Sernik Dacquoise – obłędnie kremowy z kajmakiem, daktylami i orzechami, na pysznym i chrupiącym spodzie. Sernik jest rewelacyjny, długo zachowuje świeżość, bo dzięki kajmakowej warstwie, czekoladowy spód nie traci na chrupkości. Podałam go z bitą śmietaną i bezikami, ale tak naprawdę jest tak pyszny, że dodatkowa oprawa nie jest mu potrzebna, choć na pewno ucieszy wszystkie dzieci i dorosłych miłośników bitej śmietany ; ) Pozycja obowiązkowa, polecam!!!
Sernik Dacquoise – przepis
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa daktylowo-orzechowa:
- 260 g kajmaku
- 35 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 75 g posiekanych orzechów włoskich (ok 1/2 szklanki)
- 25 g posiekanych daktyli (4-5 sztuk)
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać posiekane daktyle i orzechy, wymieszać. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
- 30 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g masy kajmakowej
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
Twaróg mieszać chwilę mikserem, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Następnie masę kajmakową, na koniec kwaśną śmietanę. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Opcjonalnie do podania:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- beziki do dekoracji
Kremówkę miksować z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby jej nie przebić). Rozprowadzić niedbale na pokrojonych kawałkach sernika. Udekorować bezikami.
Smacznego!
Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie