Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik czekoladowy z wiśniami, pysznie kremowy i intensywny w smaku, z dodatkiem przypraw, które idealnie podkręcają smak czekolady. Całość zwieńczona czekoladowym sosem, obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika czekolady i serników. Polecam!

Sernik czekoladowy z wiśniami

Składniki na spód (tortownica 24 cm):

  • 55 g roztopionego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 45 g cukru
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Jak zrobić sernik czekoladowy

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu w wiaderku, dobrej jakości
  • 250 g serka mascarpone
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 400 ml słodkiego mleka zagęszczonego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kardamonu zielonego (utartego w moździerzu na proszek)
  • szczypta dzikiego pieprzu (utartego w moździerzu na proszek)
  • 300 g wydrylowanych wiśni z kompotu lub mrożonych

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z mascarpone przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać mąkę, cukier i jajka, jedno po drugim. Dodać mleko zagęszczone i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować do połączenia. Dodać szczyptę soli, pieprzu i kardamonu. Masę przelać do formy z wystudzonym spodem. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Tortownicę przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.

Sos czekoladowy:

  • 75 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kremówkę mocno podgrzać. Dodać posiekaną czekoladę i po chwili dokładnie wymieszać. Udekorować sernik.

Smacznego!

.
Sernik czekoladowy

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki.

Komentarzy: 7

  1. Aga
    28 stycznia 2025 / 15:52

    Jak zawsze pycha!

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2025 / 23:59

      Dziękuję 🙂

  2. Magdalena Kmiecik
    1 lutego 2025 / 12:22

    Sernik rewelacja , wiśni nie miałam ale z malinami też idealnie pasowało 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2025 / 19:38

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  3. Ania
    1 lutego 2025 / 14:13

    Czy mogę zrobić ze zwykłego twarogu?

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2025 / 19:38

      Tak 🙂

  4. Majka
    2 lutego 2025 / 23:58

    Wyjątkowy, mocno czekoladowy, nie za słodki 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 + 14 =