Przepyszny sernik banofil podbije serca nie tylko miłośników słynnego banoffee pie. Mój mąż, który nie jest fanem bananów w wersji przetworzonej stwierdził, że to jeden z jego ulubionych serników! Sernik składa się z kilku warstw, które idealnie się dopełniają – chrupiący, czekoladowy spód w towarzystwie czekoladowego kajmaku, aksamitna i kremowa warstwa serowo-bananowa, a całość zwieńczona śmietankowym kremem. Taki sernik będzie super pomysłem na nadchodzący Dzień Matki : ) Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Masło roztopić. Wszystkie składniki spodu przełożyć do miski i dokładnie połączyć, mieszając łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie zagnieść całą powierzchnię spodu, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 220 C.
Masa kajmakowa:
- 200 g kajmaku (można dodać całą puszkę)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kajmak, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka, śmietankowego lub tłustego zmielonego na gładko blenderem)
- 40 g mąki
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 3 banany (po ok. 180 g)
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
Twaróg mieszać chwilę mikserem, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Następnie banany rozgniecione widelcem na puree, na koniec kwaśna śmietana. Nie zmieniać kolejności. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 220 C góra-dół) na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45-50 minut lub do czasu, gdy boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Studzić przy otwartych dzrzwiczkach piekarnika, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Śmietankowa masa:
- 150 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 30 g cukru pudru
- 30 ml rumu (w wersji dla dzieci można pominąć)
- kakao
- pieprz (można pominąć)
Schłodzony sernik posypać pieprzem. W misie miksera umieścić mascarpone, kremówkę i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby jej nie przebić). Na koniec wlać rum i krótko wymieszać. Rozprowadzić klajdrę na serniku, wyrównać i obficie oprószyć kakao, przesiewając przez sitko.
Smacznego!
Inspiracja Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak