Site icon marta-gotuje.pl

Sernik czekoladowo-krówkowy

Uwielbiam serniki, a czekoladę jeszcze bardziej… ; ) Jeśli przepadacie za mocnymi, konkretnymi sernikami ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Zwieńczenie go krówkową masą przełamuje mocno zaakcentowany smak czekolady. Tyle dobrego w jednym kawałku ; ) Polecam!



Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 400 g masy krówkowej
  • 100 g biszkoptów
  • kilka krówek do dekoracji

Twaróg zmielić lub dokładnie zmiksować blenderem. Dodać jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, roztopioną czekoladę i połowę masy krówkowej. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na dnie tortownicy wyłożyć biszkopty, przełożyć masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 80 minut, aż sernik nie będzie galaretowaty na środku. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Udekorować pozostałą masą krówkową i pokruszonymi cukierkami.

Smacznego : )







*Inspiracja z książki „Mała wielka uczta”
Exit mobile version