Site icon marta-gotuje.pl

Sernik Banofil

Przepyszny sernik banofil podbije serca nie tylko miłośników słynnego banoffee pie. Mój mąż, który nie jest fanem bananów w wersji przetworzonej stwierdził, że to jeden z jego ulubionych serników! Sernik składa się z kilku warstw, które idealnie się dopełniają – chrupiący, czekoladowy spód w towarzystwie czekoladowego kajmaku, aksamitna i kremowa warstwa serowo-bananowa, a całość zwieńczona śmietankowym kremem. Taki sernik będzie super pomysłem na nadchodzący Dzień Matki : ) Polecam!!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

Masło roztopić. Wszystkie składniki spodu przełożyć do miski i dokładnie połączyć, mieszając łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie zagnieść całą powierzchnię spodu, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 C.

Masa kajmakowa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kajmak, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.

Masa twarogowa:

Twaróg mieszać chwilę mikserem, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Następnie banany rozgniecione widelcem na puree, na koniec kwaśna śmietana. Nie zmieniać kolejności. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 220 C góra-dół) na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45-50 minut lub do czasu, gdy boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Studzić przy otwartych dzrzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Śmietankowa masa:

Schłodzony sernik posypać pieprzem. W misie miksera umieścić mascarpone, kremówkę i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby jej nie przebić). Na koniec wlać rum i krótko wymieszać. Rozprowadzić klajdrę na serniku, wyrównać i obficie oprószyć kakao, przesiewając przez sitko.

Smacznego!

Inspiracja Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak

Exit mobile version