Sernik cytrynowo-pomarańczowy babci Ziuty to pierwszy przepis, który wypróbowałam z nowej książki „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” Zuzy Zak. Tak jak wszystkie pozostałe receptury, sernik jest inspirowany tradycyjną polską kuchnią, czasem w bardziej niecodziennym wydaniu : ) Autorka wyjechała z Polski do Anglii, kiedy była dzieckiem, więc byłam bardzo ciekawa jak wyglądać będzie jej spojrzenie na „dawne” rodzinne przepisy. Książka jest pięknie wydana, utrzymana w ciepłym, klimatycznym stylu z wspaniałymi fotografiami Laury Edwards. Już od samego przeglądania można zgłodnieć.
Po krótkim wprowadzeniu opisującym historię autorki i powstania książki, przechodzimy do przejrzystego podziału na następujące rozdziały:
Śniadanie i pieczywo
Zupy
Potrawy mięsne
Ryby
Warzywa, rośliny strączkowe i kasze
Kluski i pierogi
Zakąski
Ciasta i desery
Koktajle
Każdy znajdzie coś dla siebie w zależności od potrzeb : ) Potrawy nie skupiają się na konkretnym regionie, przepisy są raczej ogólnopolskie. Na końcu znajdziemy również spis najważniejszych składników, potraw i indeks, więc z szybkim wyszukiwaniem interesujących nas dań nie ma większych problemów.
Pomimo, że przepisy wydają się dość tradycyjne i znane jak np. zrazy wołowe po staropolsku, racuchy ze śliwkami, czy gzik, często posiadają zaskakujące akcenty m.in. gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, sałatka jarzynowa z mięsem kraba. Nadają one daniom nowego wymiaru, którego moje dzieciństwo raczej nie pamięta ; )
Osobiście odpowiada mi się klimat tej książki, mam dużą słabość do tradycyjnych potraw, które przywołują miłe wspomnienia z młodości.
Cytrusowy sernik wspomniany na wstępie, jest bardzo smaczny, aromatyczny o puszystej konsystencji. Na pewno będzie świetnym pomysłem również na świąteczny stół : )
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 24 cm)*:
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 125 g drobnego cukru
Masa serowa:
- 6-8 żółtek
- 200 g cukru
- 1 kg miękkiego białego sera
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (na drobnych oczkach)
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny (na drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6-8 białek
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy pomarańczy
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść, do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Nie powinno przyklejać się do rąk. Zawinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 10 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej masy. Na przemian dodawać po łyżce masła i sera, cały czas miksując. Dodać cytrusowe skórki oraz ekstrakt z wanilii. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do serowej masy. Wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć je na serowej masie, tworząc kratkę. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C i wstawić blachę z ciastem. Piec przez ok. 60 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy. Sok wlewać stopniowo do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować nim letnie ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
* U mnie tortownica 18 cm – robiłam z połowy porcji ; )
Fanom tradycyjnej kuchni książka „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” powinna przypaść do gustu : ) Jeśli macie już ją w swojej biblioteczce, jestem ciekawa Waszych opinii : )
Wygląda pysznie prawdziwy babciny i nawet takie talerzyki mieliśmy!!! 🙂
Autor
Ooo to widzę, że te talerzyki były popularne, bo kiedyś kilka czytelniczek na instagramie również je wspominało 🙂
moja mama nadal te talerzyki ma! 🙂 chciałam jej kiedyś zabrać jeden do zdjęć ale nie chciała mi oddać 🙁
Autor
O proszę! 🙂 wiedziałam, że ktoś je nadal pamięta 🙂 szkoda, że nie udało Ci się namówić Mamy, bo super się sprawują 😉
Fajna recenzja, nie słyszałam o tej książce, teraz tradycyjna kuchnia trochę odchodzi w zapomnienie a szkoda, bardziej modne sushi i inne wynalazki 🙁
Autor
Tutaj połączenie tradycji z nowoczesnością 🙂
Pycha!!!
Autor
🙂 🙂 🙂
Na pewno przygotuję 😉 Przed nami jeszcze wiele zimnych miesięcy, więc okazji nie zabraknie. Mam wrażenie, że właśnie wiele osób wraca do tradycji i coraz częściej można spotkać nasze polskie przepisy 😉
Autor
O tak, cytrusy już niedługo przejmą prym 😉 Za dawnymi smakami zawsze tęskno, przeważnie smakują beztroską młodością, którą często docenia się z czasem 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Mniam ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pyszny jest ale piekłam dłużej i dałam na noc do lodówki dla zupełnej pewności że się zwarty bardziej zrobi 🙂
Autor
Pewnie, warto kontrolować z własnym piekarnikiem 🙂 Noc w lodówce nie zaszkodzi 😉
Sernik jest pyszny 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂