąką migdałową i cukrem. Do masy delikatnie wmieszać szpatułką ubite białka. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150° (termoobieg) przez 45 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Sernik delikatny jak chmurka

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 4

  1. Aga
    27 marca 2025 / 17:23

    Super serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2025 / 20:18

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Isia
    29 marca 2025 / 13:26

    Pyszny i robi się raz dwa 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2025 / 12:35

      Miło mi, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 27 =