Podczas świątecznych odwiedzin u bliskich, udało mi się zgromadzić dużo nowych przepisów na sprawdzone smakołyki. Sernik, który w tym roku przygotowała moja siostra bardzo szybko zniknął ze stołu, co zawsze jest najlepszą rekomendacją : ) Połączenie sera i czekolady wykorzystałam już przy serniku stracciatella, ale tym razem jego spód bardziej przypominał brownies, co było ciekawym zaskoczeniem. Gorąco polecam!
Składniki na spód:
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 2 białka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady , połamanej na drobne kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mikserem utrzeć ser z jajkami i białkami, dodać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, zmiksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Wsypać kawałki czekolady i lekko wymieszać.
Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta,dotykając sernik patyczkiem (najlepiej 1 poziom w piekarniku niżej postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
Składniki na polewę:
- 50 g czekolady mlecznej, połamanej na drobne kawałki
- 50 g czekolady gorzkiej, połamanej na drobne kawałki
- 40 g masła
Czekolady i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).
Smacznego : )